Условия переговоров с РФ, США обучают пилотов ВСУ, больше танков из Британии: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 5 марта 2023, 19:30

Україна отримає від Великої Британії вдвічі більше танків Challenger 2, ніж Лондон обіцяв спочатку.

Німецький концерн Rheinmetall веде переговори про будівництво танкового заводу в Україні.

Керівник компанії назвав "багатообіцяючими" переговори з українським урядом щодо будівництва заводу. Армін Паппергер сподівається на рішення "протягом наступних двох місяців".

Тим часом, як повідомляє Reuters, у Сполучених Штатах навчають українських пілотів. Двоє українських пілотів перебувають в Арізоні для проведення польотів на авіаційних тренажерах і оцінки їхніх спроможностей американськими військовими.

Але й Росія отримує підтримку від третіх країн, зокрема, для обходу санкцій. За даними Bloomberg, Росія, схоже, успішно обходить санкції Європейського Союзу та Групи семи, щоб отримати найважливіші напівпровідники та інші технології для своєї війни в Україні. 

Сучасні чипи та інтегральні схеми, вироблені в ЄС та інших союзних країнах, постачаються в Росію через треті країни, як-от Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан.

Прокуратура Нідерландів відкрила 45 розслідувань щодо обходу санкцій ЄС проти Росії.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 4 та 5 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

В НАТО заявили, що масштаби війни Росії проти України неймовірні. Командувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі повідомив, що з початку вторгнення в Україну у лютому минулого року Росія втратила понад 200 000 солдатів, понад 1800 офіцерів були вбиті або поранені.

За його словами, РФ вже втратила понад 2000 танків і в середньому російська армія випускає понад 23 000 артилерійських снарядів на день.

Каволі заявив, що після нападу Росії на Україну НАТО має пристосуватися до нової реальності.

Тим часом, за даними британської розвідки, українська оборона Бахмута під сильним тиском, зруйновано два ключових мости.

А ще британці повідомляють, що російське командування продовжує наполягати на наступальних діях, що призводить до ближніх боїв за участі погано оснащеної піхоти РФ.

Зокрема, наприкінці лютого 2023 року російські мобілізовані резервісти розповіли, що їм наказали штурмувати український бетонний опорний пункт, озброєними лише "вогнепальною зброєю та лопатами". Швидше за все йдеться про саперні лопати, які використовуються російськими солдатами для рукопашного бою.

Колишній голова Генштабу Великої Британії, генерал Річард Даннатт закликав Захід докласти стільки зусиль, щоб війна Росії проти України була закінчена вже в цьому році.

"Відверто кажучи, я вважаю, що ми зробили недостатньо. Ми повинні зробити якомога більше для того, щоб ця війна була завершена цього року", – сказав Даннат.

На його думку, Україна може провести успішний контрнаступ наприкінці весни – на початку літа, "за умови, що це буде добре сплановано і доведено до кінця, а ми продовжимо надавати їм стільки обладнання та боєприпасів, скільки вони потребують".

"Я не один вважаю, що кілька вирішальних ударів, завданих у певних точках на цьому дуже розтягнутому фронті по російській армії, цілком можуть мати ефект зламати моральний дух російського солдата і зламати хребет російській армії", – зауважив Даннат.

Щодо переговорів про мир, то канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив однозначну позицію: "На мій погляд, необхідно, щоб Путін розумів, що він не досягне успіху зі своїм вторгненням та своєю імперіалістичною агресією, і що він повинен вивести війська. Це основа для переговорів".

Підтримка України

Україна отримає від Великої Британії вдвічі більше танків Challenger 2, ніж Лондон обіцяв спочатку.

Німецький концерн Rheinmetall веде переговори про будівництво танкового заводу в Україні.

"Завод Rheinmetall може бути побудований в Україні приблизна за 200 мільйонів євро", – заявив керівник компанії Армін Паппергер.

За його словами, завод міг би виробляти до 400 основних бойових танків типу "Panther" на рік. Переговори з українським урядом він назвав "багатообіцяючими". Паппергер сподівається на рішення "протягом наступних двох місяців".

Тим часом, як повідомляє Reuters, у Сполучених Штатах навчають українських пілотів. Двоє українських пілотів перебувають в Арізоні для проведення польотів на авіаційних тренажерах і оцінки їхніх спроможностей американськими військовими.

Але й Росія отримує підтримку від третіх країн, зокрема, для обходу санкцій. Як повідомляє Bloomberg, Росія, схоже, успішно обходить санкції Європейського Союзу та Групи семи, щоб отримати найважливіші напівпровідники та інші технології для своєї війни в Україні,. 

За даними видання, російський імпорт загалом значною мірою повернувся до довоєнного рівня 2020 року, а аналіз торговельних даних дає змогу припустити, що сучасні чипи та інтегральні схеми, вироблені в ЄС та інших союзних країнах, постачаються в Росію через треті країни, як-от Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан.

Прокуратура Нідерландів відкрила 45 розслідувань щодо обходу санкцій ЄС проти Росії.

Візит президентки Європарламенту

У п’ятницю ввечері президентка Європейського парламенту Роберта Метсола приїхала з візитом до України.

Вона повідомила, що провела зустріч зі спікером Верховної ради Русланом Стефанчуком.

"Майбутнє України – це членство в Європейському Союзі. Ми пройдемо весь шлях спільно з вами", – написала вона.

Стефанчук на своїй сторінці у Facebook повідомив, що на зустрічі обговорювалися санкції проти РФ та виконання рекомендацій щодо вступу України в ЄС.

Президент Володимир Зеленський провів зустріч у Львові з президенткою Європарламенту Робертою Метсолою та обговорив просування української формули миру.

Серед інших новин вихідних 

У Польщі підпалили автомобілі швидкої допомоги, призначені для України.

Уряд затвердив державну антикорупційну програму, на ухваленні якої наполягали ЄС та G7.

В Іспанії арештували 10 українців і росіян, які грабували біженців з України.

Заступник генсека НАТО: Якщо Молдова хоче до Європи, потрібно менше боятися Росії.

Вірменія та Азербайджан звинуватили один одного у стрілянині з жертвами в Карабаху.

Тисячі людей виходили на протести у Греції через масштабну залізничну аварію, спалахнули зіткнення з поліцією.

В Естонії обирають новий парламент.

Із залізничного вокзалу в Ризі зняли напис російською мовою.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: