У Нідерландах провели обшук в офісі винахідника "капсули самогубств"

Четвер, 3 жовтня 2024, 08:58 - Марія Ємець

У Нідерландах на запит Швейцарії провели обшук в офісі винахідника "капсули самогубств" Sarco після першого випадку її використання.

Про це повідомляє NOS, пише "Європейська правда". 

У понеділок нідерландська поліція у Гарлемі прийшла з обшуком в офіс Філіпа Нітшке – винахідника так званої "капсули самогубств", яку нещодавно вперше використали у Швейцарії – та організації Exit International, що просуває право на добровільне завершення життя.  

Під час обшуку вилучили комп’ютери та нефункціонуючий прототип капсули.

Перед цим у Швейцарії затримали кількох людей після першого випадку використання капсули. Згодом стало відомо, що у ній завершила життя 64-річна американка. 

Нітшке – лікар з Австралії, який проживає у Нідерландах. Він обрав Швейцарію країною розташування винаходу, оскільки там законодавство дозволяє асистований суїцид за певних умов. Проте у підсумку прокуратура попередила винахідників про загрозу кримінального переслідування у разі використання капсули. 

Наразі невідомо, чи надходив запит на екстрадицію самого Нітшке чи його дружини Фіони Стюарт – юристки і керівниці швейцарської організації The Last Resort, яка просуває право на суїцид і організувала доступ до капсули для жінки із США.

Нагадаємо, у 2021 році Іспанія дозволила евтаназію та асистований суїцид для людей із важкими та невиліковними хворобами, а 2023 року це зробила Португалія.