27 лютого 2024

Статті
Загроза Придністров'я, план Путіна та "ватні" українці Молдови: інтерв'ю яструба з партії Санду
Оазу Нантой: "На жаль, серед українців Молдови домінують проросійські настрої. Українці Молдови переважно налаштовані проти України".
Колонки
Український монолог: чому урядовий план розблокування кордону не зацікавив Польщу
Польський уряд де-факто відкинув українські пропозиції щодо розблокування кордону, заявивши, що до досягнення порозуміння ще дуже далеко.
Новини
22:58
Україна через 15 років долучилась до групи найбільших експортерів продовольства в СОТ
Україна долучилась до Кернської групи, яка в межах Світової організації торгівлі (СОТ) об’єднує прихильників більшої лібералізації міжнародної торгівлі сільськогосподарськими товарами.
22:39
Посол у Франції: Заява Макрона про відправлення військ – це початок процесу
Посол України у Франції Вадим Омельченко вважає, що заява президента Франції Емманюеля Макрона про можливе відправлення військ в Україну є "початком процесу", який запустить відповідні обговорення в інших державах.
22:18
Командувач армії Британії: Україна ще кілька місяців буде в невигідному становищі на полі бою
Командувач Збройних сил Великої Британії адмірал сер Тоні Радакін вважає, що Україна відчуватиме нестачу боєприпасів і перебуватиме в невигідному становищі у війні з Росією протягом декількох місяців, поки Захід не погодить подальші кроки на підтримку Києва.
21:59
відеоФранція перехопила російський розвідувальний літак біля узбережжя Естонії
Французький винищувач Mirage 2000 перехопив російський розвідувально-дозорний літак Іл-20 біля узбережжя Естонії.
21:39
Посли G7 привітали призначення нового голови НАЗК
Посли держав-членів "Групи семи" 27 лютого привітали призначення нового голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).
21:14
доповненоПоліція Польщі назвала фейком затримання "журналіста з України"
Поліція Підляського воєводства ввечері 27 лютого опублікувала коротке повідомлення про те, що "не затримувала журналіста з України" – це сталось після того, як про затримання розповів журналіст "Української правди" Михайло Ткач.
ДайджестВійськові НАТО в Україні, далекобійна коаліція, допомога надійде в березні: новини дня
21:06
У Нідерландах ватажка мафії визнали винним у серії вбивств
Суд у Нідерландах засудив лідера наркокартелю до довічного ув'язнення за серію вбивств.
20:58
У Єлисейському палаці наполягають, що дискусія про західні війська в Україні потрібна
Єлисейський палац після заяви президента Франції Емманюеля Макрона про можливість відправлення військ західних держав в Україну наполягає, що союзники Києва "повинні обговорити" це питання.
20:38
Білий дім: США не відправлятимуть війська воювати в Україні
У Білому домі прокоментували порушену президентом Франції Емманюелем Макроном можливість відправлення військ західних держав до України.
20:27
Спікер Джонсон після зустрічі в Білому домі: Допомогу Україні проголосуємо "своєчасно"
Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон після зустрічі з іншими лідерами Конгресу й президентом Джо Байденом у Білому домі 27 лютого заявив, що й далі вважає пріоритетом вирішення питання захисту кордону.
20:27
У Косові оголосили вирок двом сербам за напад на миротворчі сили НАТО
Суд у Косові засудив двох етнічних сербів до шестимісячного тюремного ув'язнення за напад на миротворчі сили НАТО KFOR рік тому.
20:07
Гейлі: Якщо Трамп стане кандидатом у президенти, це буде самогубством для США
Колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі різко прокоментувала перспективи свого конкурента Дональда Трампа отримати президентську номінацію від Республіканської партії, назвавши такий сценарій "самогубством" для США.
19:52
Греція хоче допомогти Вірменії в інтеграції на Захід
Греція сподівається допомогти Вірменії в західній інтеграції, вважаючи, що поліпшення зв'язків Єревана з Євросоюзом сприятиме стабільності в кавказькому регіоні.
19:50
фотоБайден почав зустріч із лідерами Конгресу, щоб розблокувати допомогу Україні
Президент США Джо Байден 27 лютого зібрав у Білому домі лідерів обох партій обох палат Конгресу, з якими хоче обговорити ухвалення нагальних рішень щодо економіки та безпеки.
19:34
Європарламент посилив боротьбу із зовнішнім втручанням перед виборами у червні
Європейський парламент 27 лютого схвалив Акт про політичну рекламу – нові правила ведення політичних кампаній, покликані боротись із дезінформацією та зовнішнім втручанням під час виборів європейських депутатів у червні.
19:27
У Латвії розслідують порушення санкцій через експорт в Україну фанери з РФ і Білорусі
Служба державної безпеки (СДБ) проводить кримінальний процес про порушення санкцій Євросоюзу через експорт російської та білоруської фанери в Україну.
19:14
Bloomberg: Два танкери після санкцій США припинили оборудку з перевезенням російської нафти
Нафтові танкери NS Creation і "Залив Амурський" після потрапляння першого у санкційний список США припинили перекачування російської нафти між собою – цю схему Москва використовує для обходу "стелі цін".
18:50
Лідер Каталонії: Прем'єр Іспанії все ж дозволить нам референдум про незалежність
Попри зусилля прем'єра Іспанії Педро Санчеса зупинити рух за незалежність Каталонії, її президент Пере Арагонес заявив, що його кінцева мета все ще полягає в тому, щоб керівна Соціалістична партія все ж дозволила провести референдум про самовизначення автономії.
18:50
Топгенерал Нідерландів: Відправляти війська в Україну не на часі, але треба розглядати всі опції
Голова генерального штабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм вважає, що зараз немає сенсу обговорювати відправлення військ західних держав в Україну, але союзники повинні бути відкритими до всіх можливих варіантів.
18:33
Прем’єрка Естонії хоче знайти голоси для позбавлення громадян РФ права голосу
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що продовжує підтримувати обмеження виборчих прав для російських громадян у країні, але не хоче руйнувати нинішню урядову коаліцію й прагне заручитись підтримкою більшості депутатів.
18:20
У Цюриху 30 тисяч людей помилково отримали подвійну зарплату
Муніципальні службовці у швейцарському місті Цюрих двічі отримали зарплату за лютий через комп'ютерний збій, тепер же зайві гроші просять повернути.
18:17
Глава парламенту Молдови про "з'їзд депутатів" Придністров'я: Загрози дестабілізації немає
Голова парламенту Молдови Ігор Гросу не бачить загрози дестабілізації через так званий з'їзд депутатів Придністровського регіону, що відбудеться в середу у Тирасполі.
18:13
Спікер Сейму Польщі та представники уряду зустрілись з фермерами, що протестують у Варшаві
З польськими фермерами, що влаштували великий протест у Варшаві, провели зустрічі спікер Сейму Шимон Головня, а також очільник канцелярії прем’єр-міністра. 
18:07
Британія та США наклали санкції на іранські структури, що допомагають хуситам
Велика Британія та Сполучені Штати 27 лютого спільно оголосили про запровадження санкцій проти підрозділів іранського Корпусу вартових ісламської революції, які підтримують атаки хуситів у Ємені на цивільні судна в Червоному морі.
17:57
Орбан заявляє, що не хоче спільного кордону з Росією
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан, який скептичний щодо шансів України на перемогу та проти її військової підтримки, повторив свої давніші заяви про те, що не хотів би спільного кордону з Росією.
17:52
У Франції пояснили пропозицію Макрона "направити війська в Україну"
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне пояснив, що війська західних країн у разі теоретичного відправлення в Україну, яке запропонував напередодні Емманюель Макрон, не братимуть участі в бойових діях.
17:48
ЗМІ: ЄС планує представити нову стратегію оборонної промисловості
Європейська комісія має намір найближчими тижнями оприлюднити нову стратегію оборонної промисловості для того, щоб збільшити закупівлі озброєнь.
17:43
США закликали G7 якнайшвидше використати заморожені активи РФ на користь України
Міністерка фінансів США Джанет Єллен закликала країни "Групи семи" терміново знайти шлях використати суверенні російські активи, заморожені на території держав-учасниць об’єднання, і скерувати їх на допомогу Україні.
17:40
Орбан і Фіцо бачать майбутнє для "Вишеградського формату", попри суперечки щодо війни
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан та словацький прем’єр Роберт Фіцо заявили, що все одно бачать майбутнє для "Вишеградської четвірки", попри разючу розбіжність із Польщею та Чехією у позиції щодо російсько-української війни.
17:24
У Придністров'ї не виключили, що на "з'їзді депутатів" звернуться до Росії
Віцеголова "парламенту" невизнаного Придністров’я Галина Антюфєєва прокоментувала повідомлення про те, що на так званому з’їзді депутатів 28 лютого можуть ухвалити звернення про входження регіону до складу Росії.
17:14
Лідери "Вишеградської четвірки" після саміту публічно посперечались про війну в Україні
Прем'єр-міністри чотирьох країн "Вишеградської групи" (Чехія, Словаччина, Польща, Угорщина) після саміту 27 лютого в Празі публічно висловили різні погляди на повномасштабне російське вторгнення в Україну.
17:08
Російські олігархи програли апеляцію Британії щодо санкцій на приватні літаки й супер'яхту
Російські олігархи Євгеній Швідлер та Сергєй Науменко програли апеляції щодо оскарження режиму санкцій Великої Британії, що посилює переслідування російських активів з боку Лондона.
16:55
Італія виключила відправлення військ НАТО в Україну
Італія не підтримує відправлення військ держав Європи чи Північноатлантичного альянсу в Україну під час повномасштабного вторгнення Росії.
16:46
У Сеулі кажуть, що Росія могла отримати від КНДР до 3 млн артилерійських снарядів
Північна Корея продовжує постачати Росії артилерійські боєприпаси після домовленостей лідерів обох країн восени 2023 року, а північнокорейські заводи працюють на повну потужність для виконання замовлень для Москви.
16:37
В уряді розраховують вже у березні отримати перший транш від ЄС в 4,5 млрд євро
Міністр фінансів України Сергій Марченко прокоментував схвалення Європарламентом виділення пакета макрофінансової підтримки України обсягом 50 мільярдів євро.
16:26
Туск: Ми хочемо допомагати Україні, але не так, щоб зашкодити цілим галузям
Прем’єр-міністр Дональд Туск повторив позицію про те, що домовленості про торгівлю з Україною мають враховувати інтереси польських аграріїв, а також розкритикував погоджену ЄС політику Європейського зеленого курсу в цій сфері. 
16:10
Ексглава МЗС Литви: Якщо РФ кине виклик НАТО, першим "нейтралізують" Калінінград
Посол у Стокгольмі та колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс прокоментував геополітичні зміни у Балтиці у зв'язку зі вступом Швеції в НАТО.
Аналітика короткоЧому Україна досі далека від порозуміння з Польщею щодо розблокування кордону
15:55
Президент Литви: Захід суттєво відстає від РФ у виробництві озброєнь
Президент Литви Гітанас Науседа на зустрічі зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном у Парижі заявив про суттєве відставання Заходу у виробництві військової техніки та боєприпасів від Росії.
15:44
Макрон анонсував дебати у парламенті щодо двосторонньої угоди Франції з Україною
Президент Франції Емманюель Макрон анонсував "дебати і голосування" у парламенті стосовно двосторонньої безпекової угоди Франції з Україною.
15:28
Прем'єрка Естонії: Ми не можемо гаяти часу - Україна потребує термінової допомоги
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, яка взяла участь у неформальній зустрічі союзників України в Парижі, закликала терміново прискорити постачання озброєнь Києву.
15:11
Латвія ще на рік продовжила обмеження на в’їзд громадян РФ
Латвія на один рік продовжила чинні обмеження на в’їзд на свою територію громадян Росії.
14:57
Глава МЗС Польщі: ЄС має повернути довоєнні правила торгівлі продовольством з Україною
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Євросоюз повинен відновити торговельні обмеження на імпорт українських продуктів харчування, які існували до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уникнути ерозії підтримки зруйнованої війною країни.
14:40
У Раді Європи відреагували на вирок в РФ співголові "Меморіалу"
У Раді Європи засудили вирок російського суду щодо співголови правозахисної організації "Меморіал" Олега Орлова.
14:12
Шольц: Наземних військ європейських країн чи НАТО в Україні не буде
Канцлер Німеччини Олаф Шольц категорично відкинув ідею відправлення військ західних країн в Україну.
14:06
Британська розвідка оцінила наслідки втрати Росією ще одного літака А-50
Хоча Росія ще має запас літаків-розвідників А-50, втрата досвідченого екіпажу може бути досить відчутною, а новий випадок збиття цього літака ставить питання про ефективність планування і захисту силами РФ таких цінних засобів. 
13:59
У ЄС прокоментували ідею відправлення військ в Україну
На сьогоднішній день в ЄС є консенсус щодо надання Україні всього, що їй потрібно для протистояння російській агресії, будь-які інші рішення – в компетенції держав-членів.
13:41
фотоФіцо й Орбана зустріли у Празі плакатами про "поплічників Путіна"
Прем’єрів Словаччини та Угорщини зустріли у Празі протестом з критикою за їхню позицію у війні Росії проти України.
13:33
У Британії пограбували вантажівку з формою і спорядженням для українських військових
Міноборони Нідерландів повідомило про пограбування у Британії вантажівки з військовим одягом і спорядженням, які призначалися для українських солдатів, що тренуються у Великій Британії.
13:26
Європарламент проголосував за виділення 50 млрд євро Україні 
Європейський парламент на пленарному засіданні у вівторок схвалив виділення пакета макрофінансової підтримки України обсягом 50 мільярдів євро.
13:07
В Ісландії може поновитися виверження вулкана, що стихло на початку лютого
Ісландські науковці попередили, що вулканічне виверження на півострові Рейк’янес, що на паузі з початку лютого, може знову поновитися.
13:05
Столтенберг: НАТО не розглядає відправлення військ в Україну
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не планує відправляти війська в Україну на тлі повідомлень про те, що деякі західні країни можуть розглянути таку можливість індивідуально.
12:49
Кремль бачить "неминучість" війни з НАТО, якщо війська Альянсу будуть в Україні
Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що поява військ НАТО на території України призведе до прямого конфлікту Альянсу з РФ і ескалації ситуації.
12:42
В Бундестазі назвали Шольца гальмом на тлі заяв Макрона щодо України
Голова комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерманн похвалила президента Франції Емманюеля Макрона за його зусилля на підтримку України.
12:36
Фінляндія передала Україні 22 пакети допомоги і цим не обмежиться – президент
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо, який залишає посаду, пообіцяв, що його країна і надалі збільшуватиме військову допомогу Києву.
12:26
У Берліні упіймали колишню ліву терористку, яка 30 років ховалась від правосуддя
У Берліні заарештували колишню ліву терористку Даніелу Клетте, яка переховувалась понад 30 років.
12:18
ФотоУ польському Гданську зіткнулися трамвай і автобус: більше десятка постраждалих
У Гданську вранці у вівторок сталася ДТП за участю рейсового автобуса і трамвая, всього постраждали 13 осіб.
12:18
Литва звірить дані щодо імпорту українського зерна
Литва серйозно ставиться до планів польських фермерів перекрити дорогу на литовсько-польському кордоні і хоче перевірити, чи збігаються її дані про імпорт українського зерна з даними з українсько-польського кордону.
12:04
США у понеділок знищили шість ударних засобів хуситів
Сили місії США у Червоному морі протягом понеділка знищили шість ударних засобів бойовиків-хусит
11:50
Прем'єр Швеції про відправку військ в Україну: На цей момент неактуально
Глава уряду Швеції Ульф Крістеррсон заявив, що для його країни питання відправлення військових в Україну є неактуальним на цей момент.
11:47
Німецькі Зелені хочуть сконцентруватися на іншій зброї для України після чергового "ні" щодо Taurus
Співлідер німецьких Зелених Омід Нуріпур радить не засмучуватися через те, що канцлер Олаф Шольц відмовив у поставках крилатих ракет Taurus до України.
11:30
Польща не розглядає відправлення своїх військових в Україну – Міноборони
Заступник польського міністра національної оборони Цезарій Томчик заявив, що Польща не розглядає ідею відправлення своїх військових в Україну. 
11:13
Союзники України домовились у Парижі посилити зусилля у п'яти сферах
На неформальній зустрічі щодо підтримки України в Парижі, яка пройшла у понеділок, усі учасники дали згоду на посилення своїх зусиль у п’яти сферах.
11:08
Прем’єрка Литви: Перемога України – це останній шанс на появу вільної Росії
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що перемога України є останнім шансом на появу іншої Росії, вільної від диктатури та імперіалізму.
10:53
фотоМолдова відправила в Україну п'ять фур гуманітарної допомоги
Молдова направила в Україну нову партію гуманітарної допомоги на загальну суму 4,9 млн леїв (понад 260 тисяч доларів США).
10:42
Мелоні зазнала першої після приходу до влади поразки на регіональних виборах у Сардинії
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні зазнає першої поразки на регіональних виборах з моменту приходу до влади в 2022 році після того, як лівоцентристський кандидат, як виявилося, переміг на виборах президента Сардинії.
10:40
Прем'єр Франції теж не відкинув можливість відправки військ в Україну
У вівторок прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що "нічого не можна виключати", коли мова йде про відправку західних військ в Україну.
10:21
Прем'єрка Данії заявила, що "наївна Європа" повинна платити більше за оборону
Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що Європа повинна уникнути помилок 1930-х років і активізувати та розширити свою оборонну промисловість для стримування Росії. 
10:14
У Варшаві розпочинається великий протест фермерів, рух блокуватимуть тисячі людей
Фермери у вівторок проводять великий протест у Варшаві, разом з ними на вулицях столиці мають з'явитися шахтарі та мисливці – очікується, що загалом до десятків тисяч людей заблокують рух транспорту.
09:50
Фіцо розчарований "українським самітом" в Парижі: Не було ні слова про мир
Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо висловив розчарування неформальним самітом щодо допомоги Україні, який у понеділок пройшов у Парижі з ініціативи французького президента Емманюеля Макрона.
09:49
Чехія не планує відправляти війська в Україну – прем’єр
Чеська Республіка не збирається відправляти війська в Україну.
09:34
Радник Байдена: Путін виграє з кожним днем, коли Україна не отримує допомогу США
Президент Росії Владімір Путін "виграє з кожним днем", поки Палата представників Конгресу США не ухвалює новий пакет допомоги Україні.
ВідеоЯкий план підготував Кремль у Придністров'ї? Пояснення у інтерв'ю
09:18
Байден пожартував з теорії змови про свою співпрацю з Тейлор Свіфт
Президент США Джо Байден під час виступу на вечірньому шоу пожартував про теорію змови щодо нього та попзірки Тейлор Свіфт.
09:04
Крайні ліві і праві Франції критикують Макрона за ідею відправки військ в Україну
Лідери крайніх лівих і ультраправих Франції засудили президента Емманюеля Макрона, який допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні.
08:58
Макрон: Європа не має чекати виборів у США, щоб підтримати Україну і власну безпеку
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Європа не повинна чекати результатів виборів у США у рішеннях про підтримку України та власну безпеку та повинна діяти зараз.
08:42
Дуда розповів, про що, окрім зброї, домовлялись союзники України в Парижі
Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що на неформальному саміті в Парижі в понеділок партнери України обговорювали й інші форми підтримки Києва, не лише зброєю.
08:37
Місія із захисту повітряного простору країн Балтії тимчасово перебазується до Латвії
У суботу, 2 березня, на військовій авіабазі Національних збройних сил Латвії (НЗС) "Ліелварде" відбудеться урочиста церемонія відкриття місії НАТО з патрулювання повітряного простору країн Балтії.
08:27
Макрон висловився щодо можливого нападу Росії на країни НАТО
Президент Франції Емманюель Макрон попередив, що дії Москви в останні тижні свідчать про те, що Росія може атакувати країни НАТО в найближчі кілька років.
08:15
У Греції страйк паралізує роботу громадського транспорту
Найбільша профспілка державного сектору Греції ADEDY оголосила в середу 24-годинний загальнонаціональний страйк, вимагаючи, серед іншого, підвищення заробітної плати і найму персоналу в сфері охорони здоров'я та освіти.
08:03
Дуда підтвердив відсутність консенсусу у Парижі щодо відправки військ в Україну
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що серед союзників Києва немає згоди про відправлення військ в Україну, що раніше допустив президент Франції Емманюель Макрон. 
07:50
Прем’єр Чехії: 15 країн ЄС готові купувати снаряди Україні за межами Європи
Кілька європейських країн підтримують чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України за межами Європи для надання більшої підтримки українській армії.
07:31
Макрон допустив відправку західних військ в Україну
Президент Франції Емманюель Макрон допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні.
07:13
Cоюзники створять коаліцію далекобійної зброї для України
Президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що союзники України створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності.