У G7 кажуть про зростання популярності пропозиції США щодо доходів від російських активів

Новини — Четвер, 25 квітня 2024, 13:48 —

Пропозиція США щодо використання майбутніх відсотків із заморожених російських активів на суму близько 300 млрд доларів для допомоги Україні замість повної їх конфіскації набирає популярності серед країн "Групи семи".

Про це Reuters заявили двоє офіційних осіб G7, повідомляє "Європейська правда".

Раніше США запропонували залучити десятки мільярдів євро для України шляхом забезпечення кредитів під заставу майбутніх прибутків від заморожених активів.

Використання відсотків із заморожених російських активів – приблизно 5 млрд доларів на рік – виглядає одним із найбільш популярних варіантів подолання розбіжностей між США та Європою напередодні саміту лідерів G7 в Італії в червні.

Реклама:

Але члени G7 все ще сперечаються щодо певних "стримувань", які зменшать ці очікувані надприбутки лише до 2,5-3 млрд доларів, сказав один із співрозмовників, вказавши на 25% податкову ставку Бельгії, "комісію за зручність", яку застосовує депозитарій Euroclear, і запропонований резерв для розгляду судових справ.

Міністри фінансів G7 переглянуть це питання на зустрічі наприкінці травня з метою досягнення консенсусної пропозиції для представлення лідерам на червневому саміті, повідомили офіційні особи.

"Ми відчуваємо невідкладність побудови міжнародного консенсусу. Усі визнають, що нам потрібно робити більше", – сказав посадовець.

Другий посадовець G7 повторив цю точку зору, підкресливши необхідність забезпечення довгострокового потоку фінансування для України.

Американський високопосадовець сказав, що схвалення Конгресом близько 61 млрд доларів допомоги США для України, яке довго відкладалося, і окремого пакету в 50 млрд євро від Європейського Союзу допоможе Києву, але він все ще стикається з дефіцитом фінансування в 2025 і 2026 роках.

Вашингтон продовжує наполягати на тому, що всі варіанти, включаючи пряму конфіскацію російських активів, є виправданими за міжнародним правом і повинні залишатися на столі, але він прагне досягти консенсусу навколо ідеї, яка може допомогти Україні зараз, сказав посадовець.

Зміщення Вашингтона в бік зосередження на відсотках від активів сталося після того, як його поштовх до конфіскації активів наштовхнувся на опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати, якщо інші країни, такі як Китай, почнуть репатріювати свої резерви як запобіжний захід проти їх можливої конфіскації в майбутньому.

Нагадаємо, Палата представників США у суботу, 20 квітня, схвалила законопроєкт, який передбачає можливість конфіскації на користь України суверенних активів РФ та розширення антиросійських санкцій. Президент Байден підписав цей закон 24 квітня.

Читайте також статтю Розморозка на користь України: як ЄС та США планують діяти із заарештованими активами РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: