ЄС має бути готовим до ризику погіршення відносин з Китаєм - глава МЗС Литви

П'ятниця, 12 травня 2023, 17:24

Європейський Союз має бути готовим до наслідків потенційного погіршення відносин з Китаєм у разі конфлікту навколо Тайваню.

Як пише "Європейська правда"з посиланням на Reuters, про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Міністр зазначив, що не виступає за "розрив" з Китаєм, але навів приклад розриву відносин з Росією через повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

"Хтось повинен подумати про можливість того, що розрив може відбутися – не тому, що ми цього хочемо, як у випадку з Росією, а тому, що ситуація, наприклад, у Тайванській протоці, буде змінена силою", – сказав Ландсбергіс.

За його словами, Європа повинна буде відреагувати на такий розвиток подій, "і реакція призведе до певного розриву зв’язку".

В останні тижні європейські лідери активізували контакти з Китаєм, намагаючись залучити його як посередника до вирішення війни в Україні. Водночас, як відомо, Брюссель готується запровадити санкції проти китайських компаній, що допомагають РФ ухилятись від обмежень.

За даними ЗМІ, Європейська служба зовнішніх справ рекомендує державам-членам ЄС готуватись до можливого загострення на Тайвані, яке призведе до зривання постачання мікрочипів до Європи, та при цьому не ізолюватись від Китаю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: