ЗМІ: США і Британія обговорили безпекові ризики від РФ під час їхніх виборів

Четвер, 29 лютого 2024, 17:35

США та Велика Британія провели на високому рівні переговори щодо ризиків для безпеки, які можуть виникнути, якщо обидві країни проведуть вибори приблизно в один і той же час пізніше цього року.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, які знайомі з цим питанням.

За інформацією співрозмовників видання, посадовці у Вашингтоні та Лондоні стурбовані тим, що Росія або інші їхні супротивники можуть побачити можливість для ворожих дій в інших частинах світу, якщо обидві країни будуть обтяжені потенційною передачею влади.

У публікації йдеться, що існують також побоювання щодо втручання у вибори з боку інших іноземних держав, хоча, за словами анонімних джерел, основна увага зосереджена на Росії.

Реклама:

За даними Bloomberg, США та Велика Британія обговорювали питання управління безпековими відносинами між союзниками під час будь-якої передачі влади між урядами після виборів, щоб переконатися, що співпраця між ними не сповільниться.

Союзники також занепокоєні так званими гібридними загрозами з боку Росії, адже у 2024 році близько 2 мільярдів виборців підуть на вибори у понад 50 країнах світу, йдеться в матеріалі.

Президентка Грузії допускає спроби Москви вплинути на майбутні вибори

Це включає можливості дезінформації та залякування, вказав співрозмовник видання, посилаючись на нещодавній напад на автомобіль естонського міністра та антисемітську кампанію у Франції, під час якої на будівлях у Парижі з'явились графіті із зображенням зірки Давида. В обох інцидентах звинуватили РФ.

За словами одного з джерел, у Британії активізували роботу з протидії загрозі дезінформації щодо виборів, особливо щодо дипфейків та використання штучного інтелекту.

Президентські вибори в США призначені на 5 листопада 2024 року, водночас парламентські вибори у Великій Британії очікуються в другій половині цього року.

Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак ще не оголосив дату виборів. Є припущення, що він може обрати день голосування у жовтні, листопаді або грудні.

Раніше депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій засудили невпинні зусилля Росії з підриву європейської демократії та висловили серйозне занепокоєння з цього приводу.

У тексті також наведені приклади нещодавніх спроб російського втручання в різних країнах, включаючи надання наративів ультраправим політичним партіям та діячам у Німеччині та Франції з метою підриву громадської підтримки України, а також у Словаччині. 

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель також вважає, що вибори 2024 року – головна мішень для дезінформації та іноземного втручання.

Перед цим Сполучені Штати попередили, що Росія буде проводити інформаційні операції, спрямовані на те, щоб перед виборами в різних країнах Європи налаштувати громадську думку проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: