ЗМІ: На вихідних у Катарі пройде зустріч радників щодо Cаміту миру

Новини — Четвер, 25 квітня 2024, 18:55 —

Радники з питань національної безпеки та високопосадовці з усього світу зустрінуться в катарській Досі цими вихідними, щоб обговорити плани проведення саміту щодо миру в Україні.

Як пише "Європейська правда", про це Bloomberg повідомили поінформовані джерела.

За словами співрозмовників агентства, список учасників зустрічі в столиці Катару ще не сформували остаточно. Вони додали, що Росію не запросили, а чи буде присутній Китай, залишається незрозумілим.

Союзники України вважають присутність Китаю важливою для успіху саміту, враховуючи вплив, який, за їхніми словами, Пекін має на Москву.

Реклама:

Досі Китай брав участь лише в одній зустрічі, яка відбулася в Саудівській Аравії в серпні минулого року. Пекін та кілька інших країн, що входять до групи БРІКС, наполягають на тому, що Росію слід запросити до участі в дискусіях.

Боррель: Саміт у Швейцарії має показати, як світ бачить завершення війни

Зустріч посадовців з країн G7 та так званого Глобального Півдня є частиною переговорів, які готують ґрунт для саміту високого рівня, що має відбутися у Швейцарії в червні.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка дізналась про план Росії з перешкоджання Глобальному саміту миру у Швейцарії, запланованому на середину червня.

Зеленський наголосив, що Україна та союзники однаково зацікавлені в притягненні Росії до відповідальності, й саме саміт миру у Швейцарії "дає всім нам реальний шанс на справедливий мир і відновлення дієвості міжнародного права".

Дводенна конференція високого рівня щодо врегулювання війни в Україні – інавгураційний Саміт миру – відбудеться у Швейцарії 15 і 16 червня.

Росія вже говорила, що не братиме участі в переговорах.

Президент Зеленський говорив, що розроблені у Швейцарії деталі мирного плану деякі "представники континентів" передадуть РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: