Половина поляків підтримують одностатеві шлюби

опитування
Новини — Четвер, 25 квітня 2024, 10:08 —

50% поляків – за те, щоб дозволити одностатеві шлюби у Польщі, ще більше висловлюються на підтримку цивільних партнерств.

Такими є результати опитування United Surveys для RMF FM i Dziennik Gazeta Prawna, передає "Європейська правда".

Соціологи United Surveys поставили полякам три запитання про одностатеві пари. Перше стосувалося того, чи повинні вони мати право укладати цивільне партнерство.

66% респондентів відповіли, що одностатеві пари повинні мати таку можливість. Протилежної думки дотримуються 26% респондентів. 7% не визначилися з відповіддю.

Реклама:

З тим, що одностатеві пари повинні мати право укладати цивільне партнерство, згодні 97% прихильників керівної коаліції. Також більшість тих, хто не голосував і не визначився, відповіли на це питання ствердно (68%).

67% прибічників консервативної опозиції вважають, що одностатеві пари не повинні мати такої можливості.

Друге питання звучало наступним чином: "Чи повинні одностатеві пари в Польщі мати право на шлюб?".

Тут кожен другий респондент відповів ствердно. 41% стверджують, що одностатеві пари не повинні мати такого права. 9% не мають думки з цього приводу.

Знову ж таки, переважна більшість прихильників владного табору відповіли ствердно на це запитання (86%). Схожа ситуація і серед тих, хто не голосував і не визначився (52% – "так", 28% – "ні").

Переважна більшість прихильників опозиції у цьому випадку відповіли "ні" – 90%.

Третє запитання стосувалося того, чи повинні одностатеві пари мати право всиновлювати дітей. Тут більшість респондентів обрали відповідь "ні" – 63%.

Раніше у квітні повідомляли, що у польському уряді підготували проєкт закону про цивільні партнерства, але поки не вноситимуть його до Сейму.

Внесення проєкту закону про цивільні партнерства було однією з передвиборчих обіцянок альянсу "Громадянська коаліція" на перші 100 днів роботи уряду. Інші партії-члени коаліції також висловили підтримку цій ідеї.

Проте тема абортів спричинила серйозну напругу всередині коаліції перед місцевими виборами.

Польща – серед небагатьох країн ЄС, поруч з Румунією, Болгарією, Словаччиною та Литвою, де партнери однієї статі поки не мають можливості юридично оформити свої стосунки. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: