Зеленський очікує на новий графік "Рамштайну" під головуванням Байдена

Середа, 9 жовтня 2024, 19:35 - Уляна Кричковська

Президент Володимир Зеленський очікує, що найближчим часом може бути підготовлений новий графік зустрічі Контактної групи з оборони України (формату "Рамштайн") після того, як її відклали через зміну планів президента США Джо Байдена.

Про це він заявив під час пресконференції після саміту "Україна – Південно-Східна Європа", передає "Європейська правда".

Зеленський заявив, що зустріч у форматі "Рамштайн", яка була у графіку цього тижня, наразі перенесена. 

"Причина цілком очевидна – удари стихії по Америці, які потребують максимальної уваги президента Байдена до внутрішньої ситуації. Будь-який лідер в аналогічних обставинах залишився б у своїй країні", – зазначив він.

Водночас Зеленський акцентував, що важливо, аби перенесена зустріч відбулася саме у форматі лідерів, та нагадав, що планує на ній презентувати "план перемоги" буде представлений лідерам країн та міністрам оборони.

"Тому маємо розуміння, що найближчим часом може бути підготовлений новий графік. На "Рамштайні" найкраще скоординувати з усіма партнерами реалізацію конкретного змісту плану перемоги. Передусім воєнних пунктів, які посилюють нас на фронті", – акцентував він.

Як відомо, 12 жовтня український президент мав взяти участь у засіданні на рівні лідерів країн та урядів контактної групи з питань допомоги Україні у форматі "Рамштайн".

На засіданні мав головувати президент США Джо Байден, але через наближення урагану "Мітлон" до узбережжя Флориди він скасував свою поїздку до Європи. Пізніше стало відомо, що засідання "Рамштайну"  відкладають на поки не визначену дату.

Про причини цього "Європейська правда" розповідає у відео: Чому скасували "Рамштайн" і що буде з "планом перемоги" Зеленського.