Генсек Ради Європи представить звіт про ризик роботи громадян РФ в організації

П'ятниця, 12 травня 2023, 19:42

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич підготує звіт для членів організації про ризики перебування кожного російського громадянина, що працює в організації.

Про це йдеться в матеріалі Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Депутату, який на ПА ОБСЄ послав росіян нах*й, пригрозили судом за нібито наклеп на перекладачку з РФ

Держави-члени Ради Європи звернулись до генсека організації з проханням перевірити, чи є хтось із росіян, що працюють там, вразливим до "зовнішнього тиску". Висновки звіту заплановані на 1 липня. Обурені присутністю росіян у Раді Європи насамперед Україна та кілька інших держав, зокрема Естонія та Латвія.

Хоча Росію вигнали з Ради Європи ще в березні 2022 року, там залишились працювати росіяни. За даними Euractiv, із-поміж близько 2000 працівників організації понад 40 – громадяни Росії, тоді як на початку року їх було 90.

Один із дипломатів Ради Європи на умовах анонімності розповів виданню, що організація потенційно все ще залишається вразливою до російського впливу. "Ці особи (російські працівники – ред.) усе ще мають доступ до документів, до дискусій. Ніколи не знаєш, коли спрацює ця вразливість і якої шкоди вона може завдати", – зазначив він.

Саміт Ради Європи обговорить покарання РФ за вторгнення і "формулу миру" – прем’єрка Ісландії

Частково проблему вирішили непродовженням термінів трудових договорів із громадянами Росії. Масове ж звільнення могло б викликати десятки судових позовів з боку росіян, побоюються в Раді Європи.

Крім того, деякі росіяни в Раді Європи також отримали французьке громадянство після кількох років перебування у Франції, що, за словами кількох джерел Euractiv, дає інституції можливість вирішити цю проблему, просто перевівши їх до французької квоти.

Як повідомлялось, 39-річний росіянин Ігор Небиваєв більше не є виконавчим директором програми Ради Європи по боротьбі з відмиванням грошей Moneyval після того, як ЗМІ пов’язали його батька з російською Службою зовнішньої розвідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: