У Берліні паралельно пройшли акції солідарності з Ізраїлем і палестинцями

Неділя, 6 жовтня 2024, 09:01 - Уляна Кричковська

У суботу, 5 жовтня, у Берліні пройшли акції на підтримку Ізраїлю та жителів сектору Газа, для охорони заходів були залучені близько 500 співробітників правоохоронних органів.

[SOURCE]Про це із посиланням на звіт поліції Берліну та DW, передає "Європейська правда".

У центральному районі Мітте пройшла демонстрація на підтримку Ізраїлю. У ній, за оцінкою поліції, брали участь близько 650 людей. Деякі з учасників прийшли з прапорами Ізраїлю.

Проведенню демонстрації спробувала перешкодити група з приблизно 20 людей, яких зупинили поліцейські. Наразі перевіряється, чи були ці люди представниками пропалестинського табору. 

Правоохоронці зазначили, що інших подій зафіксовано не було, акція завершилася в другій половині дня.

Того ж дня в районі Темпельхоф поблизу управління поліції відбулася пропалестинська акція. 

За даними поліції, спочатку в ній брали участь близько 500 людей, пізніше кількість учасників перевищила 1000. Вони пройшли ходою через район Кройцберг до Бранденбурзьких воріт. 

Демонстранти критикували постачання зброї Ізраїлю і звинувачували поліцейських у жорстких діях проти пропалестинських виступів.

Фото: dpa

За даними поліції, у ще одній пропалестинській акції під назвою "Зупиніть війну", що відбулася у другій половині дня 4 жовтня на площі Александерплац, брали участь близько 100 людей, порядок охороняли 400 поліцейських. 

Присутні вигукували антиізраїльські гасла, правоохоронці вимагали від організаторів закликати учасників до стриманої поведінки.

У заяві зазначили, що правоохоронці розпочали розслідування за підозрою в образливих діях і використанні символіки антиконституційних і терористичних організацій.

Крім того, триває розслідування щодо матері 11-річної дитини, яка виступила на мітингу, і яку підозрюють у порушенні своїх обов'язків із піклування та виховання. 

На думку поліції, учасники акції "Зупиніть війну" навмисно використовували дітей віком до 14 років для виголошення промов і гасел протиправного змісту, оскільки їх не можна притягнути за це до кримінальної відповідальності.

Напередодні повідомлялося, що профспілка німецьких поліцейських (GdP) висловила занепокоєння з приводу можливих заворушень 7 жовтня – в річницю нападу ХАМАС на Ізраїль.

Ще раніше Федеральне відомство з охорони конституції (BfV) Німеччини попередило про ризик антиізраїльських і антисемітських протестів у Німеччині в річницю нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Крім того, глава МВС Німеччини Ненсі Фезер раніше висловила обурення сценами святкувань у Берліні після масованої ракетної атаки, яку Іран здійснив проти Ізраїлю.