Новий генсек НАТО пояснив, чому зробив підтримку України своїм пріоритетом на посаді

Четвер, 3 жовтня 2024, 14:18 - Сергій Сидоренко, Марія Ємець

Генсек НАТО Марк Рютте під час свого першого закордонного візиту до Києва підтвердив, що українське питання буде його ключовим пріоритетом у роботі на цій посаді. 

Про це, як повідомляє кореспондент "Європейської правди", Рютте заявив на пресконференції після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві. 

Марк Рютте нагадав, що візит до України став його першою робочою поїздкою після вступу на посаду генсека Альянсу.

"Це було важливо для мене – приїхати в Україну на початку мандату, щоб абсолютно чітко показати і вам, народу Україну, і усім, хто спостерігає, що НАТО продовжує підтримувати Україну. Я вважаю своїм пріоритетом і привілеєм як генсека НАТО посилити цю підтримку і забезпечити, що Україна візьме гору (у цій війні. – ЄП)", – сказав Рютте.

Генсек пояснив, що підтримка України потрібна також самим союзникам. 

"Саме тому ми так віддані підтримці України, адже ваша безпека має значення для нашої, а ваша боротьба за свободу відображає наші принципи та цінності", – зазначив Марк Рютте. 

Він також нагадав, що союзники вже надали Україні "безпрецедентну підтримку" після початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Рютте наголосив, що 99% безпекової підтримки, яку отримала Україна, надійшла від держав-членів НАТО. 

Президент України Володимир Зеленський на спільному брифінгу сказав, що вважає ключовим пріоритетом у відносинах України з НАТО отримати запрошення на вступ України в Альянс, хоч і розуміє, що це буде непросто. 

Нагадаємо, багаторічний прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно заступив на посаду генсека НАТО 1 жовтня. 

Про його приїзд до Києва публічно стало відомо в середині дня 3 жовтня.

Ще у ролі прем’єра Рютте відвідував прифронтовий Харків, саме там підписали безпекову угоду України та Нідерландів. Разом з Володимиром Зеленським вони пройшлися вулицями міста і побували біля будинків, пошкоджених внаслідок обстрілів. 

Його наступник на посаді Дік Схооф у межах свого першого візиту до України побував у Запоріжжі., а міністри закордонних справ та оборони у новому уряді Нідерландів також здійснили свої перші закордонні візити в Україну.