Новий президент Кіпру сподівається на відновлення переговорів про возз'єднання острова

Четвер, 23 лютого 2023, 19:48

Новообраний президент Кіпру Нікос Христодулідіс після першої зустрічі з главою невизнаного Північного Кіпру Ерсіном Татаром висловив сподівання на активізацію мирного процесу задля возз’єднання острова.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації AFP.

Після зустрічі Христодулідіс сказав журналістам, що зустріч із Татаром була "візитом ввічливості", й анонсував, що проведе ще одну розмову з очільником Північного Кіпру в майбутньому.

"Я не почув нічого такого, чого б не очікував... Я сказав, що залишаюся відкритим, незважаючи на наші різні підходи. Я тут не для того, щоб звинувачувати один одного. Мене цікавить суть. Я зацікавлений у результатах. Я зацікавлений у досягненні нашої мети, яка є нічим іншим, як виходом з глухого кута", – пояснив кіпрський президент.

Він додав, що позитивно налаштований щодо відновлення офіційних переговорів у межах ООН після шестирічної паузи: "Це не було обговоренням ключових питань. Це не були переговори. Я висловив нашу готовність зробити все можливе, щоб вийти з глухого кута, завжди в узгоджених межах ООН, але також за провідної ролі ЄС".

Кіпр оскаржить в ООН підтримку Туреччиною окупованої півночі острова

Після двогодинної зустрічі в контрольованій ООН буферній зоні Нікосії Організація повідомила, що Христодулідіс і Татар "провели неформальну дискусію, яка була відкритою і конструктивною", зокрема, щодо нещодавнього руйнівного землетрусу в Туреччині та Сирії.

Колишній очільник міністерства закордонних справ Кіпру Нікос Христодулідіс став новим президентом країни після другого туру виборів на початку лютого.

Нагадаємо, у 1974 році на Кіпрі стався переворот прихильників возз’єднання острова з Грецією. У відповідь Туреччина окупувала північну частину Кіпру, де пізніше була проголошена невизнана держава Північний Кіпр (її незалежність визнає тільки Туреччина).

Відтоді відбулися численні перемовини за посередництва ООН щодо возз’єднання Кіпру, але реальних результатів вони не принесли. Північний Кіпр наполягає на об’єднанні з Кіпром на умовах федерації, тоді як кіпрська влада такі плани відкидає, побоюючись зростання турецького впливу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: