У Литві 20% жителів стали гірше думати про президента після підтвердження його ексчленства у Компартії

Вівторок, 2 травня 2023, 09:14

Близько 20% мешканців Литви змінили свою думку в гіршу сторону про чинного президента Гітанаса Науседу після публікації документів, які підтверджують його вступ до Компартії в останні роки СРСР.

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда". 

Соцопитування, проведене у квітні компанією Vilmorus на замовлення BNS, засвідчило, що після публікації архівних документів про вступ Науседи до Комуністичної партії близько 20,7% литовців змінило думку про нього у гірший бік. 

Президент Литви: Ми повинні перетнути всі "червоні лінії" у військовій допомозі України

Ще 61,2% опитаних відповіли, що ці новини не змінили їхньої думки про президента, 3,3% – що зараз вони кращої думки про нього, і ще 14,8 – що не визначилися з позицією з цього приводу. 

Нагадаємо, на початку квітня литовські журналісти опублікували архівні документи, які підтверджують членство у Компартії чинного президента Гітанаса Науседи в останні роки існування Радянського Союзу.

ЗМІ звернули увагу, що Науседа не заповнив графу про чинну або колишню належність до якоїсь партії чи політичного руху, коли заповнював кандидатську анкету для участі у президентських виборах 2019 року. 

Попередня президентка Литви Даля Грибаускайте також була у Комуністичній партії з 1979 року, у своїх кандидатських анкетах вона згадала про цей факт і у 2009, і у 2014 роках.

Науседа визнав цей факт та назвав вступ до Компартії помилкою юності. Щодо згадки про цей період у кандидатських анкетах Науседа вважає, що не скоїв ніякого порушення, тому що заповнення графи не було обов’язковим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: