29 лютого 2024

Статті
Придністров’я обмежилося натяками. Все про "звернення до Путіна" сепаратистів Молдови
У Придністров’ї оголосили, що звернулися до Москви "за захистом" від влади Молдови. Текст "звернення", утім, тримають у секреті, і достеменно не відомо, чи він існує...
Ukraine Facility: на що та на яких умовах будуть витрачені 50 млрд євро від ЄС
Якщо через війну Україна не може виконати умови за Ukraine Facility, ЄС може надати виняткове фінансування на період до трьох місяців.
Інтерв'ю
Майбутнє ленд-лізу, гроші для ЗСУ та брак віри в перемогу: інтерв’ю конгресмена США Джима Кости
Джим Коста: "Щодо потреби мати ленд-ліз у нас набагато менше політичного розуміння... Реальність така, що Путін не погодиться піти з Криму..."
Новини
23:00
У США засудили безвідповідальну ядерну риторику Путіна, але загрози поки не бачать
Речник Державного департаменту США Метью Міллер засудив заяви російського президента РФ Владіміра Путіна про "ризик ядерної війни", зазначивши, що наразі Штати не бачать загрози застосування Москвою ядерної зброї.
22:43
фотоУгорський єврокомісар каже, що Порошенко поскаржився йому на "дискримінацію опозиції"
Європейський комісар із питань розширення Олівер Варгеї 29 лютого опублікував листа від нібито голови партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка, який просить його вплинути на уряд України та припинити "дискримінаційну практику" невипуску за кордон опозиції.
22:21
Польща хоче у 2025 році запустити свої військові супутники
Заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик 29 лютого анонсував плани польського військового командування у 2025 році вивести на орбіту перші польські військові супутники.
22:09
У Шольца новий аргумент не давати Taurus Україні: Може попасти кудись по Москві
Канцлер Німеччини Олаф Шольц на зустрічі з мешканцями Дрездена 29 лютого назвав чергову причину не передавати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus.
21:53
Швеція скорочує фінансову підтримку філії РПЦ через підозри у шпигунстві
Шведський уряд 29 лютого оголосив про скорочення підтримки представництва Російської православної церкви в країні після того, як розвідка попередила про використання Москвою церкви для шпигунства.
21:35
Палата представників США ухвалила законопроєкт для запобігання шатдауну
Палата представників США 29 лютого схвалила законопроєкт про короткострокове фінансування, який дозволить відвернути шатдаун – призупинення роботи установ федерального уряду – до кінця тижня.
21:19
Україна продовжила "транспортний безвіз" із Туреччиною щонайменше до кінця війни
Міністерства транспорту України й Туреччини домовились продовжити режим лібералізації вантажних перевезень, або "транспортний безвіз", щонайменше до завершення війни з Росією.
ДайджестМакрон наполягає на військах в Україні, 137 млрд Польщі від ЄС, заборона зерна з РФ: новини дня
21:02
Пентагон: Від початку операції Ізраїлю проти ХАМАС у Газі загинули 25 тисяч жінок і дітей
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що внаслідок військової операції Ізраїлю в секторі Гази у відповідь на атаку з боку терористичного угруповання ХАМАС загинули понад 25 тисяч палестинських жінок і дітей.
21:01
Спікер Джонсон розповів, коли в Палаті представників розглянуть допомогу Україні
Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон заявив, що законопроєкт про додаткове фінансування Україні розглянуть, щойно буде вирішене питання з фінансуванням федерального уряду.
20:49
У Парижі на кілька годин зникло вуличне світло – стався збій через високосний рік
У ніч проти четверга, 29 лютого, в Парижі на кілька годин зникло вуличне освітлення, що відповідальна компанія Cielis пов’язала з комп’ютерним збоєм через високосний рік.
20:37
У Німеччині кажуть, що мають не так і багато активів РФ, які можна використати
У Центральному банку Німеччини (Бундесбанку) зберігається порівняно невеликий обсяг суверенних російських активів, які держави "Групи семи" та Європейський Союз хочуть використати для допомоги Україні.
20:32
ЗМІ: Байден хоче, щоб країни G7 розробили план використання активів РФ до саміту в червні
Президент США Джо Байден хоче, щоб країни G7 досягнули прогресу щодо планів використання арештованих російських суверенних активів на підтримку України до їхнього саміту в червні 2024 року.
20:25
Голова Європарламенту: Ми мали "набагато раніше" передбачити вторгнення РФ в Україну
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола визнала, що Євросоюз мав би передбачити повномасштабне російське вторгнення в Україну "набагато раніше" і що в аналогічній ситуації міг би залишитись без підтримки інших партнерів.
20:09
Грузинська влада хоче захистити країну від "псевдоліберальної ідеології"
Лідер фракції партії влади "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе анонсував розгляд у парламенті законопроєкту, який "захистить суспільство від псевдоліберальної ідеології та її неминучих шкідливих наслідків".
20:04
В Італії кажуть про "важкий шлях" до правових підстав для використання активів РФ
Міністр фінансів Італії Джанкарло Джорджетті заявив, що знайти правову основу для використання заморожених російських активів для допомоги Україні буде складно.
19:48
Шеф Пентагону: Якщо Україна програє, НАТО буде воювати з Росією
Очільник Пентагону Ллойд Остін вважає, що в разі програшу України в повномасштабній війні проти Росії з останньою доведеться воювати всьому Північноатлантичному Альянсу.
19:47
Німецька поліція знайшла гранату та небезпечні предмети в оселі колишньої лівої терористки
Ручна граната та інші небезпечні предмети були знайдені під час обшуків у берлінській квартирі, де арештували колишню ліву терористку Даніелу Клетте, яка переховувалась понад 30 років.
19:24
Польща купує у США найсучаснішу систему управління ППО та ПРО на $2,5 млрд
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш 29 лютого підписав у четвер контракт на створення інтегрованої системи управління протиповітряною і протиракетною обороною з урядом США.
19:05
Глава МЗС Молдови: РФ посилить проти нас гібридну війну та може вплинути на вибори
Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой попередив, що Росія продовжить свою гібридну війну у 2024 році напередодні президентских виборів та референдуму щодо вступу країни до Євросоюзу.
19:05
Сійярто розкритикував голову Єврокомісії: Через неї безпека в Європі погіршується
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що за час перебування Урсули фон дер Ляєн на посаді президентки Європейської комісії безпека й економіка в Європі лише "погіршились".
короткоКонгресмен США про складне становище спікера Джонсона і прогнози ухвалення допомоги Україні
18:51
Туск не виключив, що Польща може заборонити імпорт зерна з Росії
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск не виключив, що країна може запровадити заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії за прикладом Латвії.
18:39
Президент Латвії розповів, як Захід має реагувати на послання Путіна
Латвійський президент Едгарс Рінкевичс, коментуючи звернення Владіміра Путіна російським Федеральним зборам, закликав союзників активніше допомагати Україні зброєю та посилювати власну обороноздатність.
18:34
Британія звинуватила Китай у порушенні угоди про передачу Гонконгу
Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон заявив, що нове законодавство про безпеку Гонконгу порушує його міжнародні зобов'язання, зокрема угоду про передачу міста Пекіну, що підписали Велика Британія та Китай.
18:30
У Норвегії призупинили польоти на всіх гелікоптерах Sikorsky після аварії
У Норвегії з 29 лютого тимчасово зупинили польоти гелікоптерів моделі Sikorsky S-92 до морських нафтогазових родовищ після катастрофи, що сталась напередодні, і розглядають можливе офіційна запровадження заборони до завершення розслідування.
18:20
Польські фермери з п’ятниці частково блокуватимуть рух на кордоні з Литвою
Польські фермери з 1 березня планують частково блокувати рух на кордоні з Литвою протягом тижня.
18:12
Макрон: Мої заяви про західні війська в Україні були "зважені й продумані"
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що всі його заяви про повномасштабну війну Росії проти України – включно з можливістю відправлення західних військ, які викликали резонанс – були ретельно продумані.
18:04
Суд Словаччини частково призупинив скандальну реформу кримінального кодексу
Конституційний суд Словаччини 29 лютого задовольнив клопотання президентки Зузани Чапутової та кількох опозиційних партій і призупинив дію деяких змін до Кримінального кодексу, які ініціював уряд Роберто Фіцо.
17:58
У Молдові можуть визнати загрозою держбезпеці публічні погрози владі
Влада Молдови може включити до списку загроз державній безпеці публічні погрози, зокрема в Інтернеті й соцмережах.
17:54
Литва встановила ймовірних убивць литовського документаліста у блокадному Маріуполі
Генеральна прокуратура Литви встановила особи підозрюваних у вбивстві відомого литовського режисера-документаліста Мантаса Кведаравічюса, який загинув навесні 2022 року в блокадному Маріуполі.
17:48
Зустріч Туска з фермерами-протестувальниками не минула без перепалок
Деякі представники польських фермерських організацій достроково покинули переговори з урядом у Варшаві, анонсовані напередодні прем’єр-міністром Дональдом Туском.
17:35
ЗМІ: США і Британія обговорили безпекові ризики від РФ під час їхніх виборів
США та Велика Британія провели на високому рівні переговори щодо ризиків для безпеки, які можуть виникнути, якщо обидві країни проведуть вибори приблизно в один і той же час пізніше цього року.
17:31
Шольца критикують через заяву, що військові Франції і Британії в Україні "націлюють ракети"
Твердження канцлера Німеччини Олафа Шольца про нібито присутність в Україні французьких і британських представників, які допомагають із наведенням далекобійних ракет, викликало критику з британського боку.
17:24
В Іспанії відкрили справу за "тероризм" проти лідера каталонських сепаратистів
Найвищий суд Іспанії у четвер оголосив про відкриття розслідування проти лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона за звинуваченнями у "тероризмі" через його роль у протестах проти засудження сепаратистських лідерів.
17:13
ЄС наголосив, що ніколи не визнає "вибори" РФ на окупованих територіях України
Європейський Союз вважає проведення Росією так званих виборів президента на тимчасово окупованих територіях України порушенням міжнародного права та ніколи не визнає їхніх результатів.
17:00
Міжнародна група з розслідування воєнних злочинів РФ в Україні продовжила мандат на два роки
Генеральні прокурори сімох держав-учасниць спільної слідчої групи (JIT) з розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні, під час зустрічі в Києві 29 лютого домовились продовжити роботу групи ще на два роки.
16:59
Франція: В Європі обговорюють подальшу допомогу Молдові на тлі дестабілізації з боку РФ
Європейські держави обговорюють, як посилити військову підтримку Молдови, яка стикається з дестабілізацією з боку Росії.
16:46
Нідерланди можуть через суд вимагати в РФ компенсації витрат через збиття MH17
Голова уряду Нідерландів Марк Рютте допустив, що країна може подати до Росії ще один позов про відшкодування всіх витрат, пов’язаних зі збиттям рейсу МН17 над Україною у липні 2014 року.
16:44
Європарламент закликав ЄС підтримати російську опозицію, відзначивши важливість перемоги України
Європарламент ухвалив резолюцію, в якій поклав відповідальність на путінський режим за смерть в ув’язненні критика Кремля Алексєя Навального, закликав Євросоюз підтримувати демократичну російську опозицію та сприяти перемозі України, оскільки це дасть шанс на демократичні зміни в РФ.
16:29
Туреччина отримала проєкт пропозиції від США щодо F-16
У Міністерстві національної оборони Туреччини заявили про отримання проєкту пропозиції та дозвільного листа від США щодо запиту на постачання нових винищувачів F-16 й модернізації тих літаків, що перебувають на озброєнні Анкари.
16:21
ОБСЄ запустила спецмеханізм щодо випадків свавільного затримання РФ цивільних українців
В ОБСЄ вирішили задіяти так званий "Московський механізм" у питанні щодо свавільного затримання представниками російської армії та окупаційної адміністрації цивільних українців на окупованих територіях.
15:49
Єврокомісія остаточно розблокувала для Польщі 137 млрд євро з фондів ЄС 
Єврокомісія остаточно розблокувала для Польщі доступ до 137 млрд євро з різних фондів Євросоюзу, які раніше Варшава не могла отримати через питання до судової системи і верховенства права.
15:47
У кількох містах Німеччини страйкують працівники громадського транспорту
У четвер у багатьох німецьких землях проходить дводенний страйк працівників громадського транспорту.
15:20
Генсек НАТО представить щорічну доповідь у березні
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг представить свою щорічну доповідь 14 березня.
15:19
Баку і Єреван другий день ведуть переговори у Берліні
У Німеччині другий день поспіль тривають перемовини міністрів закордонних справ Азербайджану та Вірменії.
15:08
Спікер парламенту Вірменії заявив, що країна може взяти курс на вступ до ЄС
Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян заявив, що країна може взяти курс на вступ до ЄС і отримання статусу кандидата.
Аналітика короткоЯк у ЄС планують покривати фінансові потреби України у найближчі чотири роки
14:57
Лікар Білого дому: Здоров'я Байдена дозволяє йому виконувати обов'язки президента
Лікар президента США Джо Байдена Кевін О'Коннор заявив, що американський лідер здатен виконувати свої посадові обов'язки.
14:37
Міністри закордонних справ країн НАТО зустрінуться у Брюсселі до 75-річчя заснування Альянсу
НАТО анонсував зустріч країн-членів на рівні міністрів закордонних справ до 75-ї річниці Північноатлантичного договору, на початку квітня.
14:25
ЄС про погрози Путіна: Частина зусиль з переобрання і давня брехня
В ЄС прокоментували заяви російського президента Владіміра Путіна, який 29 лютого звернувся з посланням до Федеральних зборів.
14:16
У Швеції троє людей загинули на коліях залізниці 
У шведському Еребру ввечері у середу на залізничному переході загинули троє людей, які потрапили під вантажний потяг. 
14:01
Європарламент ухвалив резолюцію із закликом підтримувати Україну зброєю до перемоги
Європарламент переважаючою більшістю голосів ухвалив резолюцію, у якій закликає держави ЄС підтримувати Україну зброєю у необхідних обсягах "до перемоги".
13:52
ЄС заявив про повну довіру до рішень Молдови після "з’їзду депутатів" Придністров’я
ЄС пильно стежить за розвитком ситуації довкола невизнаного Придністров’я і заявляє про повну підтримку дій уряду Молдови на тлі заклику "з’їзду депутатів" регіону до Росії, де вони звинуватили Кишинів у тиску та "економічній війні". 
13:30
У Конгресі США допускають, що спікер Джонсон може втратити посаду
Член Палати представників США Джим Коста від Демократичної партії допускає, що спікер палати Майк Джонсон може не втриматись на своїй посаді. 
13:29
Литва закриває нові пункти пропуску на кордоні з Білоруссю
Опівночі з четверга на п'ятницю Литва закриє ще два пропускні пункти на кордоні з Білоруссю – "Лаворішкес" і "Райгардас".
13:17
Туск: Заяви Путіна варто сприймати вкрай серйозно
Прем’єр Польщі Дональд Туск вважає, що усі заяви президента Росії Владіміра Путіна варто сприймати як його реальні наміри. 
13:05
У Нідерландах двох пакистанців звинуватили у закликах до вбивства потенційного прем’єра
Суд у Нідерландах висунув звинувачення двом громадянам Пакистану за публічні заклики до вбивства ультраправого антимусульманського лідера Герта Вілдерса, який прагне очолити новий уряд країни.
12:44
Британська розвідка проаналізувала останні тактичні здобутки РФ поблизу Авдіївки
Британська розвідка стверджує, що Росія зараз намагається скористатися тим фактом, що після втрати Авдіївки в українських сил немає добре захищених позицій для здійснення оборони.
12:32
Президент та глава МЗС Литви cпробують зрушити справу з призначенням послів попри конфлікт
Президент Литви Гітанас Науседа та очільник МЗС Габріелюс Ландсбергіс, які у прохолодних стосунках, втретє проведуть перемовини у спробі вирішити питання з призначенням кількох литовських послів.
12:30
Глава МЗС Фінляндії: Прибутки від росактивів можна пустити на зброю для України
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен вважає, що доходи від заморожених російських активів слід використати на озброєння України.
12:10
Коаліція Туска може здобути перемогу у більшості місцевих рад – опитування
"Громадянська коаліція" прем’єра Польщі Дональда Туска мінімально зберігає свою перевагу над опозиційною "Право і справедливість" і на місцевих виборах навесні може отримати більшість у всіх регіонах, окрім двох східних воєводств.
11:59
Остіна допитають у Конгресі через приховування інформації про рак 
Міністру оборони США Ллойду Остіну доведеться відповідати в Конгресі в четвер за своє рішення тримати в таємниці операцію у зв’язку з раком передміхурової залози і подальшу госпіталізацію.
11:42
Путін звинуватив США після повідомлень про ядерну зброю РФ в космосі
Президент РФ Владімір Путін звинуватив США у "вкиді" інформації про нібито розміщення ядерної зброї в космосі, аби втягнути РФ у переговори на своїх умовах.
11:40
Британський уряд збільшує фінансування безпеки єврейської громади
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у середу оголосив про виділення 54 мільйонів фунтів стерлінгів (68 мільйонів доларів) нового фінансування на захист єврейських громад від антисемітизму протягом наступних чотирьох років.
11:19
Обрання генсека НАТО: прем'єрка Естонії засумнівалась у рівності всіх країн-членів
Глава уряду Естонії Кая Каллас, яка в минулому висловлювала зацікавленість в тому, щоб стати наступним генеральним секретарем НАТО, висловила сумніви у тому, що всі держави-члени Альянсу між собою рівні. 
11:06
ЗМІ: Трамп прийме Орбана в своїй резиденції в Мар-а-Лаго
Еспрезидент США Дональд Трамп планує наступного тижня прийняти прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на своєму курорті Мар-а-Лаго у Флориді.
10:57
Прем'єрка Естонії вважає несправедливою критику Німеччини щодо підтримки України
Прем'єрка Естонії Кая Каллас назвала несправедливою критику фінансової та військової підтримки Києва з боку Німеччини.
10:47
Прем’єрка Естонії підтримала ідею Макрона щодо західних військ в Україні
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що західні лідери не повинні виключати можливість введення сухопутних військ в Україну.
10:42
У Франції судять співучасників теракту на різдвяному ярмарку Страсбурга 2018 року
У Парижі розпочинається судовий процес над спільниками терориста, який розстріляв людей на різдвяному ярмарку Страсбурга у грудні 2018 року.
10:24
Литовська міністерка дорікнула польським фермерам: Рух у ЄС має бути вільним
Запланована польськими фермерами блокада дороги на литовсько-польському кордоні є порушенням принципу ЄС про вільне пересування товарів і людей.
10:14
У Хорватії більшість відмовилась розпустити парламент, опозиція готує протести
У середу керівна більшість у парламенті Хорватії (Саборі) відмовилася його розпустити і призначити вибори, незважаючи на вимоги опозиції, яка пообіцяла провести акції протесту у відповідь.
09:59
фотоСтефанчук "продуктивно" поговорив зі спікером Сейму Польщі про блокування кордону
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук на зустрічі з польським колегою Шимоном Головнею обговорив блокування польсько-українського кордону. 
09:47
Глава Мюнхенської конференції сподівається, що Шольц передумає щодо Taurus
Незважаючи на чітку відмову канцлера Німеччини Олафа Шольца, голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген продовжує сподіватися на постачання Німеччиною крилатих ракет Taurus в Україну.
09:40
фотоПівнічні держави НАТО проведуть масштабні військові навчання у березні
Військові 13 країн-членів і партнерів НАТО готуються до участі в навчаннях Nordic Response 2024, які є частиною серії навчань Steadfast Defender, у Норвегії, Фінляндії та Швеції.
09:30
У Німеччині побоюються розширення війни в Україні на Придністров’я
Зовнішньополітичний експерт фракції Християнсько-демократичного і Християнсько-соціального союзів в німецькому Бундестазі Норберт Реттген застеріг перед розширенням війни в Україні з огляду на ситуацію в Придністров’ї.
Аналітика короткоЯкі перспективи для України відкриває вступ Швеції до НАТО
09:21
У Польщі затримали росіянина - підозрюють у тероризмі
Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі затримали росіянина, підозрюваного в діяльності на користь ісламістських терористичних організацій. 
08:59
відеоУ Бельгії підірвали бомбу, яку знайшли на пляжі недалеко від Дюнкерка
Влада Бельгії підірвала бомбу часів Другої світової війни, знайдену на пляжі біля бельгійського міста Коксійде.
08:56
У Греції судитимуть 10 осіб у зв'язку з вибухами бомб і ручних гранат
Грецька прокуратура у середу висунула звинувачення 10 особам за серію нещодавніх нападів з використанням бомб і ручних гранат, включаючи запланований вибух посилки з бомбою в суді в північному місті Салоніки цього місяця.
08:39
США заявили про підтримку Молдови після з’їзду "депутатів" Придністров’я
У Держдепі США заявили, що твердо підтримують суверенітет і територіальну цілісність Молдови після заклику з’їзду "депутатів" невизнаного Придністров’я до Росії, де вони звинуватили Кишинів у тиску та "економічній війні". 
08:32
Франція у G7 виступила проти позиції США щодо конфіскації росактивів
Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер у середу публічно виступив проти позиції міністра фінансів США Джанет Єллен щодо конфіскації заморожених російських активів, що свідчить про глибокі розбіжності між країнами "Групи семи" (G7).
08:18
Суд усунув Трампа від праймериз в Іллінойсі з нюансом 
У середу суддя штату Іллінойс заборонила Дональду Трампу брати участь у праймериз республіканців у штаті через його роль у повстанні в Капітолії США 6 січня 2021 року.
07:53
Вертоліт з шістьма людьми впав в океан біля західного узбережжя Норвегії
Гелікоптер, на борту якого перебували шестеро людей, у середу впав в океан біля узбережжя західної Норвегії.
07:31
У Конгресі США домовились про уникнення шатдауну, допомога Україні далі буксує
Лідери Конгресу CША оголосили в середу, що досягли попередньої домовленості про чергове запобігання припинення роботи уряду.
07:14
Вісім країн ЄС закликали до санкцій проти судової системи РФ через смерть Навального
Вісім країн Європейського Союзу закликали в середу накласти санкції на російських прокурорів, суддів і співробітників пенітенціарної системи у зв'язку зі смертю раніше цього місяця російського опозиціонера Алексєя Навального.