Опозиція в Британії критикує рішення віддати архіпелаг із військовою базою США

Понеділок, 7 жовтня 2024, 21:09 - Олег Павлюк

Опозиційна Консервативна партія Великої Британії розкритикувала рішення лейбористського уряду передати Маврикію спірний архіпелаг Чагос, де розташована військова база США.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Під час засідання Палати громад у понеділок, 7 жовтня, тіньовий міністр закордонних справ Британії Ендрю Мітчелл звинуватив лейбористів у тому, що вони віддають "ключовий стратегічний військовий актив державі, яка ніколи його не контролювала".

Мітчелл також додав, що передання Чагосу "надає допомогу нашим ворогам" та "підриває стратегічну мережу оборонних інтересів Британії".

Депутат-консерватор Ендрю Розінделл заявив про "ганебний день для британської демократії", звинувативши лейбористський уряд у відсутності консультацій з корінним населенням архіпелагу.

А колишній лідер Консервативної партії Ієн Дункан Сміт звернув увагу, що уряд Маврикія "винен у значних порушеннях прав людини" та діє "в союзі з Китаєм".

Глава британського МЗС Девід Леммі пояснював, що рішення ухвалили через спірний статус Чагосу, а з юридичного погляду могло б ітись про "відмову від військової бази взагалі або порушення міжнародного права".

Минулого тижня уряди Британії та Маврикію досягли угоди, згідно з якою останній отримує контроль над архіпелагом Чагос, який називають останньою африканською колонією Британії.

До нього належить американська авіабазу на атолі Дієго-Гарсія, яка, згідно з умовами угоди, залишиться під британсько-американським контролем щонайменше на наступні 99 років.

Маврикій довгий час стверджував, що був змушений віддати Чагос в обмін на власну незалежність від Великої Британії, а понад 1000 жителів островів були примусово виселені на вимогу США.