Киев грозит Молдове торговой войной, отставка премьера Словакии, король Чарльз: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 7 мая 2023, 19:00

Серед головних тем вихідних – контрнаступ України, погрози Києва Молдові торговою війною, коронація Чарльза III та протести в Європі. 

Все важливе і цікаве за вихідні 6 та 7 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Контрнаступ України, 9 травня

Президент Чехії Петр Павел застеріг Україну від поспішного контрнаступу і закликав Захід бути готовим, що у війні не буде повної перемоги.

Крім того, Павел вважає, що Захід входить в епоху стратегічної конкуренції з Росією і Китаєм.

На тлі такої конкуренції РФ переживає найбільшу за десятиліття нестачу робочої сили, повідомляє британська розвідка. 

Тим часом, "скрєпна" Росія готується до 9 травня, але святкувати будуть не так, як до повномасштабного вторгнення в Україну.

В низці регіонів РФ скасували заходи до так званого Дня перемоги. В Міноборони Британії зазначають, що це може свідчити про все більше відчуття загрози серед російського керівництва у зв’язку з останніми атаками безпілотників.

"Час удару безпілотників по Кремлю за кілька днів до "Дня перемоги" свідчить про все більшу вразливість Росії до таких атак і майже напевно підвищив відчуття загрози з боку російського керівництва у зв'язку із заходами, присвяченими "Дню перемоги", – йдеться в огляді.

Як додає британська розвідка, на скасування заходів до 9 травня вплинули, ймовірно, і можливі протести й невдоволення війною в Україні.

У Берліні також готуються до 9 травня. У п’ятницю стало відомо, що берлінська поліція заборонила 8 і 9 травня вивішувати біля радянських пам'ятників як російські, так і українські прапори, а також вмикати маршову музику, щоб забезпечити "гідне вшанування пам'яті загиблих воїнів тодішньої радянської армії".

Та пізніше адміністративний суд Берліна зняв заборону на показ українських прапорів, а потім – російських. Поліція Берліна не оскаржуватиме рішення суду дозволити українські прапори 8 і 9 травня, а от рішення суду дозволити російські прапори – оскаржила.

Тим часом, у Польщі почались найбільші національні військові навчання Anakonda-23.

У Підкарпатському воєводстві у південно-східній Польщі в суботу вдень розпочалися військові навчання Anakonda-23 – найбільші навчання Війська Польського, що відбуваються раз на три роки.

Цьогоріч у навчаннях беруть участь майже 13 тисяч військовослужбовців Збройних сил Польщі та країн-членів НАТО і партнерів Альянсу, а також представники служб польського Міністерства внутрішніх справ і адміністрації.

За день до початку навчань, у п'ятницю російський літак Су-35 небезпечно перехопив літак L410 TURBOLET, що належить польській Прикордонній службі, який виконував планову патрульну місію під егідою Frontex над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі у співпраці з румунськими службами.

Речник польського уряду Пьотр Мюллер заявив, що це була спланована провокація.

"В рамках FRONTEX, інституції ЄС, яка займається захистом кордонів Євросоюзу, на зовнішніх кордонах ЄС проводяться різні види місій. Представники польської Прикордонної служби брали участь саме в такій місії, яка була спрямована на моніторинг повітряного простору в межах Румунії", – пояснив Пьотр Мюллер.

Він додав, що в рамках цієї місії виникла ситуація, коли один з російських винищувачів наблизився до польського літака, додав він.

"Це була більше спланована провокація з боку Росії. Ми бачимо, що Росія прагне привернути увагу міжнародної спільноти до такого типу провокацій", – сказав він.

Місія Frontex призупинила польоти над Чорним морем після інциденту з російським Су-35.

Київ погрожує Молдові торговою війною

Молдова приєднається до рішення ЄС про обмеження на імпорт продовольства з України.

Україна готує заборону імпорту з Молдови.

Коронація Чарльза III 

Британського монарха Чарльза ІІІ коронували у Вестмінстерському абатстві в суботу під час першої за останні сімдесят років подібної церемонії.

Коронація відбулась після того, як архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі – духовний лідер англіканської церкви, яку очолює британський монарх, – поклав корону Святого Едуарда на голову Чарльза.

Британський монарх сидів на троні XIV століття у королівському вбранні, тримаючи в руках скіпетри з хрестом і каменем.

Нинішня коронація була значно меншою за масштабами, ніж для попередниці Чарльза – його матері, покійної королеви Єлизавети ІІ, що зійшла на престол у 1953 році.

Читайте також: Король-реформатор: як Чарльз III змінює британську монархію та допомагає Україні.

Під час протестів антимонархістів у день коронації Чарльза ІІІ затримали 52 особи, а перед коронацією арештували лідера республіканського руху.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який перебував в Лондоні на коронації Чарльза ІІІ, провів переговори з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

"Порушив питання експорту й транзиту української аграрної продукції через країни ЄС. Зокрема складну ситуацію, що виникла на пункті пропуску з Польщею. Маємо знайти спільні рішення для подолання цього виклику та забезпечення продовольчої безпеки у світі, гарантом якої є Україна", – зазначив Шмигаль, додавши, що розраховує на подальшу тісну координацію з Єврокомісією.

Своєю чергою Урсула фон дер Ляєн повідомила, що обговорила з прем’єром України потреби у відбудові на тлі відповідної конференції, яка має відбутись у червні в Лондоні.

У Канаді, яку формально очолює король Британії, більшість виступає за ліквідацію монархії.

До речі, лейбористи вперше за 20 років мають найбільше мандатів в органах влади в Англії.

Протести у Європі

Фанатка Путіна зібрала 200 людей на проросійську акцію в німецькому Леверкузені.

У Празі на акцію за "вихід із ЄС і НАТО" зібрались кількасот людей.

У Кишиневі протестують прибічники проросійської партії "Шор", вже 27 затриманих.

Решта новин вихідних 

У центрі Гааги вартість вуличного паркування для туристів підняли до 50 євро на день.

Рекордний вирок учаснику штурму Капітолія: понад 14 років за напад на поліцейських.

Понад половина українських дітей у Польщі не вчаться в місцевих школах – дослідження.

Прем’єр Словаччини заявив про намір піти у відставку. Президентка країни прийняла відставку. Уряд Словаччини вперше може очолити етнічний угорець.

Швеція засудила страту свого громадянина в Ірані.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: