Джонсон представив план допомоги Україні: окремо від Ізраїлю, частина у кредит

Новини — Вівторок, 16 квітня 2024, 07:20 —

Спікер Палати представників Майк Джонсон оприлюднив свій план схвалення  іноземної підтримки у палаті, який передбачає чотири окремі голосування за допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та пріоритети національної безпеки і частину допомоги Києву – у кредит. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання The Hill.

Його стратегія викликала негайну негативну реакцію з боку деяких законодавців-консерваторів, які вимагали, щоб будь-яка додаткова допомога Україні супроводжувалася посиленням безпеки на кордоні США та Мексики. Натомість ці пропозиції виключені із законодавчого плану Джонсона.

Джонсон оприлюднив пропозицію під час закритої конференції Республіканської партії в підвалі Капітолія в понеділок після кількох місяців зволікань.

Реклама:

Пропозиції щодо України, Ізраїлю, Тайваню та пріоритетів національної безпеки голосуватимуться окремо, на відміну від закону Сенату про іноземну допомогу на 95 мільярдів доларів, який об’єднує всі елементи в єдиний пакет.

Четвертий законопроєкт, пов'язаний з національною безпекою, включатиме пропозицію допомогти Україні оплатити допомогу шляхом арешту російських активів і містить план надання частини допомоги у вигляді позик. Також він пропонує нові санкції проти Ірану після ударів Тегерана по Ізраїлю у вихідні.

Поетапна стратегія Джонсона пропонує законодавцям вибирати, які частини законопроєкту Сенату вони хотіли б підтримати, а які – ні. Вона також дозволяє вносити поправки до кожної пропозиції.

Джонсон сказав, що тексти законопроєктів буде оприлюднено "десь раніше" у вівторок. Він дотримуватиметься правила Палати представників, яке дає законодавцям 72 години для вивчення законопроєктів перед голосуванням. Тож палата зможе проголосувати за окремі законопроєкти в п’ятницю ввечері.

Реакція республіканців на ідею Джонсона була неоднозначною. Деякі жорсткі консерватори вихваляли його рішення виділити пріоритети в окремі законопроєкти та включити відкритий процес внесення поправок, а деякі критикували виключення безпеки кордонів.

Нагадаємо, у п'ятницю Джонсон обговорював з офіційними особами Білого дому проєкт щодо допомоги Україні та Ізраїлю, а після того поїхав до Трампа. 

Трамп після зустрічі з Джонсоном сказав, що підтримує схвалення фінансової допомоги Україні, але у формі позики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: