У Копенгагені палає історична будівля біржі, якій 400 років

фото
Новини — Вівторок, 16 квітня 2024, 11:27 —

У Копенгагені вранці у вівторок спалахнула масштабна пожежа у будівлі копенгагенської біржі Берсен, де у тому числі зберігаються твори мистецтва, головна її окраса – спіральний шпиль на даху – вже обвалився.

Про це повідомляють DR i TV2, пише "Європейська правда". 

Пожежа в одній з найстаріших будівель данської столиці почалася у ранкові години вівторка. Поліція одразу перекрила прилеглі вулиці і спрямувала рух альтернативними маршрутами.

У будівлі Берсен, яку добудували у 1625 році, розміщуються кілька офісів. Усіх людей евакуювали, багато хто з присутніх на місці забігав у будівлю, щоб винести розвішені на стінах твори мистецтва.

Реклама:
 
TV 2

Спіральний шпиль на даху, головна окраса будівлі, опинився в епіцентрі пожежі і невдовзі обвалився.

TV2
TV2

"Палають 400 років нашої культурної спадщини", – прокоментував міністр культури Якоб Енгель-Шмідт. 

Роботу вогнеборців ускладнює мідна покрівля, яка фактично утримує жар всередині, а також встановлені довкола будівельні риштування, оскільки там відбувалися реставраційні роботи. 

 
TV 2

"Ми викликали техніку для зняття частини покрівлі, щоб можна було ефективніше гасити полум’я ззовні. Тому що вода просто стікає по покрівлі, – пояснив начальник команди реагування Франк Трір Міккельсен. – Це той тип пожежі, яких ми найбільше боїмося, адже це дуже цінні історичні будівлі".

Пожежники зазначили, що першочергово будуть намагатися запобігти подальшому поширенню вогню в обох напрямках від осередку, а якщо це не буде вдаватися – зосередяться на захисті навітряної сторони, куди полум’я простіше не пустити, та прилеглих будівель. 

Будівля перебувала у процесі реставрації, під час якої хотіли виправити недоліки реставрації у ХІХ сторіччі та повернути фасаду його оригінальний вигляд. За свою історію будівля не раз переживала інші пожежі в історичному центрі. 

Нагадаємо, у Франції цьогоріч завершиться реставрація Собору Паризької Богоматері після масштабної пожежі 2019 року. У грудні на відновлений шпиль повернули традиційного золотого півня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: