26 лютого 2024

Інтерв'ю
Борис Джонсон: "Зараз на Заході багато хто зрозумів: повернути Крим реально!"
Борис Джонсон: "Раніше всі думали, що Путін ніколи не віддасть Крим, не варто навіть намагатися. Зараз багато хто зрозумів: повернути Крим реально!"
Колонки
Подарунок для роспропаганди: в чому полягає ключова загроза зближення Грузії з РФ
Країна, яка мала війну з РФ, у якій 20% територій окуповано Росією. І при цьому нинішній уряд Грузії проводить цілком дружню до країни-окупанта політику.
Новини
22:55
фотоУ НАТО з’явиться нова речниця
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг призначив Фару Дахлаллу речницею Північноатлантичного Альянсу.
22:41
Bloomberg: Росія у 2023 році ввезла з ЄС підсанкційних товарів мінімум на 450 млн євро
З Європейського Союзу за перші дев’ять місяців 2023 року до Росії були ввезені підсанкційні товари на суму 450 мільйонів євро, причому чверть із них – безпосередньо з країн-членів ЄС, що свідчить про наявність прогалин у санкційному режимі.
22:17
Кулеба закликав українців, які виїхали під час війни, повернутись і допомогти захищати Україну
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до українців, які виїхали з України під час повномасштабного вторгнення Росії, повернутись і допомогти обороняти батьківщину.
22:03
Кулеба: Через загрозу РФ ера нейтралітету та миру в Європі добігла кінця
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що повномасштабна російська агресія проти України та загроза, яку Кремль становить для Європи, поклала край ері миру на континенті та ері нейтралітету.
21:41
Австрія досі відмовляється схвалювати повний "Шенген" для Болгарії та Румунії
Міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер заявив, що його країна не зняла вето на повний вступ Болгарії та Румунії до Шенгенської зони.
21:23
У Греції оцінюють, що ЄС отримає 50-60 млрд євро з активів РФ на підтримку України
Спеціальний представник Греції з питань України Спиридон Ламбрідіс висловив упевненість, що ЄС погодить схему використання прибутків від російських суверенних активів на своїй території та скерує їх на допомогу Києву.
ДайджестОрбан пустив Швецію в НАТО, саміт союзників України, новий президент Угорщини: новини дня
20:59
У Німеччині розслідуватимуть критику Ізраїлю на Берлінському кінофестивалі
Міністр культури Німеччини Клаудія Рот заявила, що за фактом критики бомбардувань Ізраїлем Гази на сцені Берлінського міжнародного кінофестиваля буде проведено розслідування.
20:58
Прем’єри Канади та Польщі обговорили проблему з транзитом українського зерна
Прем'єр-міністри Канади та Польщі Джастін Трюдо й Дональд Туск під час зустрічі у Варшаві 26 лютого обговорили збільшення експорту української сільгосппродукції до найбідніших країн світу, щоб заспокоїти фермерів-протестувальників у Європі.
20:40
Україна та Норвегія почали домовлятись про безпекову угоду
Представники України та Норвегії 26 лютого почали переговори про укладання двосторонньої угоди про співпрацю у сфері безпеки.
20:32
У США кажуть, що загроза санкцій для банків уповільнила рух грошей до РФ
Попередження Сполучених Штатів щодо санкцій проти фінансових установ суттєво вплинуло на грошові потоки між РФ та такими країнами, як Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати й Казахстан.
20:32
Новий пакет допомоги від Німеччини: артилерійські снаряди, дрони й машини розмінування
Уряд Німеччини 26 лютого відзвітував про відправлення чергової партії військової допомоги Україні, до якої увійшли, серед іншого, артилерійські снаряди, дрони й машини розмінування.
20:15
ЄС не побачив чесності й свободи на "виборах" у Білорусі
Європейський Союз розкритикував Білорусь за репресії та інші порушення прав людини, в умовах яких у країні відбувались так звані парламентські та місцеві вибори напередодні, 25 лютого.
19:57
ДоповненоЗеленський узяв участь у зустрічі союзників України в Парижі
Президент Володимир Зеленський 26 лютого взяв участь у неформальному саміті близько двох десятків держав, який організував президент Франції Емманюель Макрон для пошуку шляхів подальшої підтримки України.
19:55
ФотоПожежа в будинку для шукачів притулку в Німеччині: один загиблий, троє постраждалих
Внаслідок пожежі у будинку для шукачів притулку в німецькому місті Нердлінген, що у землі Баварія, загинула одна людина, ще троє постраждали.
19:43
фотоВ Угорщині обрали нового президента – попередниця пішла на тлі "педофільського скандалу"
Парламент Угорщини 26 лютого прогнозовано проголосував за призначення президентом голови Конституційного суду країни Томаша Шуйока.
19:31
Зеленський розповів, як умовляв Байдена поговорити з республіканцями про допомогу Україні
Президент Володимир Зеленський вкотре наголосив на потребі України у військовій допомозі Сполучених Штатів, яка останні кілька місяців блокується через суперечки Демократичної та Республіканської партій у Конгресі.
19:19
ОновленоЗеленський "не може зрозуміти", як Трамп може бути на боці Путіна
Президент Володимир Зеленський вважає, що ймовірний кандидат у президенти США Дональд Трамп не розуміє цілей Владіміра Путіна у війні проти України й тому виступає проти подальшої допомоги Києву.
19:15
У Польщі зібрали частину розсипаної кукурудзи з України та відправили поїзд до Гданська
До Гданська відправився товарний потяг, з вагонів якого невідомі висипали українську кукурудзу біля залізничної станції Котомеж у Польщі, що стало наймасштабнішим пошкодженням українського зерна від початку фермерських протестів.
19:06
Президент Чорногорії вийшов зі своєї партії через невдоволення її курсом
Президент Чорногорії Яков Мілатович оголосив про відставку з усіх посад у своїй партії "Рух "Європа зараз" і виходу з її складу на тлі розбіжностей у поглядах.
короткоБорис Джонсон розповів про шанси на повернення Криму і політику Трампа щодо України
18:51
Фінська компанія, яка потрапила під санкції США, різко припинила торгівлю з РФ
Фінський виробник запчастин для ваговозів, компанія HD-Parts, яка минулого тижня потрапила до санкційного списку Сполучених Штатів, 26 лютого заявила про повне припинення торгівлі з Росією.
18:46
ФотоБіля польського посольства у Литві протестували проти блокади кордону з Україною
Біля польського посольства в Литві відбулася акція протесту проти блокади українського кордону фермерами Польщі.
18:31
Орбан не захотів вшановувати пам’ять Навального і назвав його шовіністом
Фракція партії прем’єра Угорщини "Фідес" не захотіла вставати на хвилину мовчання у пам’ять про критика Путіна Алексєя Навального, а сам Віктор Орбан заявив, що він не вартий пошани, тому що був шовіністом. 
18:31
ЗМІ: Зеленський на початку наступного тижня відвідає Вірменію і, можливо, Азербайджан
Інформацію про ймовірний візит президента Володимира Зеленського до Вірменії, про який вперше повідомили минулого тижня, 26 лютого підтвердив дипломатичний співрозмовник "Радіо Азатутюн".
18:19
Столтенберг і прем’єр Швеції вітають рішення парламенту Угорщини про розширення НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон привітали рішення парламенту Угорщини 26 лютого ратифікувати вступ Стокгольма до Північноатлантичного Альянсу.
18:17
Литва перевірятиме зерно з РФ та Білорусі
Міністерство сільського господарства Литви посилює контроль за імпортом зерна з Росії, Білорусі та окупованих РФ територій України, Молдови та Грузії.
18:08
Парламент Угорщини схвалив відставку президентки, яка потрапила у "педофільський скандал"
Угорський парламент 26 лютого офіційно схвалив відставку президентки Каталін Новак, яка вирішила піти з посади на тлі скандалу з помилуванням причетного до розбещування дітей, що викликало широке суспільне обурення.
17:57
Болгарія висилає подружжя російських шпигунів, які вдавали із себе болгар
Болгарське контррозвідувальне відомство ДАНС оголосило про вигнання з країни подружжя росіян, які створювали собі біографію і документи "громадян Болгарії" з метою подальшої шпигунської діяльності. 
17:48
Угорщина нарешті ратифікувала вступ Швеції в НАТО
Парламент Угорщини 26 лютого після півтора року ратифікував вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу.
17:45
Литва шукає способи долучитися до місії ЄС у Червоному морі
Литва шукає способи зробити свій внесок у нещодавно розпочату місію Євросоюзу із захисту морського судноплавства в Червоному морі.
17:42
З Норвегії вигнали росіянина, який фільмував військовий об’єкт
Громадянина Росії віком близько 40 років оштрафували й вислали з Норвегії після того, як він сфотографував військовий об'єкт.
17:30
У Сенаті США ведуть розслідування проти працівника, який передав ЗСУ снайперське спорядження
Сенат США розпочав розслідування проти співробітника Кайла Паркера у зв'язку з його неодноразовими поїздками в Україну після початку повномасштабного вторгнення та надання українським військовим снайперського спорядження на 30 тисяч доларів.
17:20
Євросоюз продовжив санкції проти Білорусі ще на рік
Рада ЄС продовжила ще на рік, до 28 лютого 2025 року, обмежувальні заходи, пов'язані з внутрішніми репресіями в Білорусі та підтримкою режимом у Мінську війни РФ проти України.
17:19
У Латвії поліція встановила хуліганів, які перервали петардами хвилину мовчання на проукраїнській акції 
Поліція Латвії встановила підозрюваних у провокації в місті Даугавпілс 24 лютого, коли під час хвилини мовчання на проукраїнській акції поруч підірвали петарди. 
16:59
У Нідерландах ультраправі вже не проти зброї для України, щоб прискорити формування коаліції
Лідер ультраправої Партії свободи (PVV) Нідерландів Герт Вілдерс заявив, що його політична сила готова обговорювати "будь-яку форму допомоги" Україні в межах коаліційних переговорів, що, як він сподівається, прискорить формування уряду.
16:53
Серед поляків зросла підтримка уряду Туска
Одне з останніх соцопитувань засвідчило зростання підтримки прем’єра Дональда Туска та його уряду, порівняно з січнем.
16:48
Шольц пояснив, чому відмовляє в постачанні Taurus Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив категорично проти постачання крилатих ракет Taurus Україні, посилаючись на ризик втягування своєї країни у війну.
16:45
Фіцо спало на думку, що Захід хоче відправити в Україну свої війська
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який на тлі зустрічі представників західних держав у Парижі 26 лютого провів засідання Ради безпеки, заявив, що декілька країн-членів НАТО і ЄС розглядають можливість відправки солдатів в Україну на двосторонній основі.
16:19
Прем'єр Болгарії пообіцяв подальшу військову підтримку Україні
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що Софія і надалі надаватиме військову допомогу Києву.
16:10
Українське Міноборони уклало перший прямий контракт зі шведським виробником
Закупівельне агентство Міноборони України уклало перший прямий контракт зі шведським виробником.
16:08
Зеленський: Україна зацікавлена у спільному виробництві озброєнь з Болгарією
Президент України Володимир Зеленський на пресконференції з прем'єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим заявив, що Київ зацікавлений у спільному з Софією військовому виробництві.
15:49
Прем’єрка Естонії прибула на зустріч з Макроном: планують говорити про допомогу Україні
Прем’єрка Естонії Кая Каллас розпочала візит до Франції на запрошення президента Емманюеля Макрона, однією з ключових тем є спільні зусилля для підтримки України.
15:46
Литва придбає для України машини для розмінування
Литовське Центральне агентство з управління проєктами (CPMA) закупить для Державної служби України з надзвичайних ситуацій чотири легкі вантажівки для проведення робіт з розмінування.
15:38
Польські фермери планують акцію тепер і на кордоні Литви
Польські фермери вирішили почати блокаду також на КПП на кордоні з Литвою у рамках своїх протестів.
15:29
Прем'єр Британії заперечує, що в його партії є "ісламофобські тенденції"
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заперечив, що в лавах консерваторів, яких він представляє, виникли ісламофобські тенденції, заявивши, що коментарі депутата-однопартійця Лі Андерсона були неприйнятними.
15:10
фотоПрезидент Чехії здивував країну стрибком з парашутом
Президент Чехії Петр Павел вчергове здивував країну неординарним вчинком, без попередження взявши участь у спортивній події в прямому ефірі, де стрибнув з парашутом. 
14:56
У Німеччині відреагували на інцидент з дроном РФ, що переслідував Бербок на півдні України
В уряді Німеччини відмовились давати оцінку інциденту з російським безпілотником, який у неділю переслідував кортеж глави МЗС ФРН Анналени Бербок у Миколаївській області під час її візиту в Україну.
14:38
ВідеоЗеленський провів перемовини з прем'єром Болгарії
Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з прем'єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим.
14:23
Поляків попередили про масове пересування військової техніки через навчання НАТО
Польська поліція попередила, що у рамках польської гілки масштабних навчань НАТО на дорогах країни може спостерігатися велика кількість військової техніки і на таких ділянках рух може бути ускладнено.
14:19
ЗМІ: У Британії поновили дозвіл на навчання в країні "молодих лідерів РФ" коштом держави
Британський уряд зіткнувся зі звинуваченнями у пособництві режиму Владіміра Путіна через плани витратити сотні тисяч фунтів стерлінгів грошей платників податків на підготовку наступного покоління російських лідерів.
14:05
Чехія у 2023 році спожила найменше газу за останні 30 років
Минулого року обсяги споживання газу у Чехії виявилися найнижчими з 1992 року. 
13:42
У Єврокомісії захищають право речника носити футболку на підтримку України
У Єврокомісії різко відповіли на звинувачення в упередженості через футболку речника на підтримку України.
13:36
Баку і Єреван готують зустріч перемовників цього тижня
Цього тижня очікувано відбудеться зустріч перемовників Вірменії та Азербайджану.
13:25
Хорватія та Сербія сваряться через війну РФ проти України
Міністерство закордонних і європейських справ Хорватії відкинуло звинувачення Сербії у втручанні у внутрішні справи на тлі дипломатичного скандалу між двома країнами щодо позиції Белграда стосовно російської війни в Україні.
13:02
Кремль: Путін поїде в Анкару вже після переобрання
У Кремлі заявили, що очікуваний візит президента Росії Владіміра Путіна до Туреччини відбудеться не раніше президентських "виборів" у РФ. 
Аналітика короткоЯк Грузія стала важливим елементом у війні РФ проти України та Заходу
12:56
Глава Сил оборони Естонії: Більше не варто сподіватися на певний больовий поріг Росії
Глава Сил оборони Естонії генерал Мартін Херем заявив, що коли два роки тому Росія почала повномасштабну війну в Україні, всі думали, що у Росії є якийсь больовий поріг, але зараз його неможливо виміряти і розраховувати на це не варто.
12:44
Литва не планує забороняти імпорт російського зерна слідом за Латвією 
Міністерство сільського господарства Литви заявило, що оголосить про нові обмеження на імпорт зерна з Росії та Білорусі в понеділок, але повну заборону не запроваджуватиме.
12:35
Парламент Угорщини голосуватиме за нового президента і вступ Швеції в НАТО
Парламент Угорщини 26 лютого повертається до роботи після перерви, одним з питань порядку денного має бути голосування за вступ Швеції у НАТО.
12:31
У Молдові не мають інформації про дестабілізацію в Придністров'ї найближчим часом
Голова парламентської комісії з безпеки Ліліан Карп заявив, що правоохоронні органи Молдови пильно стежать за всім, що відбувається в Придністров'ї та Гагаузії через спроби Москви дестабілізувати ситуацію в країні. 
12:29
ІнфографікаБританська розвідка: Росія продовжить використовувати енергію як зброю
Британська розвідка прослідкувала від 2014 року, як РФ використовувала енергію як зброю, і дійшла висновку, що цей тренд продовжиться і надалі.
12:13
фото, відеоГній, вогнища та водомети: Фермери протестують проти політики ЄС у Брюсселі
Кілька сотень тракторів у понеділок вранці заполонили вулиці Брюсселя у європейському кварталі, де розташовані інституції ЄС, щоб продемонструвати свій гнів у день зустрічі міністрів сільського господарства Євросоюзу.
11:52
Spiegel: Німеччина веде таємні перемовини з Індією для отримання снарядів для України
Представники Німеччини ведуть таємні переговори з Індією, щодо закупівлі боєприпасів для України.
11:48
Данія закрила розслідування щодо підриву "Північних потоків"
Данія заявила у понеділок, що припинила розслідування вибухів у 2022 році на трубопроводах "Північний потік", що транспортували російський газ до Німеччини.
11:23
Литовські фермери вирішили не долучатися до польської блокади кордону
Литовці не приєднаються до блокади польсько-литовського кордону, яка має розпочатися у п'ятницю на пункті пропуску Будзіско-Кальварія.
11:22
Президент Чехії дозволив 20 чехам приєднатись до лав української армії
Президент Чехії Петр Павел дав дозвіл приєднатися до Збройних сил України 20 чеським громадянам. 
11:15
Президент Чехії розповів про можливу мету Путіна в Україні після переобрання
Президент Чехії Петр Павел вважає, що після "виборів" у березні та свого переобрання на посаду президент Росії Владімір Путін домагатиметься повного контролю над Донбасом.
11:09
У Франції від сходження лавини загинули четверо лижників
Чотири людини загинули внаслідок сходження лавини в гірському регіоні Овернь в центральній Франції.
10:57
Польські перевізники планують цього тижня відновити протести на кордоні
Польські перевізники планують 1 березня відновити протести на кордоні з Україною, що були призупинені у січні. 
10:47
Проросійського Фіцо занепокоїла скликана Макроном зустріч щодо України
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо скликав Раду безпеки та уряд у понеділок, він також хоче провести переговори з партнерами по коаліції.
10:34
фотоУ Гамбурзі та Дрездені пройшли масові протести проти ультраправих 
Десятки тисяч людей вийшли в неділю на вулиці німецьких міст на протест проти ультраправих.
10:27
Польські фермери заблокували пункт пропуску на кордоні з Німеччиною
Польські фермери на знак протесту заблокували пункт пропуску на кордоні з Польщею поблизу Франкфурта-на-Одері.
10:14
У Тбілісі оголосили, що Китай вирішив запровадити безвіз з Грузією
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що Китай ухвалив рішення впровадити безвізовий режим для грузинських громадян.
09:50
Макрон прийме в Парижі два десятки союзників України для "ривка підтримки"
Близько двадцяти глав держав і урядів, переважно європейських, зберуться у понеділок у Парижі за ініціативи президента Франції Емманюеля Макрона, щоб підштовхнути підтримку України.
09:48
Кулеба: Конфіскація росактивів потрібна, щоб стримати потенційних агресорів
Конфіскація російських активів може змусити інші країни двічі подумати, перш ніж здійснювати акти агресії, подібні до того, що РФ вчинила щодо України.
09:36
Нова ГЕС, аеропорти, школи: Кулеба розповів, на що може вистачити заморожених в Європі росактивів
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що російські гроші, заморожені в Європі, можуть покрити значну частину величезних витрат на відновлення України.
09:33
фотоВ Україну приїхав прем’єр Болгарії 
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков у понеділок прибув з візитом в Україну.
09:19
Уряд Сербії відкинув розслідування проблемних виборів, бо це "скасує суверенітет"
Глава уряду Сербії Ана Брнабич заявила, що грудневі вибори в країні були легітимними, відкинувши заклик опозиції, міжнародної спільноти та Європейського парламенту провести міжнародне розслідування.
09:03
У Литві розглянуть законодавчі зміни для перенесення могил радянських воїнів
У Сеймі Литви зареєстрували поправки, що мають дозволити переносити могили радянських військовослужбовців.
09:02
Кулеба відкинув побоювання, що поставка Taurus може втягнути Німеччину у війну з РФ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вкотре наголошує, що його країна потребує крилатих ракет Taurus для захисту від Росії, а побоювання щодо ескалації, на його думку, є безпідставними.
08:45
Болгарія вважає реальними шанси приєднатися до єврозони в 2025 році
Болгарія має реальні шанси приєднатися до єврозони у 2025 році, оскільки зможе виконати всі умови для членства.
08:44
Кулеба закликав заборонити експорт боєприпасів з європейських країн
У зв'язку з гострою нестачею боєприпасів в українській армії, глава МЗС Дмитро Кулеба закликав заборонити експорт боєприпасів з Європи в інші країни, окрім України.
08:33
Польща вимагатиме у ЄС змінити Зелений курс, чого домагаються фермери
Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський закликатиме ЄС обмежити Європейський зелений курс – політику Євросоюзу щодо довкілля, проти положень якої виступають фермери. 
08:24
Від прем'єра Іспанії вимагають дій через корупційний скандал з ексміністром
Прем'єр-міністр Педро Санчес перебуває під тиском опозиції, яка вимагає усунути колишнього міністра транспорту Хосе Луїса Абалоса з посади депутата через підозри в тому, що він знав про корупційний скандал на суму 50 мільйонів євро, пов'язаний із закупівлею масок під час пандемії.
08:16
Ейфелева вежа знову приймає туристів після шестиденного страйку працівників
Ейфелева вежа в неділю знову відкрилася для відвідувачів після того, як шість днів була закритою через страйк працівників, які вимагали кращого догляду за історичною пам'яткою.
08:04
CША засудили фіктивні "вибори" у Білорусі
Сполучені Штати засудили фіктивні парламентські та місцеві "вибори" режиму Александра Лукашенка, які пройшли у неділю в Білорусі. 
07:46
Радник Байдена: Звичайно, Україна все ще здатна виграти війну
Україна все ще здатна виграти війну проти Росії, але для цього вона повинна мати необхідні ресурси, тому Конгрес США повинен врешті схвалити пакет допомоги для Києва.
07:30
Посол вимагає від Польщі всього "можливого і неможливого", щоб покарати винних у нищенні зерна
Посол України Василь Зварич закликав польську владу та поліцію до покарання винних у наймасштабнішому пошкодженні українського зерна, що напередодні сталось у Польщі. 
Відео"Відвоювати Крим - реально!" Борис Джонсон, інтерв'ю
07:21
NYT: Глава ЦРУ Бернс минулого тижня був у Києві
07:13
Байден зустрінеться з лідерами Конгресу заради схвалення допомоги Україні
Президент США Джо Байден зустрінеться у вівторок у Білому домі з лідерами Конгресу, включно зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, щоб спробувати розблокувати мільярди доларів екстреної допомоги Україні і запобігти шатдауну.