Дуда розповів, про що, окрім зброї, домовлялись союзники України в Парижі

Вівторок, 27 лютого 2024, 08:42

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що на неформальному саміті в Парижі в понеділок партнери України обговорювали й інші форми підтримки Києва, не лише зброєю.

Про це, як пише "Європейська правда", Дуда заявив після зустрічі, його цитує RMF FM.

Дуда повідомив, що обговорювалася підтримка у розмінуванні України, а також підтримка у навчанні охорони українського кордону, наприклад, кордону з Білоруссю, який "становить значну загрозу і також вимагає активності українських сил". 

Торкаючись питання розмінування, Дуда зазначив, що потенційні гравці дуже різні – починаючи від приватних компаній, які займаються цим у багатьох країнах, і закінчуючи такими силами, як поліція, яка також має саперів і може надати підтримку Україні.

Реклама:

Йшлося також про промислову співпрацю з Україною, зокрема,  у сфері ракетної промисловості.

Дуда зазначив, що "Україна має власне ракетне виробництво, але можна передати, зробити доступними сучасні технології, якими володіють західні країни". 

"Насамперед, країн НАТО, які могли б сьогодні модернізувати українське виробництво і зробити саму Україну здатною виробляти набагато більш сучасні ракети для своїх оборонних потреб, ніж вона це робила досі", – пояснив він. 

Президент Франції Емманюель Макрон після зустрічі партнерів України в Парижі, яку він ініціював у понеділок, допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні.

Макрон також оголосив, що союзники створять коаліцію для постачання Києву ракет середньої та великої дальності.

Глава уряду Чехії після зустрічі в Парижі повідомив, що 15 європейських країн підтримують чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України за межами Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: