2 травня 2023

Статті
Росія програє башкана Додону: як Гагаузія стала полем битви агентів РФ у Молдові
Виборцям Гагаузії у другому турі доведеться обирати між двома претендентами на крісло башкана, які за рівнем "трешовості" гідні одне одного...
Новини
22:58
У селі в Нідерландах після понад трьох місяців припинили пошуки легендарного скарбу нацистів
Влада села Оммерен у центральній частині Нідерландів у вівторок оголосила про припинення пошуків чотирьох скринь із коштовностями, які нібито були заховані солдатами нацистської Німеччини у 1945 році.
22:42
Албанцю, який підтримував теракти у Facebook, загрожує до 17 років ув’язнення
Спеціальна прокуратура з протидії корупції та організованій злочинності Албанії у вівторок висунула звинувачення албанцю Бледару Зенелі через підтримку терористичних атак у Західній Європі через соціальні мережі.
22:23
У Греції заборонили брати участь у виборах партії, пов’язаній із неонацистським угрупованням
Верховний суд Греції у вівторок заборонив "Національній партії", заснованій засудженим і колишнім депутатом ультраправого угруповання "Золотий світанок" Іліасом Касідіарісом, брати участь у парламентських виборах 21 травня.
22:05
Уряд Латвії профінансує курси латиської для українських біженців
Урядовий Фонд громадської інтеграції Латвії (SIF) оголосив тендер на чотири мільйони євро на проведення занять латиської мови для громадян України.
21:41
ЄС обговорить план збільшення виробництва артилерійських снарядів до 1 мільйона на рік
Європейська комісія в середу запропонує план збільшення виробничих потужностей з виробництва артилерійських снарядів до одного мільйона на рік на тлі необхідності забезпечення військових потреб України та поповнення власних запасів.
21:28
Польща скасувала односторонню заборону на імпорт з України після рішення Єврокомісії
Міністерство розвитку і технологій Польщі у вівторок скасувало власну постанову про заборону імпорту низки сільськогосподарських товарів із України після компромісного рішення Європейської комісії.
21:17
Віцеголову проросійської партії "Шор", яка хотіла виїхати з Молдови, знову взяли під домашній арешт
ДайджестЄС обмежив експорт з України, у Зеленського ображені на Польщу, 4 країни проти НАТО: новини дня
20:58
ЄСПЛ: Болгарія має виплатити 1,6 млн євро колишньому царю через відняті землі
Європейський суд із прав людини у вівторок задовольнив позов останнього царя Болгарії Симеона II Борисова Саксена-Кобург-Готського проти болгарської влади й зобов’язав її компенсувати понад 1,6 мільйона євро.
20:48
Прем'єр Польщі відреагував на погрози польському послу в Москві
Погрози Росії на адресу польського посла в Москві треба сприймати серйозно, але важливо не дати себе залякати.
20:34
У Грузії пояснили, чому відмовились від участі в масштабних військових навчаннях у Європі
Міністерство оборони Грузії у вівторок заявило, що військовослужбовці країни не братимуть участі в багатонаціональних навчаннях Defender 2023 під егідою Європейського командування Збройних сил Сполучених Штатів.
20:21
Блінкен: Україна готує контрнаступ у наступні тижні, подивимося, що буде
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що український контрнаступ готується у наступні тижні, і успіх на полі бою може наблизити переговори, які здатні побудувати справедливий мир. 
20:15
Reuters: Путіна й Лукашенка не запросили на коронацію Чарльза ІІІ
Велика Британія не надіслала запрошень на церемонію коронації короля Чарльза ІІІ президентам Росії та Білорусі – Владіміру Путіну та Александру Лукашенку.
19:59
Джонсон: Казати, що членство України в НАТО провокує Росію, – дурість
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає "дурістю" твердження російської пропаганди про те, що майбутній вступ України в Північноатлантичний Альянс може бути провокацією для РФ.
19:52
Естонія уклала угоду про купівлю баражувальних боєприпасів на 100 млн євро 
Міноборони Естонії уклало контракт з ізраїльською компанією Israel Aerospace Industries на закупівлю баражувальних боєприпасів для повітряних атак: угода є однією з найдорожчих в історії міністерства, її вартість складає 100 млн євро.
19:40
В Італії пропонують розпочати другі після Тур де Франс велоперегони в Україні
Міністр закордонних справ і віце-прем'єр-міністр Італії Антоніо Таяні у вівторок запропонував провести перший етап велоперегонів Джиро д'Італія у 2024 році в Україні.
19:31
В ОП заявили, що не відчувають солідарності з боку Польщі через зернову кризу
Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що не відчуває солідарності з боку Польщі через запровадження односторонньої заборони на імпорт української аграрної продукції. 
19:25
Єврокомісія заборонила імпорт окремих агротоварів з України після тиску п'ятьох держав ЄС
Європейська комісія у вівторок ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України після тиску з боку п’яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.
19:10
фото, відеоСпікер парламенту Португалії вперше в Україні з початку повномасштабної війни
До Києва з неоголошеним візитом у вівторок прибув спікер парламенту Португалії Аугушту Сантуш Сілва – це перший португальський посадовець такого рівня, який відвідує Україну з початку повномасштабного вторгнення РФ.
18:55
У Польщі водіїв попередили про колони військової техніки через масштабні навчання військ НАТО
Майже по всій Польщі до 26 травня буде посилений рух військових колон на дорогах: це пов'язано з проведенням найбільших навчань Збройних сил Польщі Anakonda-23.
18:51
Жителів Кишинева просять не лякатись Black Hawk у небі: навчання перед самітом європейських лідерів
У Кишиневі на початку травня відбуваються спільні навчання сил безпеки Молдови та Польщі у межах підготовки до саміту Європейської політичної спільноти (ЄПС), який відбудеться 1 червня.
18:39
Данія надасть батальйон для оборони країн Балтії у 2024 році
Данія скоротить військову присутність в Іраку в межах місії Північноатлантичного Альянсу, натомість забезпечивши батальйон для оборони країн Балтії наступного року.
18:35
Рада попросила ЄС і СОТ про нові санкції проти РФ і Білорусі: у списку риба і деревина
Верховна Рада звернулася до Єврокомісії, Європарламенту, Ради ЄС, Світової організації торгівлі, урядів і парламентів іноземних держав із проханням про введення санкцій проти російської і білоруської деревини, риби та морепродкутів. 
18:22
фотоУ Туреччині відкривається найбільша в Європі сонячна електростанція
У провінції Конья в центральній Туреччині у вівторок відбувся запуск найбільшої на території Європи сонячної електростанції потужністю 1350 мегават.
18:06
фотоУ Ліверпулі напередодні Євробачення встановили пам'ятник за мир в Україні
У Ліверпулі напередодні пісенного конкурсу "Євробачення", який відбудеться там від імені України, відкрили пам’ятник, присвячений надії на мир.
18:01
Експрем'єрці Фінляндії Марін присудили премію молодих лідерів у Німеччині
Колишня прем’єр-міністерка Фінляндії та екслідерка Соціал-демократичної партії Санна Марін стала лавреаткою Премії майбутнього імені ексканцлера Німеччини Гельмута Шмідта за досягнення в галузі демократії, суспільства й технологій.
17:52
У МЗС відреагували на публікацію в ЗМІ щодо сумнівів у питанні членства України в НАТО
У Міністерстві закордонних справ прокоментували публікацію в ЗМІ щодо відсутності конкретики серед членів НАТО в питанні вступу України до Альянсу.
17:47
Деяким чехам дозволили вимагати в держави компенсації через COVID-обмеження
Верховний адміністративний суд Чехії ухвалив, що деякі громадяни країни мають право відшкодовувати в держави збитки у зв’язку з обмеженнями під час пандемії коронавірусу – за умови, якщо вони вчасно подали позов.
17:45
фотоВ Україну завітала експрезидентка Хорватії: обговорила з Будановим досвід війни
Колишня президентка Хорватії Колінда Грабар-Китарович відвідала Україну та провела зустріч з керівником Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майором Кирилом Будановим. 
17:34
Резніков пояснив, чому західні партнери не надають Україні бойові літаки
Західні партнери досі не передали на озброєння України сучасні літаки через власний прагматизм.
17:32
Китай повинен змусити Росію завершити війну в Україні – посол США
Американський посол у Китаї Ніколас Бернс заявив, що Вашингтон волів би, аби Пекін змусив Росію завершити свою повномасштабну війну в Україні.
17:20
У Словаччині знову перевірили українське зерно – знову знайшли шкідливий пестицид
Аналіз третього зразка з партії українського зерна, який Словаччина замовила в лабораторії в Європейському Союзі, підтвердив наявність забороненого на території об’єднання пестициду – через це країна обмежила імпорт агропродукції з України.
17:18
МЗС Росії пригрозило Польщі заходами, які "змусять замислитися"
2 травня в МЗС Росії викликали тимчасового повіреного у справах Польщі, якому висловили "рішучий протест" у зв'язку із вилученням будівлі школи для дітей російських дипломатів у Варшаві та пригрозили відплатою.
17:09
фотоВинищувачі НАТО перехопили російський літак над Північною Атлантикою
У неділю, 1 травня, британські та норвезькі винищувачі швидкого реагування НАТО перехопили російський літак Ту-142 над Північною Атлантикою.
17:04
фотоУ Латвії почав роботу новий посол України
Президент Латвії Егілс Левітс у вівторок прийняв вірчі грамоти в нового посла України Анатолія Куцевола, що означає формальний початок його роботи на цій посаді.
17:02
Партія нового президента Чорногорії пропонує перейти на 7-годинний робочий день
Партія нового президента Чорногорії "Європа зараз" напередодні виборів у червні пропонує скоротити тривалість робочого тижня з 40 до 35 годин.
16:41
Данія відправить Україні військову допомогу на понад $250 млн для підтримки контрнаступу 
Парламент Данії ухвалив рішення виділити Україні новий пакет військової допомоги вартістю 1,7 млрд данських крон (понад $250 млн) .
16:33
Знайдені у Польщі уламки ракети могли бути російською Х-55, яку запустили з Білорусі - ЗМІ
Знайдена під польським містом Бидгощ ракета могла бути російською Х-55, яка була запущена з російського літака.
16:22
Верховна Рада схвалила у першому читанні закон про рекламу, що є однією з вимог ЄС
Верховна Рада у першому читанні ухвалила закон про рекламу, який входить до рекомендацій Єврокомісії, наданих Україні разом зі статусом кандидата на вступ до ЄС.
16:05
Литва вирішила скасувати надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю
В ніч на середу, 3 травня, у Литві буде скасований надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю, який був запроваджений у 2021 році через наплив мігрантів.
16:02
До МЗС Росії викликали тимчасового повіреного у справах Польщі
Тимчасового повіреного у справах Польщі в Росії викликали в МЗС Російської Федерації.
15:47
Французькі профспілки планують нові протести проти Макрона та його пенсійної реформи
Французькі профспілки анонсували у вівторок новий загальнонаціональний день протесту на 6 червня проти рішення президента Еммануеля Макрона підвищити пенсійний вік на два роки до 64 років.
15:45
Польща поки не має наміру відкликати своїх дипломатів з РФ
Польща поки що не має наміру відкликати своїх дипломатів з Росії, оскільки завдяки їх перебуванню там є краще розуміння того, що відбувається в Москві.
15:34
Латвія передала українським прикордонникам допомогу, яка буде відправлена на передову
Благодійники з Латвії передали українським прикордонникам, транспортні засоби, тактичне та інженерне захисне спорядження, яке буде відправлено на передову.
15:27
Єврокомісія запропонувала продовжити автономні торговельні заходи для Молдови
Європейська комісія у вівторок запропонувала продовжити і розширити  ще на один рік призупинення ввізних мит і квот на молдовський експорт до Європейського Союзу, відоме як Автономні торговельні заходи.
15:11
У Росії є способи шпигувати за Данією після видворення її дипломатів – розвідка
Росія може вербувати цивільних осіб і використовувати журналістів та бізнесменів, щоб шпигувати у Данії після видворення з країни її дипломатів.
15:08
Лідери Сербії та Косова поновили переговори про нормалізацію відносин
Президент Сербії Александар Вучич і прем'єр-міністр Косова Альбін Курті зустрілися у вівторок, 2 травня, в Брюсселі, щоб продовжити переговори про реалізацію підтриманого Євросоюзом плану про нормалізацію відносин.
14:22
На коронації Чарльза ІІІ Україну представлятиме делегація високого рівня - Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що на коронації Чарльза ІІІ Україну представлятиме поважна делегація високого рівня.
14:16
фотоПосол Франції відвідав місце трагедії в Умані, де російська ракета вбила 23 людей
Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен їздив до Умані вшанувати пам’ять цивільних українців, які загинули у багатоповерхівці внаслідок ракетного удару РФ 28 квітня. 
ВідеоЯк російська пропаганда атакує Молдову та як її зупиняють
13:57
Дві третини австрійців продовжують виступати проти вступу в НАТО
Близько двох третин австрійців, попри війну Росії проти України, виступають проти потенційного вступу Австрії в НАТО. 
13:47
Резніков: Україна - єдина країна у світі, яка успішно виконує місію НАТО з протидії РФ
Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наразі Україна – єдина країна у світі, яка успішно виконує завдання НАТО – протистояти російській агресії.
13:30
Німецькі виробники залагодили суперечку щодо інтелектуальних прав на Leopard 2
Німецькі компанії оборонпрому залагодили суперечку щодо прав інтелектуальної власності на розробки, пов’язані з основним бойовим танком Leopard 2.
13:26
Рішення про членство України в НАТО залежить від чотирьох держав - Кулеба
Рішення про членство України в НАТО наразі залежить від чотирьох країн-членів Альянсу, одна з яких «велика і важлива».
Аналітика короткоЧому Кремль програв вибори у проросійській Гагаузії, але РФ все одно матиме там свою людину
13:04
До Грузії прибула делегація Бундестагу: говоритимуть про реформи для руху до ЄС
До Грузії прибула делегація депутатів Бундестагу з комітету у справах Євросоюзу.
12:59
У Держдепі висловилися про вступ України до НАТО: Підтримуємо політику відкритих дверей
У Держдепі США заявили, що підтримують приєднання до НАТО нових членів, зокрема й України, однак наразі Вашингтон зосереджений на підтримці Києва у протидії російській агресії.
12:58
Переговори щодо "зернової угоди" за участю всіх сторін заплановані на 3 травня
Переговори щодо угоди за посередництва ООН, яка дозволить безпечний експорт українського зерна через Чорне море, заплановані на середу, і в них візьмуть участь усі сторони переговорів.
12:25
Правляча більшість у Швеції втратила депутатку після її участі у заході антивакцинаторів
Правляча коаліція у Швеції тепер зберігає більшість у парламенті з перевагою в одне місце – після відставки депутатки від "Шведських демократів", спровокованої її участю у заході прихильників теорій змов. 
12:18
Евакуйований з "Борисполя" літак SkyUp почав виконувати рейси на замовлення Air Moldova
Літак Boeing 737-800, який український лоукостер SkyUp зміг евакуювати з аеропорту Бориспіль на початку квітня, виконує рейси на замовлення молдавської авіакомпанії Air Moldova.
12:06
У Норвегії заявили про спроби ГРУ придбати в країні передове технічне обладнання
Російська військова розвідка (ГРУ) за останні кілька років кілька разів намагалася придбати у норвезьких компаній передове технічне обладнання, в тому числі підводне.
11:54
Кулеба: F-16 будуть, це питання часу
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що рано чи пізно західні союзники ухвалять рішення про надання Україні західних винищувачів F-16 – так, як раніше було з усіма іншими видами озброєння.
11:35
В уряді Британії хочуть придбати до 10 кораблів для розміщення шукачів притулку
В МВС Британії подумують придбати до 10 списаних круїзних лайнерів, поромів і барж для вирішення проблеми затримок в обробці заявок на отримання притулку.
11:30
Прага вважає, що переговори про членство України у ЄС можуть початися цього року
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський бачить можливість для того, щоби переговори про вступ України до Євросоюзу відкрили у 2023 році.
11:14
У Бельгії – арешти і позбавлення прав після великої рейв-вечірки у старих військових ангарах
У бельгійському Лімбурзі поліція затримала дев’ятьох людей і тимчасово відібрала водійські права у ще 27 після завершення нелегальної рейв-вечірки, яка тривала три дні у старих військових ангарах. 
11:11
У Греції на 15 тисяч євро оштрафували чоловіка, який скинув кота з 8-метрової висоти
Грецька влада оштрафувала 58-річного мешканця острова Ідра, який скинув кота з 8-метрової висоти.
10:47
Норвезький регулятор заборонив статвідомству збір даних про покупки громадян у супермаркетах
Норвезьке агентство із захисту даних заборонило статистичному відомству починати збір даних про покупки споживачів у супермаркетах, визначивши, що це є надмірним втручанням.
10:46
Під час першотравневих демонстрацій у Франції затримали понад пів тисячі людей
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен повідомив про затримання 540 осіб під час першотравневих демонстрацій у країні.
10:08
У Фінляндії оформилися контури нової коаліції
У Фінляндії 2 травня почалися коаліційні переговори між обраними потенційними учасниками нового уряду.
10:07
США і Німеччина поки не хочуть конкретних рішень у питанні членства України в НАТО – ЗМІ
Надії України на більш конкретну перспективу вступу до НАТО поки що загрожують бути розбитими.
09:40
США скасують вимогу вакцинації від COVID-19 для іноземних мандрівників
Сполучені Штати скасують вимоги щодо вакцинації від COVID-19 для міжнародних мандрівників і федеральних службовців 11 травня, коли закінчиться надзвичайна ситуація в галузі охорони здоров'я, пов'язана з коронавірусом.
09:40
Швейцарія поки не збирається змінювати позицію щодо експорту зброї для України
Швейцарія не змінює свою позицію щодо експорту зброї для України та наполягає, що законодавством країни це заборонено.
09:14
У Литві 20% жителів стали гірше думати про президента після підтвердження його ексчленства у Компартії
Серед литовців погіршилася думка про чинного президента Гітанаса Науседу після публікації документів, які підтверджують його вступ до Компартії в останні роки СРСР.
09:08
Британська розвідка вказала на проблеми з логістикою у російських окупантів
В той час як російське політичне керівництво вимагає успіхів на полі бою, російські фахівці з логістики не здатні досягати поставлених цілей.
08:57
США відстежують ще одну невідому повітряну кулю
Військові США виявили та відстежують ще одну повітряну кулю, власник якої невідомий, але явної загрози вона не становить.
08:42
Дуда: В інтересах Польщі, щоб Україна захистилася від російської агресії
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що допомога Україні в захисті від російської агресії в інтересах самих поляків.
08:23
У сутичках під час демонстрацій у Франції постраждали більше 100 правоохоронців
108 поліцейських і жандармів отримали поранення у Франції під час першотравневих демонстрацій.
07:51
фотоУ Нідерландах затримали чоловіка з українським посвідченням водія на ім’я Бориса Джонсона
Поліція Нідерландів заарештувала в Гронінгені чоловіка, який їхав містом у стані алкогольного сп'яніння, при затриманні у нього знайшли водійське посвідчення на ім'я Бориса Джонсона.
07:33
Шольц пообіцяв, що з серпня Україна почне отримувати з Німеччини боєприпаси до Gepard
Німеччина поставила Україні 34 зенітні установки Gepard, боєприпаси до них Київ почне отримувати влітку.
07:16
США: з грудня Росія втратила понад 100 000 вояків, з них 20 000 – вбитими
У понеділок адміністрація Джо Байдена оприлюднила нові приблизні дані про втрати від зимового наступу Росії в Україні, заявивши, що з грудня РФ зазнала понад 100 000 втрат, і ця "приголомшлива" цифра є ключовим сигналом про те, що зусилля Москви "дали зворотний ефект".