Встречи Зеленского в Брюсселе, убийцы Шахедов из Литвы, обучение пилотов из Украины: новости дня

Дайджест
Четверг, 9 февраля 2023, 21:10

Головна тема дня – візит президента України до Брюсселя. У Європарламенті та на саміті лідерів країн ЄС Зеленський просив надати далекобійну зброю і винищувачі. 

І хоча глава держави вже заявив про певні позитивні рішення щодо передачі Україні західних винищувачів, агентство Bloomberg повідомило, що лідери держав Європейського Союзу не дали йому зобов’язань щодо надання бойової авіації.  

Нагадаємо, вчора у Британії президент України закликав дати літаки. Прем'єр-міністр країни Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні. Також Сунак підтвердив, що його країна почне підготовку українських пілотів на винищувачах західного зразка.

Сьогодні посольство Росії у Великій Британії застерегло Лондон від відправлення винищувачів в Україну та пригрозило відповіддю.

Посольство РФ заявило, що постачання бойових літаків матиме "військові та політичні наслідки для європейського континенту і всього світу".

Це, здається, дещо злякало Сполучене Королівство. 

Після цього міністр оборони Великої Британії виключив можливість швидкого надання винищувачів Україні і уточнив, що українські пілоти можуть завершити навчання в Британії вже після війни

А речник британського уряду заявив, що країна зважає на ризики ескалації, розглядаючи постачання літаків. 

Всі важливі і цікаві новини 9 лютого – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Турне Зеленського

Вже другий день поспіль президент Володимир Зеленський перебуває за межами України. Своє "європейське турне" він почав з Великої Британії, куди прибув 8 лютого. Про його вчорашню програму читайте в нашому середовому дайджесті

Підписавши з прем’єром Ріші Сунаком "Лондонську декларацію" про підтримку Британією України, Володимир Зеленський полетів у Париж. 

Там у нього відбулася вечеря за зачиненими дверима з лідерами Франції та Німеччини.

Під час зустрічі з Зеленським Еммануель Макрон підтвердив, що хоче "супроводжувати Україну до перемоги і миру" і що Росія не може і не повинна перемогти.

"Ми також стоятимемо на тому, щоб воєнні злочини, в яких винні російські солдати, були покарані", – заявив Макрон.

Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц особисто запевнили президента Володимира Зеленського у підтримці "стільки, скільки буде потрібно".

Крім того, Макрон нагородив президента України орденом Почесного легіону.

Наступного дня президенти Франції та України разом вирушили в Брюссель на саміт ЄС.

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні висловила невдоволення тим, що президент Франції і канцлер Німеччини приймали президента України Володимира Зеленського за день до саміту Євросоюзу в Брюсселі.

Спочатку президент України виступив на засідання Європрламенту, яке відкрила його президентка Роберта Метсола. У своїй промові вона закликала країни ЄС якомога швидше надати Україні далекобійні системи і бойові літаки.

"І тепер держави мають швидко розглянути як наступний крок надання далекобійних систем і літаків для захисту свободи, яку багато хто сприймає як даність", – наголосила президентка Європарламенту.

Президент Володимир Зеленський під час виступу в Європарламенті нагадав, що Росія намагається знищити європейський спосіб життя та європейський шлях як такий, ведучи війну проти України, та є найбільшою антиєвропейською силою сучасного світу.

Він підкреслив, що у Росії не діє верховенство права, натомість діє верховенство насильства і покірності.

"Російський режим не лише ненавидить будь-яку соціальність та різноманіття, а свідомо інвестує в ксенофобію та намагається зробити частиною нормальності на нашому континенті все те нелюдське, що було у 1930-1940 роках. Але чи це навічно? І це питання для всіх нас. Відповідь – ні. Ні, Європо. Ми захищаємось від найбільш антиєвропейської сили сучасного світу. Ми, українці, на полі бою разом з вами", – сказав Зеленський, подякувавши ЄС за допомогу у обороні від Росії.

Крім того, він наголосив, що Україна стане членом Євросоюзу і готується до цього попри війну.

Потім президент Володимир Зеленський прибув на саміт лідерів країн Європейського союзу. Його зустрів президент Європейської ради Шарль Мішель, після чого український президент сфотографувався з лідерами усіх країн ЄС.

Після цього вони разом вирушили до зали засідань. 

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті закликав країни Євросоюзу запровадити санкції проти російської атомної галузі, виробників ракет і дронів.

Проте, президент Болгарії заявив, що його країна готова заветувати ядерні санкції проти РФ і хоче припинення війни. Загалом Румен Радев виступив на саміті ЄС з коментарями, які суперечили думці більшості його колег.

Крім того, Зеленський заявив лідерам Євросоюзу, що відкриття вже цього року переговорів щодо членства України в ЄС стане сильною опорою для спільної безпеки.

"Я дякую вам за те, що відкриття вже цього року переговорів щодо членства для України в ЄС стане ще однією сильною опорою нашої з вами спільної безпеки", – сказав глава держави.

А ще Зеленський повідомив під час виступу на саміті, що нещодавно передав президентці Молдови Маї Санду плани Кремля взяти під контроль Молдову. Їх перехопила українська розвідка. У Кишиневі підтвердили, що Україна передала їм перехоплену інформацію.

На спільному брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським у Брюсселі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відзначила, що Україна за останній час здійснила великий прогрес на шляху до вступу у ЄС, але попереду – ще дуже багато роботи.

Винищувачі для ЗСУ

Одна із основних цілей турне Зеленського – переконати країни Заходу надати далекобійну зброю і винищувачі. Далекобійна зброя, здається, більш реальна перспектива для України у найближчий час, ніж винищувачі. 

Вчора ввечері президент України переконував канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Франції Еммануеля Макрона надати літаки і далекобійну зброю

До слова, найбільша опозиційна партія Німеччини проти постачання винищувачів Україні.

І хоча президент Володимир Зеленський вже заявив про певні позитивні рішення щодо передачі Україні західних винищувачів, агентство Bloomberg повідомило, що лідери держав Європейського Союзу не дали йому зобов’язань щодо надання бойової авіації.  

Країни ЄС по-різному реагують на заклики надати Україні бойові літаки західного зразка. Наприклад, прем’єр Португалії заявив, що у них немає жодних червоних ліній щодо передачі зброї, Нідерланди не виключають будь-якої військової допомоги Україні, та і Польща готова надати Україні винищувачі, але не однією з перших.

А от, наприклад, прем’єр Бельгії повідомив, що його країна не може віддати винищувачі Україні

Нагадаємо, вчора у Британії президент України закликав дати літаки. Прем'єр-міністр країни Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні. Також Сунак підтвердив, що його країна почне підготовку українських пілотів на винищувачах західного зразка.

Сьогодні посольство Росії у Великій Британії застерегло Лондон від відправлення винищувачів в Україну та пригрозило відповіддю.

Посольство РФ заявило, що постачання бойових літаків матиме "військові та політичні наслідки для європейського континенту і всього світу".

Це, здається, дещо злякало Сполучене Королівство. 

Після цього міністр оборони Великої Британії виключив можливість швидкого надання винищувачів Україні і уточнив, що українські пілоти можуть завершити навчання в Британії вже після війни

А речник британського уряду заявив, що країна зважає на ризики ескалації, розглядаючи постачання літаків. 

Добра новина у тому, що прем’єр Словаччини пообіцяв Зеленському "зробити все можливе" для передання МіГ-29.

Підтримка України 

Литва передає Україні 36 зенітних гармат, які будуть ефективними проти "Шахедів", а Латвія передасть Україні медобладнання на загальну суму в майже 378 000 євро.

Один з найбільших німецьких виробників зацікавлений постачати Україні свій новітній танк, а Фінляндія, за даними ЗМІ, надасть Україні танки, найімовірніше, після вступу в НАТО

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан перед самітом ЄС за участю Зеленського пообіцяв гуманітарну і фінансову підтримку України.

Загалом канцлер Німеччини Олаф Шольц підкреслив, що країнам ЄС майже рік після російського повномасштабного вторгнення в Україну вдається зберігати єдність і солідарність у підтримці України.

Проте, не без проблема. За даними Reuters, компанія Маска обмежила використання Україною інтернету Starlink для управління дронами. Хоча, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров каже, що проблем з роботою Starlink не спостерігається.

Війна з РФ

Президент США Джо Байден заявив, що Путін "вже втратив Україну".

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз твердо налаштований подбати про притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України та створити для цього трибунал.

"Наступний крок – це створення трибуналу. У нас ще тривають дискусії, як саме він буде організований. Проте запевняю вас, Володимире: у нас є політична воля притягнути винуватців до відповідальності, у тому числі – за злочин агресії. А якщо у нас є політична воля, то ми знайдемо способи", – заявила вона. 

Тим часом, депутати Верховної ради вимагають від міністра закордонних справ Дмитра Кулеби прозвітувати про хід виключення Росії з ООН. Речник МЗС України Олег Ніколенко у відповідь на появу депутатського звернення повідомив, що відповідного звернення народних депутатів в МЗС поки не отримували, але позитивно відзначають інтерес до теми. 

"Українські дипломати вже провели роботу у понад двох десятках країн з метою залучення їх до участі в глобальній адвокації виключення РФ із РБ ООН. Крім того, МЗС вже працює з понад трьома десятками лідерів громадської думки та авторитетних представників політичних, академічних та експертних кіл для адвокатування української ініціативи. Залучаємо осіб, які б могли адвокатувати не лише в конкретних країнах, а і на міжнародному рівні.

Робота триває, тож кількість країн та адвокатів продовжить зростати. Нині МЗС України фіналізує план заходів та кроків публічної кампанії з адвокації виключення Росії з Радбезу, паралельно проводячи консультації з партнерами щодо подальших дипломатичних кроків на цьому напрямі", - розповів Олег Ніколенко.

Сьогодні очільник правлячої партії Грузії побачив "перевагу РФ в Україні", президентка здивована його заявами.

Надходили новини і щодо помічників Росії у реалізації агресії. Зокрема, білоруські прикордонники заявили, що збили український безпілотник з "Армії дронів", а Іран, за даними CNN, модифікує свої дрони для Росії, аби вони максимально руйнували інфраструктуру в Україні.

Серед інших новин дня 

У Туреччині кількість загиблих внаслідок землетрусу перевищила 16 тисяч.

КНДР показала найбільше ядерних ракет на нічному параді.

Польща закриває один з найбільших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю.

Київ відвідала мер Парижа.

Конституційний суд Латвії заборонив приватним вишам викладати російською мовою.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: