Міністр енергетики Молдови обговорив у Києві співпрацю і забезпечення газом

Новини — Понеділок, 7 жовтня 2024, 20:10 —

Молдовський міністр енергетики Віктор Парліков під час візиту в Києві зустрівся з українським колегою Германом Галущенком і обговорив співпрацю в енергетичній сфері та безпеку запасів природного газу, які Молдова зберігає в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє NewsMaker.

На зустрічі в Києві Парліков підтвердив, що Молдова готова до можливого припинення транзиту російського природного газу через територію України 1 січня 2025 року.

Він також висловив готовність Молдови підтримати Україну "всіма наявними в нашому розпорядженні засобами" з огляду на російські атаки на український енергетичний сектор.

Реклама:

Українська сторона своєю чергою запевнила, що запаси природного газу, які Молдова зберігає в Україні, перебувають у безпеці. Йдеться про майже половину з 47 мільйонів кубометрів природного газу резервних запасів Молдови.

Міністри України та Молдови також обговорили співробітництво в галузі електропостачання з огляду на той факт, що країни підключені європейської континентальної системи ENTSO-E.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підтвердив, що Київ не розглядає продовження угоди з російським "Газпромом" про транзит після того, як із завершенням 2024 року сплине термін дії чинної угоди.

У серпні Молдова оголошувала стан підвищеної готовності в газовій сфері після операції Збройних Сил України в Курській області, де розташована газовимірювальна станція Суджа, через яку газ надходить і в Молдову.

Після початку повномасштабної війни в Україні Молдова відмовилася від російського газу, купуючи його на європейському ринку. Але "Газпром" продовжує постачати газ до Придністров'я, яке забезпечує Молдову більшою частиною електроенергії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: