У Чехії констатували "смерть" формату діалогу між Китаєм та Європою

Четвер, 4 травня 2023, 19:48

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський вважає, що формат "14+1", започаткований Китаєм для взаємодії з країнами Східної та Центральної Європи, фактично більше не існує.

Як повідомляє "Європейська правда", таку думку Ліпавський висловив в інтерв’ю Politico.

Після зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном голова чеської дипломатії констатував, що у формату "14+1" "немає ані змісту, ані майбутнього".

На питання, чи буде Чехія офіційно виходити з китайсько-європейського формату співпраці, Ліпавський відповів: "Ми не є активним членом (формату. – Ред.). Не будемо спекулювати щодо будь-яких можливих кроків, які ми могли б зробити".

Із Блінкеном він, як повідомили у Державному департаменті, обговорив "спільні занепокоєння щодо Китайської Народної Республіки, а також важливість підтримки миру, стабільності та процвітання в Індо-Тихоокеанському регіоні та за його межами".

Формат взаємодії з державами Центральної та Східної Європи Китай заснував ще у 2012 році. До нього спочатку увійшли 16 країн, пізніше приєдналась Греція. Та в останні роки держави Балтії вийшли із "17+1" на тлі занепокоєнь щодо зближення Пекіна й Москви через війну в Україні.

Як нагадує Politico, погіршення відносин Китаю та Чехії почалось ще у 2020 році, коли Пекін заборонив імпорт чеських піаніно у відповідь на візит чеських законодавців на острів Тайвань, який Китай вважає своєю територією.

У квітні, як повідомляли, міністри закордонних справ Євросоюзу почали дискусію з метою підготовки зміни стратегії ЄС щодо Китаю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: