Зеленський пояснив, чому вступ у НАТО є першим пунктом у його "плані перемоги"

Середа, 9 жовтня 2024, 18:58 - Марія Ємець

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Хорватії розповів, що запрошення України НАТО є першим пунктом його "плану перемоги" як те, що дозволить забезпечити геополітичну визначеність у Європі.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у публічному виступі на саміті "Україна – Південно-Східна Європа" поруч з прем’єром Хорватії Андреєм Пленковичем.

Зеленський ще раз розповів про свій "план перемоги", який вже презентував президенту США Джо Байдену і зараз презентує іншим лідерам, та зазначив, що якщо його повністю реалізувати, Росія втратить спроможність загрожувати Україні чи комусь ще у Європі.

"Перший пункт плану фокусується на тому, чи вирішиться проблема дефіциту геополітичної визначеності у Європі – чи Україна все ж отримає місце у НАТО. Якщо так, і якщо це буде належно підтверджено – Путін програє з геополітичної точки зору", – зазначив Зеленський.   

"Росія має визнати, що у Європі існують кордони, незалежні держави і кожна має право обирати власне майбутнє. Правда полягає у тому, що прийняття Росією цієї реальності може початися лише з усвідомлення, що Україна більш ніколи не буде підкорена Росією… Без геополітичної визначеності миру не буде", – додав він. 

Також президент заявив, що бачить шанс вже у найближчі місяці закласти передумови для того, щоб російсько-українська війна закінчилась у 2025 році на прийнятних для України умовах, і для цього потрібні "сміливі рішення" найвпливовіших союзників України.

Читайте також Обіцянки, віднесені вітром. Чому Байден скасував "Рамштайн" та що це означає для України