Влада Бельгії попросила жителів не їсти різдвяні ялинки
Федеральне агентство з питань продовольства Бельгії (FASFC) у вівторок, 7 січня, виступило із застереженням проти вживання в їжу різдвяних ялинок після того, як місто Гент порекомендувало людям зробити це, щоб скоротити кількість відходів.
Про це пише Politico з посиланням на заяву прессекретарки FASFC, передає "Європейська правда".
Як акцентувала прессекретарка FASFC Елен Бонте, "різдвяні ялинки не повинні потрапляти в харчовий ланцюг".
За даними агентства, більшість декоративних ялинок інтенсивно обробляються пестицидами та іншими хімікатами для збереження їхнього зовнішнього вигляду і захисту від шкідників, що робить їх небезпечними для вживання в їжу.
"Щоб уникнути проблем з появою попелиці, ялинки часто інтенсивно обробляють. Лише з цієї причини FASFC не може погодитися з такими ініціативами", – зазначила вона.
Попередження з'явилося після того, як минулого четверга місцева рада міста Гент розпочала кампанію з просування кількох способів переробки різдвяних ялинок після святкового сезону.
Одна з пропозицій включала приготування супу з хвої, натхненного традиційним скандинавським рецептом.
"Ваша ялинка їстівна, якщо вона не з тисових і її не обробили вогнетривким спреєм", – написали в Ghent Climate City.
Однак, на думку FASFC, це небезпечна практика, оскільки споживачам нелегко визначити, чи були ялинки оброблені вогнезахисними засобами.
"Споживання рослини виду тис може мати серйозні, навіть смертельні наслідки", – попередила Бонте.
Бонте також пояснила, що існує різниця між комерційно вирощеними різдвяними ялинками і природно вирощеними соснами, які традиційно використовуються в деяких скандинавських рецептах.
"Хвоя сосен з незайманої природи в північних країнах повністю відрізняється від хвої дерев, вирощених для Різдва", – підсумувала вона.
Нещодавно суд ЄС постановив, що веганські сосиски та бургери мають таке ж право на свої назви, як і їхні м'ясні аналоги.
Також інформували, що Європейська комісія дала Туреччині й Німеччині пів року на те, щоб вирішити суперечку, чий дьонер-кебаб має право мати цю назву.