МЗС Північної Македонії відреагувало на скандал довкола нової президентки

Новини — Понеділок, 13 травня 2024, 12:53 —

Міністерство закордонних справ Північної Македонії запевнило, що країна рішуче налаштована неухильно дотримуватись конституційних положень, а також усіх міжнародних зобов’язань, зокрема, Преспанської угоди з Грецією.

Про це йдеться в оприлюдненій МЗС країни заяві, повідомляє "Європейська правда".

Так зовнішньополітичне відомство відреагувало на те, що нова президентка Гордана Силяновська Давкова під час складання присяги назвала країну "Македонія", а не "Північна Македонія".

"Міністерство закордонних справ підтверджує тверду рішучість країни щодо неухильного дотримання конституційних положень, а також усіх міжнародних зобов’язань, таких як повне дотримання…Преспанської угоди", – йдеться в заяві.

Реклама:

У МЗС зазначили, що за останні сім років між Північною Македонією та Грецією було досягнуто "надзвичайно високого рівня політичного діалогу", результатом якого є зростання економічної співпраці та побудова позитивних відносин між народами.

"Ми закликаємо до максимальної уважності всіх політичних гравців, особливо обраних державних посадовців. Збереження євроатлантичного курсу країни є фундаментальним стратегічним інтересом і гарантом довгострокової безпеки та стабільності країни", – підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, вчинок нової президентки Північної Македонії викликав значне обурення в Греції. Посол Греції Софія Філіпіду, яку запросили на інавгурацію, залишила парламент на знак протесту.

У МЗС Греції засудили Силяновську Давкову, а прем'єр країни Кіріакос Міцотакіс назвав її вчинок "провокаційним кроком".

Нагадаємо, що після укладення Преспанської угоди, яка передбачала зміну назви Македонії, Греція розблокувала вступ Північної Македонії до НАТО.

Читайте також статтю про результати нещодавніх виборів у Північній Македонії: Втома від компромісів. Які наслідки матимуть помилки ЄС у відносинах із Північною Македонією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: