У Молдові зросла підтримка членства в ЄС напередодні ключового референдуму

Новини — П'ятниця, 4 жовтня 2024, 07:22 —

63,2% жителів Молдови підтримують процес інтеграції країни до Євросоюзу напередодні ключовго референдуму з цього питання.

Про це свідчить опитування, проведене Центром соціологічних та маркетингових досліджень CBS-Axa на замовлення Аспен Інституту Румунія, Асоціації зовнішньої політики APE та спільноти WatchDog.MD, пише "Європейська правда".

Частка громадян, які підтримують європейський вектор Молдови, зросла з 57% у квітні 2024 року до понад 63% у вересні 2024 року. 

Також молдовани вважають, що група, яка виступає проти процесу інтеграції Молдови до ЄС, перебуває в меншості. Відповідаючи на питання про те, чи підтримує більшість населення Молдови вступ країни до ЄС або виступає проти нього, майже 53% населення вважають, що більшість підтримує, 33% – що не підтримує, а ще 15% не зовсім упевнені.

Реклама:

Вражає різниця між кількістю тих, хто підтримує членство в ЄС, і кількістю тих, хто вважає, що більшість населення підтримує це рішення. Це один з наслідків кампаній дезінформації та маніпуляцій. 

Так, лише 75% тих, хто виступає за членство в ЄС, вважають, що більшість молдован підтримують його. І навпаки, 65% тих, хто виступає проти ЄС, вважають, що вони в більшості. 

Президентські вибори в Молдові відбудуться 20 жовтня, одночасно з ними проведуть референдум щодо ставлення громадян до вступу у ЄС.

"Європейська правда"  розповідала, що Росія сконцентрувала небачені досі в Молдові зусилля, а також фінансові ресурси для гібридної та дезінформаційної кампанії.

Детальніше про події читайте у статті: Атака на референдум. Як агенти Кремля планують зірвати голосування про "вступ" Молдови до ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: