28 лютого 2024

Статті
НАТО знову на паузі. Чому Україні так потрібне розширення Альянсу, яке досі гальмує Угорщина
Якщо позиція Туреччини була цинічною, але послідовною, і принесла Ердогану відчутні бонуси, то дії Угорщини Орбана можна описати хіба що словом "цирк".
Нова реальність та нові виклики: як Україні захистити своїх експортерів
Бажання Брюсселя вирішити питання компромісом зумовлює вкрай беззубу політику щодо країн-порушників.
Новини
23:21
Від дезінформації до війни в космосі: Німеччина змоделювала сценарій можливого нападу на НАТО
Німецький уряд у звіті Бундестагу про "аналіз ризиків для цивільного захисту" описав один із імовірних сценаріїв можливого конфлікту неназваного агресора з НАТО, ґрунтуючись на уроках повномасштабної війни Росії проти України.
22:48
Парламент Чехії відхилив легалізацію одностатевих шлюбів
Нижня палата чеського парламенту 28 лютого схвалила законопроєкт, покликаний урівняти у більшості прав гетеросексуальні й гомосексуальні пари, але не підтримала легалізацію одностатевих шлюбів.
22:23
У Швеції відреагували на погрози РФ через вступ до НАТО
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон прокоментував наміри Росії вжити "заходів військово-технічного характеру" у відповідь на вступ країни до Північноатлантичного альянсу, що станеться найближчим часом.
21:59
Парламент Франції остаточно підтримав закріплення в конституції права на аборти
Французький Сенат – верхня палата парламенту – 28 лютого проголосував за ініційований урядом законопроєкт, який закріпить у конституції право жінок на аборти.
21:50
МЗС про звернення "депутатів" Придністров’я: Росія не може бути миротворцем
Міністерство закордонних справ прокоментувало результати "з’їзду депутатів усіх рівнів" невизнаного Придністров’я 28 лютого, за підсумками якого вони звернулись до Росії з проханням про "захист" від Молдови.
21:38
фотоПівнічна Македонія підписала декларацію про підтримку членства України в ЄС і НАТО
Прем’єр-міністр Північної Македонії Талат Джафері підписав із президентом Володимиром Зеленським спільну декларацію про підтримку євроатлантичної інтеграції України.
21:18
фотоУ Греції десятки тисяч людей відзначили роковини смертельної аварії на залізниці
Десятки тисяч людей 28 лютого вийшли на вулиці Афін, Салонік та інших міст Греції, щоб відзначити роковини найсмертельнішої залізничної катастрофи в історії країни й висловити обурення, на їхню думку, спробами винних уникнути відповідальності.
ДайджестТуск про закриття кордону, Придністров'я просить захисту РФ, 50 млрд для України: новини дня
20:58
Військові РФ вдруге за місяць затримали громадянина Грузії у прикордонні окупованих територій
Військові з окупаційного контингенту РФ затримали громадянина Грузії у прикордонні з окупованим Цхінвальським регіоном (Південною Осетією).
20:55
Німецький фрегат у Червоному морі ледь не збив американський дрон
Німецький фрегат "Гессен", який перебуває в Червоному морі в межах місії Європейського Союзу, через помилку ледь не збив американський безпілотник MQ-9 Reaper, який пролітав повз.
20:37
В уряді України кажуть, що не обговорювали з Польщею "закриття кордону"
Віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що українська сторона не обговорює з Польщею можливого "закриття кордону".
20:34
Через Сербію декларація саміту в Албанії не згадує про санкції проти Росії
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що наполіг на виключенні згадок про санкції проти Росії з підсумкової декларації учасників саміту "Україна – Південно-Східна Європа", який відбувся 28 лютого в столиці Албанії Тирані.
20:19
фотоЗеленський розповів про зустріч із Вучичем
Президент України Володимир Зеленський у рамках саміту  "Україна – Південно-Східна Європа" зустрівся також з президентом Сербії Александаром Вучичем, відомим прихильністю до Росії. 
20:16
Зеленський поговорив з президенткою Молдови про події в Придністров’ї
Президент Володимир Зеленський на полях саміту "Україна – Південно-Східна Європа", який відбувся в столиці Албанії Тирані 28 лютого, зустрівся з молдовською президенткою Маєю Санду.
19:59
ЄС остаточно схвалив чотирирічний план з 50 млрд євро для України
Рада Європейського Союзу 28 лютого схвалила середньостроковий перегляд бюджету до 2027 року, який передбачає також заснування механізму Ukraine Facility – чотирирічного плану допомоги на 50 мільярдів євро.
19:57
Лідер республіканців у Сенаті США залишить цю посаду наприкінці року
Лідер республіканців у Сенаті Конгресу США Мітч Макконелл оголосив, що планує йти з цієї посади у листопаді 2024 року. 
19:48
У Фінляндії закликають Німеччину "серйозно розглянути" відправлення Taurus Україні
Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен закликав Німеччину розглянути можливість надання Україні далекобійних ракет Taurus для підтримки у повномасштабній війні проти Росії.
19:35
Фінляндія не обмежує Україну в цілях, які вона може уражати отриманою зброєю
Оборонні посадовці Фінляндії заявили, що вони не накладають жодних обмежень на фінську військову допомогу і Україна може використовувати отриману зброю також і на території Росії.
19:28
Зеленський зустрівся з президентом Чорногорії, говорили про співпрацю на міжнародній арені
Президент України Володимир Зеленський та президент Чорногорії Яков Мілатович провели зустріч на полях саміту "Україна – Південно-Східна Європа", що відбувся в столиці Албанії 28 лютого.
19:19
CNN: Пентагон обговорює використання "резервних" $4 млрд для підтримки України
У Міністерстві оборони США обговорюють, чи варто використовувати близько чотирьох мільярдів доларів, які відомство має для виділення військової допомоги Україні, але без гарантій її заміщення з боку Конгресу.
18:59
фотоЗеленський обговорив із прем’єром Хорватії спільне виробництво зброї
Президент Володимир Зеленський на полях саміту "Україна – Південно-Східна Європа", що відбувся в столиці Албанії Тирані 28 лютого, зустрівся з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем.
18:52
У Бухаресті таксисти організували великий протест і планують оголосити голодування
У столиці Румунії десятки таксистів з’їхалися зі своїми авто на протест, вимагаючи перемовин з урядом для вирішення своїх проблем.
18:47
У Держдумі РФ хочуть розглянути звернення "депутатів" Придністров’я
Державна дума Росії хоче розглянути звернення "з’їзду депутатів" невизнаного Придністров’я про "захист" від Молдови, коли воно надійде до російського парламенту.
18:36
Глава МЗС Литви: Блокада польськими фермерами нашого кордону нагадує гібридні операції
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що запланована польськими фермерами блокада дороги на литовсько-польському кордоні нагадує "певні гібридні операції".
18:35
МЗС Британії: Успіх України у війні проти РФ – "найбільше випробування нашого покоління"
Молодший міністр закордонних справ Ендрю Мітчелл під час виступу в Палаті громад 28 лютого назвав забезпечення успіху України у боротьбі з Росією є "найбільшим випробуванням нашого покоління".
18:25
В уряді Молдови відреагували на заяви з’їзду "депутатів" Придністров’я
Бюро реінтеграції Молдови назвало пропагандистськими заяви у заклику з’їзду "депутатів" невизнаного Придністров’я до Росії, де вони звинуватили Молдову в тиску та "економічній війні". 
18:21
Ердоган знову пропонує Україні та РФ "мирні переговори" у Стамбулі
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара продовжує підтримувати мирне врегулювання повномасштабного російського вторгнення в Україну та готова запропонувати майданчик для відповідних "переговорів".
18:20
Кулеба і глава МЗС Франції обговорили результати саміту в Парижі на підтримку України
Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Франції Стефан Сежурне обговорили наступні кроки після зустрічі союзників Києва у Парижі, яка відбулась у понеділок.
18:06
Суд визнав незаконною суперечливу амністію учасників громадянської війни в Північній Ірландії
Високий суд Белфаста 28 лютого ухвалив, що запропонована британським урядом умовна амністія для колишніх солдатів і бойовиків, причетним до громадянської в Північній Ірландії – відомій як Лихоліття, – порушує Європейську конвенцію про права людини.
18:02
Торгпред України: Опція закриття кордону у переговорах з Польщею не згадувалась
Торговий представник України Тарас Качка розповів про останній раунд перемовин з Польщею щодо торгівлі та зазначив, що опція закриття кордону для руху товарів у них не згадувалася. 
17:53
Литва виділить ще 326 тисяч євро на підтримку біженців з України
Уряд Литви погодився виділити додаткові 326 тисяч євро на підтримку біженців, які прибули з України.
17:47
Зеленський планує обговорити з Макроном "відправлення західних військ в Україну"
Президент Володимир Зеленський заявив, що очікує обговорити з французьким візаві Емманюелем Макроном його ідеї щодо посилення обороноздатності України, зокрема порушену ним можливість відправлення західних військ в Україну.
17:34
Глави МЗС Азербайджану і Вірменії проводять переговори у Берліні
У Берліні почалася тристороння зустріч за участі міністрів закордонних справ Вірменії та Азербайджану та Німеччини.
17:27
У Росії обіцяють "з увагою розглянути" звернення Придністров’я про "захист"
Міністерство закордонних справ Росії прокоментувало звернення "з’їзду депутатів" Придністров’я й заявило, що у Москві "з увагою" розглядають усі прохання цього невизнаного регіону.
17:24
Латвія не заперечує проти західних військ в Україні
Латвія не виступає принципово проти розгортання західних сухопутних військ в Україні, яка захищається проти Росії.
17:16
ГУР стверджує, що РФ не отримала бажаного результату на "з’їзді депутатів" Придністров’я
У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, коментуючи результати так званого з’їзду депутатів усіх рівнів невизнаного Придністров’я 28 лютого, стверджують, що його результати не відповідають очікуванням Кремля.
17:06
Мелоні зізналась, що хотіла співати чи грати у волейбол, а не бути прем’єркою Італії
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні на зустрічі з іноземними журналістами напередодні, 27 лютого, розповіла присутнім про свої мрії та зізналась, що не планувала очолити уряд країни.
16:56
Туск: Польща обговорює з Україною тимчасове закриття кордону для руху товарів
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що у діалозі з Києвом, зокрема, обговорюють можливе тимчасове закриття кордону для руху товарів до вирішення накопичених проблем. 
16:43
Британія: Україна сама вирішує, як їй застосовувати надану Заходом зброю
Міністерство оборони Великої Британії заявило, що використання Києвом отриманих від союзників крилатих ракет є справою Збройних Сил України.
16:37
Бельгія дасть 200 млн євро на чеську ініціативу щодо передачі Україні 800 тисяч снарядів
Бельгія на 200 мільйонів євро профінансує чеську ініціативу щодо закупівлі 800 тисяч снарядів для України за межами Європи для надання більшої підтримки українській армії.
16:33
Угорщина знайшла новий спосіб загальмувати вступ Швеції в НАТО
Остаточне набуття Швецією членства у НАТО знову штучно гальмується через те, що Угорщина поки не надіслала до Вашингтона документ про ратифікацію, пояснюючи це виборами президента у себе в країні.
Аналітика короткоЧому Україні буде непросто знайти відповідь на польські торгові обмеження
16:21
Глава МЗС Словенії: Угорщина створює проблеми ЄС не лише щодо України
Міністерка закордонних справ Словенії Таня Файон заявила, що Угорщина створює проблеми для Євросоюзу не лише щодо України, але й щодо інших питань.
16:07
Туск у четвер зустрінеться з фермерами-протестувальниками
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що у четвер зустрінеться з представниками фермерів-протестувальників та інших груп, що доєдналися до їхніх акцій.
15:59
Німецький фрегат вперше зазнав атаки з боку хуситів у Червоному морі
Фрегат ВМС Німеччини "Гессен" відбив першу атаку з боку єменських бойовиків-хуситів у Червоному морі.
15:33
Данія призначить нового командувача армії перед її реформуванням
Головнокомандувач данської армії генерал-майор Гуннер Арпе Нільсен подав у відставку перед реформуванням збройних сил країни, викликаного російським вторгненням в Україну.
15:32
Президентка Грузії допускає спроби Москви вплинути на майбутні вибори
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що Москва може спробувати вплинути на майбутні парламентські вибори у Грузії, що пройдуть восени 2024 року.
15:02
Кишинів не очікує ескалації після з’їзду "депутатів" Придністров’я
В уряді Молдови вважають, що з’їзд придністровських "депутатів" та його рішення не створюють загрози ескалації та дестабілізації.
14:57
Глава МЗС Словенії припускає можливість нападу РФ на сусідів України
У Словенії поділяють занепокоєння низки політиків та експертів щодо можливості нападу Росії на сусідні з Україною країни.
14:50
"Депутати" невизнаного Придністров’я попросили у Росії "захисту від тиску Молдови"
З’їзд так званих депутатів невизнаного Придністров’я ухвалив звернення до Росії з проханням "захисту від тиску Молдови", звернувшись також до низки міжнародних організацій. 
14:39
ЗМІ: США прагнуть обмежити доступ Китаю до персональних даних американців
Президент США Джо Байден підпише указ, покликаний запобігти доступу іноземних суб'єктів до величезних обсягів персональних даних американців на тлі побоювань, що вони можуть бути використані для комерційної та військової вигоди, зокрема, Китаєм та РФ.
14:26
Польська поліція виклала подробиці затримання українських журналістів на кордоні
Польська поліція розповіла своє бачення ситуації з затриманням біля польсько-білоруського кордону журналіста "Української правди" Михайла Ткача разом з оператором.
14:07
В Італії відсторонили генерала через гомофобні та расистські заяви
Генерала італійської армії Роберто Ванначчі, якому оголосили догану за публікацію книги, що принижує ЛГБТ, мігрантів та феміністок, відсторонили від виконання службових обов'язків на 11 місяців.
13:58
ЗМІ: "З’їзд депутатів" Придністров’я може попросити Росію "захистити" регіон
Проєкт звернення  так званого з'їзду "депутатів усіх рівнів" Придністров'я нібито містить заклик до Російської Федерації з проханням "захистити Придністров'я і його 220 000 російських громадян".
13:33
Британська прокуратура звинуватила шостого громадянина Болгарії у шпигунстві на користь РФ
Британська влада висунула звинувачення ще одному громадянину Болгарії, який проживає в Англії, в змові з п'ятьма іншими своїми співвітчизниками з метою шпигунства на користь Росії.
13:30
84% українців підтримують вступ до ЄС, підтримка зростає – опитування
Переважна більшість (84%) опитаних українців підтримують вступ України до Європейського Союзу.
13:26
У Болгарії пообіцяли передачу Україні обіцяних БТР "через кілька днів"
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев повідомив, що обіцяні Києву БТР вирушать до України через кілька днів. 
13:06
Польські фермери планують нові протести у Варшаві за тиждень
Польські фермери, які незадоволені зеленим курсом ЄС та збільшенням на внутрішньому ринку агропродукції з-за меж Євросоюзу, зокрема з України, мають намір організувати наступну акцію протесту у Варшаві 6 березня.
12:53
Більшість поляків звинувачують у проблемах фермерів ЄС та його політику щодо України
Абсолютна більшість поляків покладають відповідальність за проблеми польських фермерів на рішення Євросоюзу відкрити ринок для українських агротоварів. 
12:53
Працівники польської мережі Biedronka погрожують страйком
Працівники однієї з найбільших польських дисконтних мереж Biedronka до 6 березня збирають підписи під петицією із закликом покращити умови праці та підвищити заробітну плату – у разі незгоди погрожують масштабним страйком.
12:34
Британська розвідка проаналізувала вплив війни на відносини РФ з країнами колишнього СРСР
Британська розвідка звернула увагу на те, як за останні два роки зменшилась здатність Росії досягати своїх цілей у регіоні, в який входять країни колишнього СРСР.
12:33
фотоУкраїна підписала угоду з Албанією про дружбу і співробітництво 
Президент Володимир Зеленський та глава албанського уряду Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Албанією.
12:31
ЗМІ: Британські парламентарі побоюються за свою безпеку після погроз через війну в Газі
Члени парламенту Великої Британії побоюються за власну безпеку після погроз та образ на свою адресу через військову операцію, яку Ізраїль проводить у секторі Гази.
12:16
фотоНідерланди замовили для України гаубиці DITA в Чехії
Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що країна замовила в Чехії новітні гаубиці DITA для України.
12:01
Канада не має наміру розгортати бойові підрозділи в Україні
Міністр оборони Канади Білл Блер у вівторок заявив, що Канада не планує відправити в Україну бойові підрозділи. 
11:57
Глава Єврокомісії виступила за закупівлю зброї для України коштом прибутків від росактивів
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступила з закликом використати прибутки від заморожених російських активів для фінансування закупівель зброї для України.
11:35
Король Бельгії стривожений хвилею наркозлочинності у Брюсселі
Король Бельгії Філіп стурбований зростанням насильства в Брюсселі, який намагається стримати хвилю злочинності, пов'язаної з наркотиками.
11:15
фотоГлава МЗС Албанії і Кулеба обговорили "формулу миру" та вступ до НАТО
Міністри закордонних справ України та Албанії провели зустріч у Тирані на тлі візиту до країни президента Володимира Зеленського та проведення саміту з державами Західних Балкан.
11:12
Прем’єр Албанії зустрівся із Зеленським
Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама прийняв у своєму офісі президента України Володимира Зеленського, який перебуває з візитом у Тирані.
10:55
Спікери 23 парламентів звернулись до республіканця Джонсона щодо підтримки України
Спікери 23 парламентів звернулись до спікера Палати представників США Майка Джонсона із закликом винести на розгляд ухвалений Сенатом законопроєкт, який передбачає асигнування у розмірі $60,06 млрд для допомоги Україні. 
10:46
Глава МЗС Литви вважає вартою уваги ідею Макрона щодо західних військ в Україні
Поки західні країни шукають способи подальшої допомоги Україні, яка воює проти Росії, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс каже, що варто замислитися над ідеєю президента Франції Емманюеля Макрона щодо можливості розміщення союзниками сухопутних військ на українській території.
10:30
США на два роки продовжать перебування українців за гуманітарними паролями
Міністерство національної безпеки США ухвалило рішення продовжити можливість перебування українців за гуманітарними паролями на два роки.
10:26
З потяга на вокзалі Парижа викрали сумку з планами щодо заходів безпеки на Олімпіаді
Сумка з комп'ютером і двома USB-накопичувачами з планами поліції щодо забезпечення безпеки під час Олімпійських ігор у Парижі була викрадена з поїзда на столичному вокзалі Gare du Nord.
10:18
Технічний персонал Lufthansa розпочав триденний страйк у Німеччині
Технічний персонал авіакомпанії Lufthansa розпочав триденний страйк у Німеччині, який був оголошений лише за кілька годин до його початку.
09:52
Китай відправляє посланця в Україну, Росію та країни ЄС говорити про мир
Спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей відвідає Україну, Росію, кілька країн ЄС та Брюссель для переговорів про врегулювання російсько-української війни.
09:51
Ексглава Мюнхенської конференції вважає доречними дебати про західні війська в Україні
Колишній голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер вважає, що дебати про введення західних сухопутних військ в Україну є доречними.
09:34
Кількість заявок на притулок в ЄС досягла найвищого рівня з часів кризи 2015-16 років
Кількість заявок на отримання притулку в Європейському Союзі зросла на 18% до 1,14 мільйона у 2023 році, що є найвищим показником з часів міграційної кризи 2015-2016 років.
09:30
Естонський генерал: Дискусія про західні війська в Україні – сигнал для Москви
Обговорення європейськими лідерами питання про підтримку України у вигляді можливої відправки на її територію західних сухопутних військ є сигналом для Росії, вважає естонський генерал-майор у запасі Нееме Вялі.
09:16
Затримання Ткача у Польщі: люблінська поліція підтвердила "заходи з встановлення особи"
Люблінська поліція підтвердила, що проводила напередодні "дії з встановлення особи" у прикордонній зоні після повідомлень про затримання біля польсько-білоруського кордону журналіста "Української правди" Михайла Ткача разом із оператором.
09:16
Європарламент хоче заборонити вхід лобістам Amazon
У Європарламенті хочуть відібрати перепустки у лобістів Amazon, оскільки  представники компанії неодноразово відмовлялися брати участь у діалозі з законодавцями щодо вирішення трудових проблем.
08:56
Литва перевірить 18 тисяч білорусів, які проживають у країні
Департамент міграції Литви планує перевірити понад 18 тисяч білорусів, які прибули до країни ще до запровадження обмежень у 2022 році. 
короткоЧи варто Україні стерегтися провокації з боку Придністров'я
08:43
ЄС послаблює обмеження на споживання газу в знак пом'якшення енергетичної кризи
Європейська комісія 27 лютого 2024 року скасувала опцію, узгоджену в 2022 році, яка передбачала обов'язкове скорочення споживання газу на 15% порівняно з середнім споживанням протягом 2017-2022 років.
08:33
Болгарія не відмовилась від ідеї судитись з "Газпромом"
Уряд Болгарії не відмовився від можливості судитися з російським "Газпромом" за припинення поставок газу через два місяці після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.
08:23
Прем’єр Албанії дорікнув Заходу за затримки і обмеження у підтримці України
Західні Балкани готові зробити свій внесок у боротьбу з Росією на тлі європейських і західних затримок і обмежень щодо допомоги.
08:19
Фермери ЄС привітали вигідне для них рішення комітету Європарламенту про торгівлю з Україною 
Фермерські організації ЄС привітали голосування в комітеті з питань сільського господарства Європарламенту, який закликав до посилення гарантій проти імпорту продовольства в контексті нещодавньої пропозиції Єврокомісії продовжити лібералізацію торгівлі з Україною.
08:02
Німеччина прийме мирні переговори між Вірменією та Азербайджаном
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок проведе двосторонні та тристоронні переговори зі своїми вірменським та азербайджанським колегами у середу та четвер у Берліні.
07:48
Politico дізналося, чому фон дер Ляєн змінила позицію про графік переговорів з Україною
Джерела видання Politico у ЄС вважають, що зміна позиції глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн стосовно переговорного процесу з Україною про її вступ пов’язана з виборами. 
ВідеоЧому вступ Швеції до НАТО може призвести до змін на лінії фронту? Пояснюємо
07:22
Трамп виграв праймериз у ще одному штаті
Експрезидент США  Дональд Трамп виграв чергові праймериз Республіканської партії – цього разу у штаті Мічиган.
07:08
фотоЗеленський прибув до Албанії на саміт з державами Західних Балкан
Президент України Володимир Зеленський прибув до Албанії пізно ввечері у вівторок напередодні саміту з державами Західних Балкан.