1 березня 2024

Статті
Президентська помста: як "війна" між Зеленським та Порошенком руйнує європейське майбутнє України
Прохання до єврокомісара поставити переговорну рамку щодо вступу України в ЄС у залежність від допуску Порошенка за кордон – вельми спірний крок.
Колонки
Розворот Єревана: чи зможе альянс із Заходом захистити Вірменію від нової війни
У Єревані більше не вірять російським гарантіям безпеки. А перспектива нової війни виглядає для Вірменії дуже реалістичною.
Новини
23:00
Нідерланди протягом наступних 15 років капітально оновлять флот
Уряд Нідерландів 1 березня заявив, що протягом наступних 15 років замінить майже весь свій військово-морський флот у межах проєкту вартістю кілька мільярдів євро.
22:45
Голова Гагаузії несподівано приїхала в Росію та попросила "підтримки"
Башкан Гагаузії Євгенія Гуцул, яку підтримує молдовський олігарх-утікач Ілан Шор, 1 березня здійснила візит до Москви, де зустрілась із головою Ради Федерації РФ (верхньої палати парламенту) Валентини Матвієнко й попросила "допомоги" Москви.
22:13
Біля Корчови вдалось вирішити суперечку між українськими водіями та польською поліцією
Українські водії та польська поліція, яка заблокувала їх біля пункту пропуску Корчова на кордоні, змогли залагодити суперечку за допомоги українських дипломатів.
22:00
США скидатимуть гумдопомогу в Газу з літаків
Президент США Джо Байден 1 березня оголосив, що Штати почнуть скидати продовольчу допомогу населенню сектору Гази з повітря на тлі поглиблення гуманітарної кризи й ускладнення доставки допомоги наземним шляхом.
21:48
У Чехії очікують, що Україна незабаром отримає перші снаряди, придбані з-за меж ЄС
Чеська ініціатива із закупівлі 800 тисяч боєприпасів для України з-за меж Європейського Союзу, яку спільно фінансують різні держави, зможе здійснити перші поставки до Києва через кілька тижнів.
21:31
РФ каже, що німецькі генерали обговорювали підрив Кримського мосту: Берлін перевірить
Міністерство оборони Німеччини ініціювало перевірку на предмет того, чи були перехоплені розмови представників військово-повітряних сил – які, за твердженням роспропаганди, обговорювали підрив Кримського мосту ракетами Taurus.
Дайджест"Гарантії" від Нідерландів, посилення блокади кордону, скандальний лист Порошенка: новини дня
21:15
фотоНаїзд авто на людей у Щецині: 19 постраждалих, ЗМІ дізнались більше про водія
Кількість постраждалих у результаті наїзду автомобіля на натовп людей у центрі польського міста Щецин 1 березня зросла до 19, правоохоронці вже попередньо допитали затриманого водія – 33-річного чоловіка.
21:02
Президент Литви про закриття нових КПП: Залізну завісу опускає Лукашенко, а не ми
Президент Литви Гітанас Науседа захистив рішення Вільнюса закрити два пропускні пункти на кордоні з Білоруссю – "Лаворішкес" і "Райгардас", яке розкритикувала лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.
20:59
Байден підписав тимчасовий бюджет, щоб запобігти шатдауну
Президент США Джо Байден 1 березня підписав законопроєкт про продовження тимчасового фінансування федерального уряду, який дозволяє запобігти шатдауну з наступного дня.
20:54
ЄС посилить перевірки українського зерна, аби заспокоїти фермерів-протестувальників
Єврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян заявила, що ЄС посилить перевірки дотримання перевізниками угод під час вивезення зерна з України, аби спонукати фермерів у низці держав-членів припинити протести.
20:48
ЗМІ: Німеччина готує податковий пакет на 7 млрд євро для стимулювання економіки
Урядова коаліція Німеччини готує пакет заходів вартістю близько 7 мільярдів євро для того, щоб вивести найбільшу економіку Європи з тривалого спаду.
20:38
Прем’єр Британії засудив сплеск екстремізму на тлі посилення пропалестинських протестів
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у зверненні 1 березня виступив проти "екстремістських сил, які намагаються розірвати нас на частини", коментуючи зростання злочинності, пов’язаної з пропалестинськими протестами.
20:28
План депортації мігрантів до Руанди може обійтись Британії у майже 600 млн євро
План британського уряду відправити деяких мігрантів до Руанди, де вони мають чекати на рішення щодо надання притулку, може коштувати майже півмільярда фунтів (близько 580 млн євро), плюс сотні тисяч на кожну депортовану особу.
20:17
опитування55% шведів вважають, що їхня країна зробила "забагато жертв" для вступу в НАТО
Більшість шведів вважають, що їхня країна принесла "занадто багато жертв", щоб стати членом Північноатлантичного Альянсу, але погоджуються, що безпека Швеції внаслідок членства в НАТО буде посилена.
20:01
Байден визнав, що припинення вогню в Газі може не початися у понеділок
Президент США Джо Байден заявив, що не втрачає надії на тимчасову паузу в бойових діях між Ізраїлем та терористичним угрупованням ХАМАС, але навряд чи вона почнеться до понеділка, як він спочатку планував.
20:01
Орбан підтвердив зустріч із Трампом, який "зможе зупинити війни"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив інформацію про те, що наступного тижня зустрінеться з імовірним кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом.
19:42
В Австрії 17 підлітків підозрюють у неодноразовому ґвалтуванні 12-річної дівчини
Правоохоронці Австрії підозрюють 17 підлітків, більшість із яких є неповнолітніми, у сексуальному насильстві над 12-річною дівчиною, яке тривало у Відні протягом кількох місяців минулого року.
19:38
В Європі знизилась інфляція через падіння цін на енергоносії
Інфляція в Європі у лютому знову знизилася до 2,6%, оскільки високі процентні ставки, помірні ціни на нафту й газ та повільне зростання економіки стримували підвищення цін у магазинах.
19:27
Макрон збирає лідерів партій парламенту Франції поговорити про "ситуацію в Україні"
Єлисейський палац надіслав запрошення лідерам французьких партій, представлених у парламенті, на зустріч із президентом Емманюелем Макроном, присвячену "ситуації в Україні".
19:15
Росію офіційно вигнали з Дунайської комісії
З 1 березня Росія офіційно виключена зі складу однієї з найстаріших міжнародних організацій – Дунайської комісії, яка регулює судноплавство Дунаєм.
19:03
Голова МЗС Литви не підтримує подальші обмеження для громадян Білорусі
Литовський міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс вважає, що необхідності в подальшому посиленні обмежень для громадян Білорусі після закриття двох пунктів пропуску на кордоні немає.
18:59
Грецька поліція заявила, що балканська нарковійна призвела до десятків вбивств по всій Європі
Грецька поліція в п'ятницю оголосила про результати багаторічного міжнародного розслідування протистояння балканських злочинних угруповань, що стоять за численними вбивствами по всій Європі.
18:49
ЄС розблокував ще 2 млрд євро заморожених коштів для Угорщини
Угорщині вдалося розблокувати близько двох мільярдів євро коштів Європейського Союзу після того, як уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана виконав вимоги Європейської комісії стосовно освітньої підготовки та гендерної рівності.
18:44
Польський та український бізнес закликав уряди швидше вирішити ситуацію з блокадами кордону
Три великих об’єднання польського та українського бізнесу закликали уряди Польщі та України якнайшвидше вирішити ситуацію з блокадами кордону та не допустити її погіршення.
18:37
Швейцарія долучається до 13-го пакета санкцій ЄС проти Росії
Федеральний уряд Швейцарії 1 березня оголосив про рішення долучитись до тринадцятого пакета санкцій Європейського Союзу проти Росії.
18:29
Новий президент Фінляндії заявив, що країна повинна мати реальні ядерні сили стримування
Новий президент Фінляндії Александар Стубб після складання присяги сьогодні, 1 березня, заявив, що ядерні сили стримування НАТО мають бути реальними для його країни.
18:20
Нідерланди допоможуть Чехії закупити 800 тисяч снарядів для України
Уряд Нідерландів виділяє Україні новий пакет військової допомоги, а також профінансує закупівлю артилерійських снарядів, які знайшла Чехія.
18:10
Шольц хоче, щоб уряд Німеччини мав акаунт у TikTok для протидії ультраправим
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що хоче, аби федеральний уряд відкрив акаунт у TikTok для протидії значної присутності ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" в соцмережах.
18:07
У збройних силах Литви на сьогодні не бачать загрози війни
Реагуючи на підвищену тривогу в суспільстві, збройні сили Литви запевнили, що на сьогодні для країни немає загрози війни.
18:05
Офіс президента опублікував текст безпекової угоди з Нідерландами
Офіс президента України опублікував текст безпекової угоди з Нідерландами, підписаної 1 березня у Харкові.
Аналітика короткоРозповідаємо, як Вірменія розвертається на Захід та віддаляється від РФ
17:53
Новий президент Фінляндії обіцяє ухвалювати "складні рішення" для безпеки країни
Новий президент Фінляндії Александар Стубб у першій промові на посаді, виголошеній 1 березня, заявив, що готовий ухвалювати "складні рішення" для захисту безпеки країни після її вступу до НАТО на тлі напруженості з Росією.
17:37
У Брюсселі люди під час дзвінка пожежникам зможуть показати відео з місця події
Брюссельська пожежно-рятувальна служба створила технічну можливість для того, щоб громадяни під час дзвінка могли включити відеотрансляцію з місця подій і пожежники одразу отримали максимально точну інформацію. 
17:35
Болгарія з 1 березня перестала імпортувати російську нафту
З 1 березня Болгарія офіційно припинила використання та імпорт російської нафти для виробництва палива після відповідного рішення парламенту, який припинив дію виключення із санкцій ЄС.
17:32
ФотоУ Латвії поліція затримала особу, яка могла кинути "коктейль Молотова" в музеї окупації
Латвійська поліція затримала чоловіка, якого підозрюють у тому, що він кинув запалювальну суміш у кабінет директора Латвійського музею окупації Солвіти Віби.
17:17
"Євросолідарність" стала на захист листа Порошенка до угорського комісара
Партія "Європейська солідарність" 1 березня опублікувала заяву, в якій підтвердила існування листа лідера фракції Петра Порошенка до угорського єврокомісара з питань розширення Олівера Варгеї щодо "дискримінації опозиції".
17:13
ОП: В угоді з Нідерландами прописали намір розмістити трибунал щодо агресії РФ у Гаазі
В Офісі президента називають блок про відповідальність Росії в угоді з Нідерландами "найсильнішим" серед усіх вже підписаних двосторонніх угод, у ньому йдеться у тому числі про спецтрибунал щодо агресії Росії у Гаазі. 
17:00
фото, оновленоУ польському Щецині авто в’їхало у натовп людей: 14 постраждалих
На площі Родла в місті Щецин на північному заході Польщі легковий автомобіль в’їхав у групу людей.
16:55
Президентка Молдови допустила голосування поштою на цьогорічних виборах
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що представники діаспори могли б проголосувати поштою на цьогорічних президентських виборах.
16:52
Канада посилює санкції проти російських діамантів
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі 1 березня оголосила про посилення з партнерами з "Групи семи" санкцій проти російських діамантів.
16:41
Для підписання безпекової угоди з Україною прем'єр Нідерландів поїхав до Харкова
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте символічно приїхав до Харкова для підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною, про яку щойно стало відомо.
16:32
Україна та Нідерланди підписали безпекову угоду
Президент Володимир Зеленський і голова уряду Нідерландів Марк Рютте 1 березня підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки.
16:24
Німеччина прокоментувала загибель палестинців у Газі, які очікували на гумдопомогу
Німеччина закликала Ізраїль провести незалежне розслідування загибелі від його ймовірного удару палестинців у Газі, які зібралися в четвер, щоб отримати гуманітарну допомогу.
16:22
Президент і глава МЗС Литви досягли компромісу щодо призначення послів
Президент Литви Гітанас Науседа і міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс на зустрічі у п’ятницю вирішили давню суперечку довкола призначення послів у кількох країнах.
ВідеоПорошенко та опозиція "невиїзні"? Історія, що створює проблеми для України
15:59
Макрон пообіцяв скупатися в Сені, де дозволять плавати після сторічної перерви
Президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв одного дня скупатися у річці Сені, що протікає через Париж, після завершення масштабних очисних робіт і її відкриття для купання після 100-річної перерви.
15:51
Мелоні відвідає США для перемовин із Байденом
Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні у п’ятницю зустрінеться у Вашингтоні з президентом США Джо Байденом.
15:40
Оновлено, виправленоЗагострення на кордоні: польська поліція заблокувала українських водіїв
Ситуація на українсько-польському кордоні загострилась після приєднання до протестів польських далекобійників.
15:32
В уряді Франції помітили причетність російських ботів до роздування паніки з блощицями
Міністр французького уряду заявив, що дослідження встановили причетність російських ботів до нагнітання паніки у французькому сегменті соцмереж довкола "нашестя блощиць", що було топ-темою наприкінці 2023 року.
15:01
Глава МЗС Франції: Нам не можна повторити помилки 1938 року
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне наголосив, що Захід не має допустити повторення сценарію із "вмиротворенням агресора", як перед Другою світовою війною, що врешті не допомогло запобігти ще гіршій війні.
14:29
G7 продовжить шукати шляхи використання заморожених активів РФ – міністр фінансів США
G7 продовжить шукати шляхи використання заморожених активів РФ – міністр фінансів США
14:11
Єврокомісія виділить додаткові 68 млн євро на допомогу палестинському населенню
Єврокомісія анонсувала додаткові 68 млн євро на гуманітарну допомогу для палестинського населення, а також повідомила, що перерахує вже обіцяні кошти Близькосхідному агентству ООН UNRWA.
14:01
Польща скасовує контроль на кордоні зі Словаччиною, що тривав з жовтня
МВС Польщі вирішило скасувати тимчасовий контроль на кордоні зі Словаччиною, запроваджений на початку жовтня.
13:44
фото, відеоУ НАТО показали відео перехоплення винищувачів РФ над Балтикою
Два французьких літаки Mirage 2000-5 перехопили російські винищувачі Су-30 і транспортний літак Ан-72 над Балтійським морем.
13:36
фотоЄлисейські поля у Парижі розчищають від соломи, звезеної туди фермерами
Після спонтанної акції протесту фермерів біля Тріумфальної арки у центрі Парижа комунальники розчищають площу від звезених туди солом’яних блоків, десятки протестувальників затримали за блокування проїзду.
13:23
інфографікаТрамп випереджає Байдена в семи ключових штатах – опитування
Колишній президент США Дональд Трамп користується більшою підтримкою, ніж чинний президент Джо Байден, щонайменше у семи штатах, які, ймовірно, визначатимуть результат виборів.
13:03
Макрон вимагає справедливості після обстрілу у Газі палестинців, що чекали на гумдопомогу
Президент Франції Емманюель Макрон заявив у п'ятницю, що він обурений розстрілом понад 100 палестинців, які прагнули отримати гуманітарну допомогу в секторі Гази, і зажадав "правди і справедливості" щодо ролі ізраїльських солдатів.
12:59
Розвідка Британії оцінила спроможності ОПК Росії у забезпеченні війни у 2024 році
Британська розвідка стверджує, що оборонно-промисловий комплекс Росії не здатний повністю забезпечити потреби її війни проти України, але при цьому здатний забезпечити перевагу над Україною у цьому році.
12:57
Литовські посадовці приїхали на кордон з Польщею, де протестують фермери
На місце протесту польських фермерів поблизу кордону з Литвою приїхали спостерігати за ситуацією низка литовських посадовців, на додачу до митників, які виконують свою звичайну роботу.
12:35
фотоНовий президент Фінляндії склав присягу
Новий президент Фінляндії Александер Стубб у п’ятницю приступив до виконання своїх обов’язків.
12:24
Франція вимагає розслідувати дії Ізраїлю після загибелі палестинців, що очікували гуманітарну допомогу
Франція закликала провести незалежне розслідування загибелі від ймовірного удару Ізраїлю палестинців у Газі, які зібралися в четвер, щоб отримати гуманітарну допомогу.
12:24
фотоУ Лондоні внаслідок пожежі у житловому будинку госпіталізували більше десятка людей
У західній частині Лондона в ніч на п’ятницю сталась пожежа у 5-поверховому багатоквартирному будинку, 11 людей опинились у лікарні.
12:15
ЗМІ: Візиту Зеленського до Вірменії і Азербайджану не буде через рішення Баку
Президент України Володимир Зеленський, всупереч попереднім чуткам, не приїде в регіон, ні до Вірменії, ні до Азербайджану.
11:59
Канада допускає направлення небойових підрозділів в Україну за певних умов
Міністр оборони Канади Білл Блер допустив можливість того, що канадські інструктори можуть повернутися в Україну для тренувань українських солдатів. 
11:41
Страйки спричинили майже повну зупинку громадського транспорту у Німеччині
Автобуси, трамваї і потяги метро зупинилися в п'ятницю на більшій частині території Німеччини, що стало кульмінацією тижня поетапних страйків працівників громадського транспорту.
11:37
У Німеччині солдат Бундесверу застрелив чотирьох людей
У німецькій Нижній Саксонії в ніч на п'ятницю солдат Бундесверу застрелив чотирьох людей. 
11:08
Сенат США відхилив спробу зупинити продаж винищувачів F-16 Туреччині
Сенат США у четвер відкинув спробу зупинити продаж Туреччині винищувачів F-16 та комплектів для їх модернізації на суму 23 мільярди доларів, схваленого адміністрацією президента Джо Байдена після згоди Туреччина на вступ Швеції до НАТО.
11:08
64% поляків вважають, що перемога Трампа означатиме кінець підтримки України
64% опитаних поляків вважають, що після перемоги Дональда Трампа на президентських виборах США припинять підтримувати Україну, яка воює проти Росії.
10:52
У Польщі торік видали рекордну кількість дозволів на зброю
У Польщі минулого року було встановлено рекорд за кількістю нових дозволів на зброю.
10:47
Литва заперечила, що українське зерно під виглядом литовського повертається до Польщі
Литовський міністр сільського господарства Кястутіс Навіцкас заявив, що випадків повернення українського зерна під виглядом литовського до Польщі зафіксовано не було. 
10:35
Глава МЗС Чехії: Поразка України дасть Росії ресурси для нових "СВО"
Російські імперські амбіції не знають меж, і якби Росії дозволили це зробити, вона без вагань напала б на інші країни колишнього Східного блоку.
10:29
Перед виборами у Литві Науседа залишається найпопулярнішим політиком
Президент Литви Гітанас Науседа залишається найпопулярнішим політиком серед населення країни.
10:21
Литва закривала два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю
Литва з 1 березня закрила два пропускні пункти на кордоні з Білоруссю – "Лаворішкес" і "Райгардас".
10:08
Прикордонне агентство ЄС потроїть персонал на болгарсько-турецькому кордоні
Прикордонне агентство Європейського Союзу Frontex заявило в четвер, що з наступного місяця потроїть кількість своїх офіцерів у Болгарії, щоб допомогти зменшити кількість людей, які перетинають кордон з Туреччини.
09:58
У G20 не ухвалили спільну заяву через розбіжності щодо воєн в Україні і секторі Гази
Міністри фінансів "Групи двадцяти" не змогли узгодити спільну заяву, завершуючи переговори в четвер, через розбіжності щодо війни в Україні, а також у секторі Гази. 
09:43
Французькі ультраправі перед євровиборами обіцяють переписати договори ЄС
Джордан Барделла, голова списку французького ультраправого "Національного об'єднання" на європейських виборах, хоче переписати договори ЄС і боротися з "фондерляєнізмом".
09:42
Bloomberg: Британія тисне на Німеччину для відправки Taurus в Україну
Уряд Великої Британії в приватному порядку закликає Німеччину надати ракети великої дальності Taurus Києву.
Аналітика короткоЩо ухвалили придністровські “депутати” і чи матиме це реальні наслідки
09:14
Сенат США ухвалив тимчасову бюджетну угоду, щоб запобігти шатдауну
У четвер Сенат США схвалив законопроєкт про короткострокові тимчасові витрати, щоб запобігти зупинці роботи американського уряду. 
09:12
У Молдові планують анулювати невикористані відпустки
Парламент Молдови затвердив в першому читанні поправки до законодавства, за якими невикористану протягом двох років відпустку анулюватимуть.
08:58
Європарламент стурбований обмеженням виїзду депутатів за кордон
Європейський парламент в ухваленій напередодні резолюції щодо необхідності підтримки України висловив стурбованість через обмеження закордонних поїздок українських депутатів, зокрема, від опозиції.
08:45
Заяви Макрона щодо України поглибили конфлікт між прем’єром і президентом Хорватії  
Розкол між прем'єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем і президентом Зораном Мілановичем продовжує поглиблюватися після того, як президент Франції Емманюель Макрон припустив, що майбутнє розгортання західних військ в Україні не можна остаточно "виключати".
08:39
Бербок порівняла дії Путіна в Придністров'ї та в Україні
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок провела паралелі між діями російського президента Владіміра Путіна в Україні та у невизнаному Придністров’ї.
08:21
фотоУ Польщі заарештували українців за торгівлю препаратами для підвищення потенції
Польські прикордонники вилучили мільйони таблеток десятків видів препаратів для підвищення потенції і затримали трьох чоловіків, які нелегально торгували цими фармацевтичними препаратами в Польщі.
08:14
Прем’єр Чехії: Ніхто в Європі не збирається відправляти війська в Україну
Прем’єр Чехії Петр Фіала заявив, що "ніхто у Європі" не збирається вводити війська в Україну.
07:51
Стефанішина звинуватила Порошенка у спробі зриву євроінтеграції через скарги у Брюссель
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина звинуватила главу фракції "Європейська солідарність" Петра Порошенка у спробі зриву євроінтеграції через його лист до єврокомісара зі скаргами про недопуск опозиції за кордон.
07:35
У Палаті представників спробують обійти Джонсона для схвалення допомоги Україні
Проукраїнський республіканець у Палаті представників США Браян Фітцпатрік готує спробу обійти спікера Майка Джонсона, щоб домогтися схвалення допомоги Україні.
07:17
фотоФранція замовить для України 100 безпілотників у компанії Delair 
Франція замовить у французької компанії Delair 100 безпілотників, які прибудуть в Україну цього літа.