Президентка Швейцарії підтримує зняття заборони на реекспорт зброї Україні

Новини — Понеділок, 28 жовтня 2024, 20:25 —

Президентка Швейцарії Віола Амгерд у понеділок, 28 жовтня, заявила, що виступає за перегляд заборони, яка наразі перешкоджає реекспорту зброї швейцарського виробництва з інших країн в Україну.

Її слова цитує Reuters, передає "Європейська правда".

На думку Амгерд, ембарго на реекспорт зброї шкодить промисловості та безпеці країни.

"Особисто я вважаю, що ми повинні зробити крок вперед для нашої промисловості. Це стає важко, тому що такі країни, як Нідерланди, вирішили не купувати (зброї, – ред.) в Швейцарії, оскільки реекспорт не є вільним, і я це розумію", – заявила вона.

Реклама:

Водночас вона додала, що Швейцарія, яка виступає мирним посередником у глобальних конфліктах, ніколи не постачатиме зброю безпосередньо до країни, яка перебуває у стані війни.

За словами президентки, Швейцарії потрібно більше інвестувати в безпеку в Європі, чого "за останні 30 років" країна не робила достатньо. Вона підкреслила, що планує зміцнювати зв’язки з партнерами, включаючи НАТО.

Журналісти відзначили, що заклики до Берну порушити традиційну позицію нейтралітету зростають як вдома, так і за кордоном після повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Парламент Швейцарії рекомендував пом’якшити правила щодо реекспорту зброї, проте уряд відмовився це робити. 

Нагадаємо, 16 жовтня Федеральна рада Швейцарії вирішила ухвалити решту заходів 14-го пакета санкцій Європейського Союзу проти Росії, ухваленого в червні.

А пізніше стало відомо, що швейцарський уряд передав Державній службі з надзвичайних ситуацій перший із трьох спеціалізованих автомобілів GCS 200 на Конференції з протимінної діяльності в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: