1 травня 2023

Статті
Чому Молдова не хоче йти до НАТО та як планує здолати Придністров’я
Артем Филипенко: "Є вплив російської пропаганди. Молдовани не розуміють необхідності НАТО і тому не мають бажання для вступу".
Новини
20:06
Майже половина іспанців не знає, що їхня країна скоро головуватиме в ЄС
44% відсотків іспанців не знають, що їхня країна в другій половині 2023 року буде головувати в Раді Європейського Союзу, і лише 28% знають, що таке ротаційне головування в ЄС.
19:51
На виборах у Французькій Полінезії перемогли прихильники незалежності від Парижа
На виборах у Французькій Полінезії – заморській спільноті Франції в Тихому океані – перемогу здобуває партія Tāvini Huiraʻatira ("Слуги корінного народу"), що підтримує проголошення незалежності.
19:32
У Литві набула чинності заборона пропаганди тоталітарних режимів
З 1 травня в Литві набув чинності закон про дерадянізацію публічного простору, який передбачає заборону пропаганди тоталітарних та авторитарних режимів та їхньої ідеології, а також новий порядок демонтажу або заміни публічних об'єктів, які цю заборону порушують.
19:05
фотоТрамп уперше за чотири роки приїхав у Британію, щоб відкрити поле для гольфу
Колишній президент США Дональд Трамп у понеділок прибув до Великої Британії вперше з 2019 року – під шотландським містом Абердин він відкриє нове поле для гольфу на своєму гольф-корті.
18:48
фото, відеоПершотравневі демонстрації в Парижі вилились у сутички з поліцією
У кількох містах Франції під час демонстрацій із нагоди Дня праці в понеділок стались сутички між правоохоронцями й протестувальниками проти суперечливої пенсійної реформи президента Емманюеля Макрона.
18:25
Фінляндія дозволить США розміщувати свої військові бази в країні
Угода про оборонну співпрацю (DCA) між Фінляндією і Сполученими Штатами передбачатиме можливість перебування на фінській території американських військовослужбовців та військової техніки, а також проведення військових навчань.
18:07
Зеленський обговорив із прем’єром Канади довгострокову співпрацю в обороні
Президент Володимир Зеленський у понеділок провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.
17:56
В Іспанії відкрили паспортний сервіс для українців
В іспанській Валенсії в тестовому режимі з 27 квітня розпочав роботу відокремлений підрозділ державного підприємства "Документ", який надаватиме паспортні послуги для українців, що перебувають там.
17:36
До Німеччини повернулись вислані з Москви дипломати після вигнання шпигунів РФ із Берліна
Частина працівників посольства Німеччини в Росії, оголошені персонами нон грата після вислання Берліном росіян, що займались несумісною з дипломатичним статусом діяльністю, в понеділок повернулись на батьківщину.
17:18
Польща під час головування в ЄС зробить усе для вступу України й Молдови – президент
Польський президент Анджей Дуда в понеділок пообіцяв, що Польща докладе всіх зусиль під час головування в Раді Європейського Союзу в першій половині 2025 року, аби Україна й Молдова стали членами об’єднання.
16:56
Влада Грузії: якщо ЄС не дасть нам статус кандидата – "не біда"
Мер Тбілісі Каха Каладзе, який є одним із ключових спікерів грузинської партії влади "Грузинська мрія", заявив, що ненадання країні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі не буде негативною подією.
16:31
фотоНа генпрокурора Болгарії намагались скоїти замах
На шляху кортежу генерального прокурора Болгарії Івана Гешева заклали вибуховий пристрій, у зв’язку з чим міністерство внутрішніх справ країни розпочало розслідування.
16:15
Ультраправому німецькому депутату загрожує розслідування прокуратури ЄС через шахрайство
Європейська прокуратура вивчає можливу причетність депутата Європейського парламенту від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Максиміліан Кра до шахрайства із закупівлями.
15:51
У Чехії хочуть спростити донорство крові для гомосексуалів
Міністерство охорони здоров'я Чехії запропонувало посилити контроль за перевіркою крові потенційних донорів, що має полегшити можливість донорства для чоловіків, які мають секс із чоловіками.
15:30
Францію охопили першотравневі демонстрації, зокрема й проти пенсійної реформи Макрона
По всій Франції протягом 1 травня, коли в країні святкується День праці, відбуваються понад три сотні мітингів, зокрема й організовані профспілками акції протесту проти непопулярної пенсійної реформи.
14:58
У Німеччині запрацював універсальний проїзний за 49 євро
У Німеччині з 1 травня починає діяти так званий "німецький квиток" (Deutschlandticket) – універсальний місячний проїзний для громадського транспорту на всій території країни, який коштує 49 євро.
14:31
Після РФ уперше в історії в Радбезі ООН головує Швейцарія
Швейцарія з 1 травня почала головування в Раді безпеки ООН, що сталось уперше в історії країни, після місяця перебування в цій ролі Російської Федерації.
14:16
Прокуратура Болгарії вирішила перевірити, як уряд виконує санкції ЄС проти Росії
Генеральна прокуратура Болгарії оголосила про перевірку дій уряду країни у зв’язку з виконанням ним санкцій Європейського Союзу проти Росії.
13:10
Ердоган заявив про ліквідацію лідера "Ісламської держави" в Сирії
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що останній лідер терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) був ліквідований в Сирії.
Аналітика короткоПояснюємо, як Молдова робить свою армію сильнішою за Придністров'я
12:39
Посол України в Ірландії закликала до бойкоту віскі Jameson через поновлення продажів в РФ
Посол України в Ірландії Лариса Герасько закликала людей припинити купувати віскі Jameson на знак протесту проти рішення компанії відновити торгівлю з Росією.
12:17
Варшава обурена припущенням ексомбудсмена РФ щодо вбивства посла Польщі
МЗС Польщі засудило заяву колишнього дитячого омбудсмена Росії Павла Астахова, який поцікавився, "чому це посол Польщі досі не плаває в Москві-ріці".
11:55
Глава МЗС Чехії посперечався з депутатом через слова про "громадянську війну" в Україні
Депутат правопопулістської чеської партії "Свобода і пряма демократія" Їржі Кобза заявив, що в Україні зараз йде громадянська війна, його слова одразу ж спростував глава чеської дипломатії Ян Ліпавський.
11:17
На Мальті сімом сирійцям висунули звинувачення в тероризмі
Сімох сирійців звинуватили в неділю в мальтійському суді в тому, що вони заохочували і навчали інших вчиняти терористичні акти в Європі.
11:02
У парламенті Британії запропонували ідею "економічного Рамштайну" проти Путіна
Алісія Кернс, член парламенту Британії від Консервативної партії, голова комітету у закордонних справах Палати громад, запропонувала те, що вона називає "економічним "Рамштайном" тих, хто бореться за свободу України".
10:42
Під час виїзду з Молдови затримали депутатку, що керує ключовою проросійською партією "Шор"
Віцеголову проросійської партії "Шор" Марину Таубер затримали в понеділок, 1 травня, в аеропорту Кишинева, коли вона намагалася покинути Молдову.
10:15
Польща завершує будівництво електронного бар’єра на кордоні з Білоруссю
На кордоні Польщі і Білорусі працює вже 206 кілометрів електронного бар'єра, або ж системи камер та датчиків руху.
09:57
Під час боїв за Бахмут загинув доброволець зі США
09:44
Місцеві вибори у молдовській Гагаузії не визначили переможця, буде другий тур
ЦВК молдовського регіону Гагаузія оприлюднила попередні результати виборів глави автономії – ніхто з кандидатів не отримав абсолютної більшості.
09:18
Розвідка Британії: лінії оборони росіян підкреслюють страх великого прориву ЗСУ
Оборонні споруди, які побудувала РФ, підкреслюють її глибоке занепокоєння тим, що Україна може здійснити великий прорив, але частково також слугують просуванню наративу про "загрозу" з боку України і НАТО.
08:47
фотоПротестувальники вступили в сутички з поліцією в ніч на 1 травня в Берліні
На квір-феміністичній демонстрації "Поверни ніч" у районі Берліна Кройцберг в ніч на 1 травня сталися сутички між демонстрантами та поліцією.
08:20
Папа Римський заявив про секретну місію в справі миру в Україні, в яку залучений Ватикан
Ватикан бере участь у секретній мирній місії, щоб спробувати покласти край війні між Росією і Україною.