"Голуби миру" зі США обговорили з Лавровим умови миру в Україні – NBC

Четвер, 6 липня 2023, 16:53

Група колишніх високопосадовців американської влади провела неформальну зустріч із міністром закордонних справ Росії Сергеєм Лавровим у квітні цього року, аби "закласти основу для потенційних переговорів про припинення війни в Україні".

Таке стало відомо американському телеканалу NBC News, повідомляє "Європейська правда".

За даними ЗМІ, переговори відбулись під час візиту Лаврова до Нью-Йорка, коли Росія головувала в Раді безпеки ООН. І американська, й російська сторони офіційно не коментували й не підтверджували цієї зустрічі.

Як з’ясував NBC News, американську сторону представляли Річард Хаас – чинний голова Ради з міжнародних відносин, провідного американського аналітичного центру; експерт із питань Європи Чарльз Купчан; та експерт з питань Росії Томас Грем.

Директор ЦРУ таємно приїздив в Україну – WP

Усі вони раніше працювали в Білому домі або Державному департаменті США; також, пише NBC News, до обговорення долучились деякі колишні посадовці Пентагону.

Із російського боку, окрім Лаврова, були присутні "науковці, керівники найбільших аналітичних центрів і дослідницьких інститутів" тощо, які нібито мають вплив на ухвалення рішень Владіміром Путіним або мають контакти з Кремлем.

За словами джерел NBC News, метою таких контактів було "підтримування каналів зв'язку з Росією відкритими, де це можливо, і з'ясування можливостей для майбутніх переговорів, компромісів і дипломатії щодо припинення війни".

Зазначимо, що Річард Хаас і Чарльз Купчан тривалий час просувають наративи про необхідність якнайшвидшого початку переговорів між Росією та Україною й "керування ризиками" в питанні американської військової допомоги Києву.

Приміром, Купчан ще у травні 2022 року (коли Росія тримала окупованими Херсон і частину Харківщини) в статті для The Atlantic стверджував, що необхідно добитись припинення вогню, аби уникнути ризиків.

Блінкен: Успішний контрнаступ України може змусити Путіна до переговорів

А Хаас – автор концепції "суверенного зобов’язання" (розлого викладену у праці "Розхитаний світ", що виходила й українською мовою), яка передбачає фактичне віддання на поталу окремих регіонів наддержавам, аби досягти балансу у світі (до числа таких держав він відносив і Росію).

Цікаво, що приблизно тоді ж, коли Хаас і Купчан брали участь у переговорах із Лавровим, вони опублікували великий матеріал у провідному американському виданні про зовнішню політику Foreign Affairs, де виклали "план переходу з поля бою за стіл переговорів". Якщо коротко, йшлось про негайне припинення вогню, створення "демілітаризованої зони" в Україні та початку мирних переговорів.

В офісі президента України в коментарі NBC News заявили, що не коментуватимуть повідомлення із джерел про переговори між США й Росією, але позиція Києва незмінна: "доля України не може вирішуватися без України. Про це багато разів говорили і президент, і всі наші офіційні спікери. Не анонімно, а цілком конкретно і публічно".

Речниця МЗС Росії Марія Захарова вже після публікації матеріалу NBC News назвала фейком інформацію про переговори за участі Лаврова.

Про проблеми в розумінні західними експертами подій в Україні читайте в матеріалі: За Кремль і за мир. Чому західні експерти та науковці досі часто підтримують ідеї РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: