3 травня 2023

Статті
Санкції ядерної сили: як Європі позбутися залежності від атомної енергетики РФ
Чим довше Захід чекає із санкціями в атомній сфері проти Росії, з тим складнішими викликами йому доведеться зіткнутися пізніше.
Мала аграрна блокада. Пояснюємо наслідки рішення ЄС, яке послабило польську заборону
ЄС зробив важливий крок до владнання кризи навколо українського агроекспорту. Проте для вирішення всіх проблем Києву ще доведеться поборотися. 
Новини
23:21
ЗМІ: Зеленський вирушив до Нідерландів
Президент Володимир Зеленський після закордонного візиту до Фінляндії вирушив у Нідерланди.
22:54
У Ватикані здивовані, що Київ і Москва заперечують мирну місію Папи Римського
Державний секретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін у середу заявив, що Україна та Росія були поінформовані про мирну місію Папи Римського Франциска, хоча у ЗМІ заявили, що не знають про її існування.
22:35
ЄС пропонує 100 млн євро п’ятьом державам в обмін на зняття імпортних обмежень щодо України
Європейська комісія в середу деталізувала пропозицію фінансової підтримки п’ятьох держав ЄС – Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини – в обмін на зняття односторонніх імпортних обмежень на сільськогосподарські товари з України.
22:20
Кулеба підтримує ідею проведення першого етапу престижних італійських велоперегонів в Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтримав пропозицію італійського візаві Антоніо Таяні провести перший етап велоперегонів Джиро д’Італія в Україні.
21:59
фотоЗеленський прозвітував про зустрічі з лідерами країн Північної Європи у Гельсінкі
Президент Володимир Зеленський у межах візиту в Гельсінкі зустрівся з прем’єр-міністрами Швеції, Данії, Ісландії та Фінляндії.
21:42
Фігурантка справи про невдалий путч у Німеччині користувалась послугами ворожки – ЗМІ
Колишня депутатка й суддя від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Біргіт Мальсак-Вінкеманн, що фігурує у справі про невдалу спробу державного перевороту, наймала ворожку для свого офісу в Бундестазі.
21:20
Президент Сербії після стрілянини в школі пропонує мораторій на зброю та відповідальність із 12 років
Сербський президент Александар Вучич у середу оголосив, що подасть уряду країни пропозиції для посилення контролю за обігом зброї після стрілянини у школі, в результаті якої загинули восьмеро учнів і охоронець.
ДайджестЄС домовився про снаряди для ЗСУ, розстріл школи у Белграді, ракети Hydra-70 з США: новини дня
21:04
США виділяють Україні військової допомоги на 300 млн доларів
Міністерство оборони США в середу оголосило про виділення Україні чергового пакета військової допомоги на суму 300 мільйонів доларів.
20:59
У Білому домі прокоментували атаку дронів по Кремлю
Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр заявила в середу, що Сполучені Штати наразі не можуть підтвердити достовірність повідомлень про атаку дронів по Кремлю.
20:55
Найвищий суд Франції відхилив прохання провести референдум щодо пенсійної реформи
Конституційна рада Франції в середу відхилила звернення 250 членів парламенту провести референдум щодо пенсійної реформи, яка викликала масові протести й негативну оцінку в суспільстві.
20:47
Стефанішина анонсувала візит делегації "Венеційки" в Україну, обговорюватимуть реформу КС
Делегація Венеційської комісії, яка незабаром відвідає Україну, обговорить із владою реформу Конституційного Суду, після чого надасть висновки щодо вже наявного законопроєкту.
20:30
ОП: Вже 15 держав підтримують Україну на євроатлантичному напрямку 
Вже 15 держав-партнерів офіційно заявили про свою підтримку України на євроатлантичному шляху.
20:18
Віцепрем’єрка сподівається на зміну формату співпраці України й НАТО на саміті у Вільнюсі
Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі може схвалити створення Ради Україна-НАТО у новому форматі.
20:03
У Португалії назріває криза через державну авіакомпанію, опозиція просить розпустити парламент
Опозиційні партії Португалії в середу закликали президента країни Марселу Ребелу де Созу використати свої повноваження для розпуску парламенту через скандал довкола державної авіакомпанії TAP.
19:59
фотоВ Будапешті відбувся великий протест проти рішення уряду збільшити робоче навантаження вчителів
У середу в Будапешті пройшов велелюдний мітинг проти нового закону, підтриманого урядом, який скасує статус державних службовців для вчителів та значно збільшить їхнє робоче навантаження.
19:38
Росія обурюється, як стверджує, нападом на консульство у Фінляндії
Посольство Росії у Фінляндії звернулось до Міністерства закордонних справ країни через, як стверджує, напад на консульство в місті Марієгамн на Аландських островах.
19:35
Лідер крайніх правих Швеції хоче перегляду членства країни в ЄС
Впливовий у Швеції євроскептик і лідер "Шведських демократів" Їммі Окессон вважає за необхідне переглянути членство Швеції в ЄС.
19:16
фотоКанада відправила в Україну обладнання для розмінування на $16,5 млн
Україна отримала від Канади першу партію обладнання для розмінування загальною вартістю 22,5 мільйона канадських доларів (16,53 мільйона доларів США).
19:01
Спільна заява лідерів країн Північної Європи: підтримують членство України в ЄС і НАТО
Лідери Данії, Ісландії, Норвегії, України, Фінляндії та Швеції за підсумками саміту в Гельсінкі в середу оприлюднили спільну заяву, де підтримали європейську та євроатлантичну інтеграцію України.
18:59
Стрілянина у школі Белграда: підлітка, який вбив 8 людей, не притягнуть до відповідальності
13-річний учень сьомого класу школи у Белграді, який в середу вранці застрелив вісьмох учнів і охоронця, і важко поранив шістьох учнів та вчителя, не нестиме кримінальної відповідальності.
18:58
Саміт Ради Європи обговорить покарання РФ за вторгнення і "формулу миру" – прем’єрка Ісландії
Прем'єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір окреслила головні теми саміту Ради Європи у Рейк’явіку 16-17 травня, у центрі якого буде українське питання. 
18:46
Зеленський: Ми не шукаємо зацікавленості Росії в "зерновій угоді"
Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україні важлива позиція Туреччини й ООН у питанні Чорноморської зернової ініціативи, а не Росії, яка виступає проти її продовження на нинішніх умовах.
18:40
Прем’єрка Данії: питання передачі F-16 Україні не закрите
Глава уряду Данії Метте Фредеріксен заявила, що союзники продовжують дискусії про можливість передачі Україні винищувачів F-16. 
18:34
Прем'єр Норвегії: мир після війни має бути тільки на умовах України
Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре наголосив, що мир в Україні після завершення війни має бути створений на умовах Києва.
18:34
Швейцарія може приєднатись до двох військових проєктів ЄС
Швейцарія вивчає можливість приєднання до двох військових проектів ЄС із питань кіберзахисту і військової мобільності попри традиційний нейтралітет, оскільки на тлі повномасштабної війни в Україні вона посилює оборонну співпрацю із сусідніми країнами.
Аналітика короткоЧому ЄС досі не наклав санкції на ядерну енергетику РФ і які наслідки це матиме
18:20
Зеленський: Україна може і повинна стати 33 членом НАТО
Президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна повинна стати наступним членом НАТО після того, як до Альянсу приєднається Швеція.
18:15
Депутатка Бундестагу, яка активно підтримує Україну, скаржиться на погрози в соцмережах
Голова комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман стверджує, що отримує все більше особистих погроз, які вона пов’язує з активною підтримкою України в повномасштабній війні проти Росії.
17:59
ЄС після тижнів суперечок погодив схему спільної закупівлі боєприпасів для України на 1 млрд євро
Посли Європейського Союзу у середу погодили схему спільної закупівлі боєприпасів для України після тижнів суперечок, які глибоко розчаровували українських посадовців.
17:53
Литва долучиться до реєстру збитків від російської агресії під егідою Ради Європи
Уряд Литви в середу ухвалив рішення приєднатись до створюваного членами Ради Європи реєстру з відшкодування збитків, заподіяних повномасштабним вторгненням Росії в Україну.
17:42
Німеччина продовжить участь у миротворчій місії в Косові
Федеральний уряд Німеччини в середу схвалив продовження ще на один рік участі країни в міжнародній миротворчій місії НАТО в Косові (KFOR).
17:41
В Естонії у трьох регіонах заборонили напередодні 9 травня зібрання із символами агресора
Цього року поліція забороняє проведення 9 травня і напередодні цієї дати публічних зібрань з імовірним використанням ворожої символіки, оскільки це може спричинити серйозні правопорушення і конфлікти.
17:37
Блінкен прокоментував ймовірну атаку безпілотника на Кремль
Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував твердження російських офіційних осіб щодо нібито атаки безпілотника на Кремль.
17:29
Дуда: Напад Росії на Україну нагадує поділи Польщі понад 200 років тому
Польський президент Анджей Дуда в середу провів паралелі між повномасштабним вторгненням Росії в Україну та трьома поділами Речі Посполитої наприкінці XVIII століття, здійсненими Російською, Австрійською та Прусською імперіями.
17:19
Росія може атакувати підводні кабелі, щоб помститися за підтримку України – розвідка НАТО
Існує підвищений ризик того, що Росія може пошкодити підводні кабелі, щоб покарати західні країни за підтримку України.
17:19
фотоОдна з найбільших газет Фінляндії поширює серед росіян правду про Україну через CounterStrike
Найбільша щоденна газета Фінляндії Helsingin Sanomat у середу з нагоди Всесвітнього дня свободи преси створила спеціальну карту в популярній серед росіян комп’ютерній грі CounterStrike, де заховала статті російською про війну в Україні.
17:17
США з'ясовують деталі ймовірної атаки безпілотника на Кремль - CNN
США збирають факти інциденту з безпілотником у Москві, який, за словами російської сторони, атакував Кремль.
17:05
Зеленський може скасувати візит до Німеччини через "злив" у ЗМІ
Витік інформації про підготовку візиту президента Володимира Зеленського до Німеччини може поставити під питання поїздку.
17:02
ВідеоЗеленський у Гельсінкі зустрівся зі спікером парламенту Фінляндії та прем’єром Норвегії
Президент України Володимир Зеленський в ході візиту у Гельсінкі зустрівся із спікером парламенту Фінляндії Петтері Орпо та прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере.
16:57
В уряді допускають продовження заборони українського агроімпорту до 5 країн ЄС у червні – ЗМІ
В українському уряді припускають, що заборона на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини буде продовжена після 5 червня.
16:46
Стрілянина у школі Белграда: нападник заздалегідь склав список тих, кого хотів вбити
Підліток, який відкрив стрілянину в одній зі шкіл сербської столиці Белграда, заздалегідь спланував напад, намалювавши ескізи класних кімнат і склавши список осіб, яких він планував вбити.
16:41
ЄС виділив Молдові транш макрофінансової допомоги на 40 млн євро
Європейська комісія в середу виплатила кредит у розмірі 40 млн євро фінансової підтримки Молдови в рамках поточної операції з надання макрофінансової допомоги країні на загальну суму 150 млн євро. 
16:26
Єврокомісія запропонувала посилити боротьбу з корупцією: планують карати корупціонерів за межами ЄС
Європейська комісія оприлюднила пропозиції щодо боротьби з корупцією, які передбачають створення санкційного режиму для покарання осіб за межами ЄС, які є обвинуваченими у корупції.
16:25
Росія рано чи пізно захоче переговорів з Україною - генерал Міллі
Голова Комітету начальників штабів Збройних сил США Марк Міллі вважає, що Україні і Росії буде непросто досягти своїх політичних цілей військовим шляхом.
15:45
Парламент Угорщини схвалив продовження надзвичайних повноважень Орбана через війну в Україні
Парламент Угорщини проголосував у середу за продовження надзвичайного стану у зв'язку з війною в Україні до 25 листопада. 
15:34
Зеленський: Хотів би отримати запрошення в НАТО для України
Президент Володимир Зеленський заявив, що очікує від країн НАТО політичних кроків для того, щоб прагнення України до членства в Альянсі були враховані.
15:06
Сайт парламенту Швеції зазнав DDoS-атаки 
Парламент Швеції зазнав так званої DDoS-атаки, яка порушила доступ до його веб-сторінки.
14:48
Президент Фінляндії пояснив, чому Гельсінкі не може передати Україні винищувачі Hornet
Фінляндія не зможе передати Україні свої винищувачі Hornet, поки не отримає нову їм заміну, оскільки потребує захисту своєї території від РФ.
14:45
Україна отримає літаки після успішних наступальних дій - Зеленський
Президент України Володимир Зеленський заявив, що впевнений в тому, що західні союзники передадуть українським Збройним силам літаки.
14:39
Президент Фінляндії про підтримку України: "переконаний, що 16-й пакет допомоги буде"
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що Гельсінкі продовжить підтримувати Україну у боротьбі з російською агресією, та висловив впевненість, що за вже анонсованим пакетом допомоги буде наступний. 
14:33
Зеленський назвав мету свого візиту у Фінляндію
Президент України Володимир Зеленський розповів, чому він приїхав з візитом у Фінляндію.
14:14
фотоНегода на півночі Італії: повідомляють про перших загиблих
Внаслідок спричинених рясними дощами підтоплень та зсувів в італійському регіоні Емілія-Романья загинули вже двоє людей.
Аналітика короткоЯкі небезпеки для Києва несе рішення ЄС із розвʼязання аграрної кризи
13:49
фотоУ Європі триває масштабний рейд проти мафії: вже понад 100 арештів у шести країнах
Європейські правоохоронці продовжують масштабну спільну спецоперацію проти можливих членів італійського мафіозного клану "Ндрангета", затримали вже понад сотню осіб. 
13:38
В Брюсселі узгодили план нарощування виробництва зброї для допомоги Україні
У середу, 5 травня, Єврокомісія оголосила про виділення 500 млн євро на термінове зміцнення потенціалу оборонної промисловості ЄС.
13:29
Парламент Угорщини схвалив закон щодо судів, необхідний для розблокування коштів ЄС
Угорський парламент у середу підтримав проєкт закону щодо збільшення незалежності судів, який є однією з умов отримання коштів з бюджету ЄС, які Будапешту блокують через питання до верховенства права та запобіжників від корупції. 
13:23
Зеленський приїде з візитом до Німеччини 13 травня - Bild
Президент України Володимир Зеленський прибуде до Берліна з візитом наступного тижня.
13:07
В порту Німеччини силовики провели обшук на яхті підсанкційного громадянина РФ
У Німеччині прокуратура Франкфурта-на-Майні провела обшук на яхті 67-річного російського бізнесмена, який перебуває під західими санкціями.
13:03
Стрілянина у школі в Белграді: загинули вісім учнів і охоронець, сім людей поранені
В результаті стрілянини, яку влаштував  14-річний учень школи в центрі Белграда, загинули вісім школярів і охоронець.
12:53
В Сенаті США звинуватили Байдена у "нерішучості" в питанні постачання зброї Україні
Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл розкритикував адміністрацію президента Джо Байдена за "нерішучість" у питанні постачання зброї Україні.
12:38
Україна приховує від союзників деталі контрнаступу – ЗМІ
Київ засекречує деталі свого весняного контрнаступу, намагаючись запобігти витоку конфіденційної інформації, яка може скомпрометувати українські позиції на полі бою.
12:32
У Білорусі засудили ексредактора Nexta Протасевича до 8 років колонії посиленого режиму
Суд у Білорусі засудив до восьми років колонії посиленого режиму колишнього редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича у справі про "змову з метою захоплення влади".
12:31
фотоТуреччина заявила про закриття неба для вірменських літаків через суперечливий пам’ятник
Офіційна Анкара заявила про закриття неба для вірменських рейсів у відповідь на встановлення суперечливого пам’ятника на честь операції помсти вірмен молодотуркам. 
11:59
Зеленський несподівано приїхав до Фінляндії: зустрінеться з лідерами країн Північної Європи
Президент України Володимир Зеленський прибув з несподіваним візитом до Фінляндії для участі у Нордично-українському саміті лідерів та низки двосторонніх зустрічей.
11:58
Союзники України планують ліквідувати лазівки в санкціях проти РФ і посилити тиск на Путіна
США, Європа та інші ключові союзники України готують нові санкції проти Росії, щоб спробувати затягнути зашморг на російській економіці більш ніж через 14 місяців після початку повномасштабної війни.
11:30
Переговори щодо "зернової угоди" за участю всіх сторін перенесли на п’ятницю
Перемовини за участі України, Росії та Туреччини щодо подальшої долі Чорноморської зернової ініціативи, відомої як "зернова угода", відбудуться на два дні пізніше –  у п’ятницю.
11:28
фотоУ Белграді семикласник влаштував стрілянину у школі, є загиблі та поранені
Учень сьомого класу початкової школи "Владислав Рибнікар" у Белграді підозрюється у тому, що сьогодні вранці відкрив вогонь з пістолета по охоронцях, вчительці та учнях.
11:20
Іспанці називають війну в Україні серед найбільших проблем – після економічних та клімату
Жителі Іспанії сприймають як найбільші проблеми економічні труднощі, соціальну нерівність та зміну клімату, у топ-6 згадують і триваючу війну Росії проти України. 
10:41
відеоНа півночі Італії – часткові евакуації та зупинка залізниці через негоду
Негода на півночі Італії призвела до призупинення залізничного руху на деяких ділянках, а також локального закриття шкіл та евакуації мешканців. 
10:16
Чехи найбільше симпатизують словакам, симпатія до росіян зменшилась
Серед етнічних груп, які проживають у Чехії, чехи найбільше віддають перевагу словакам, найбільшу антипатію вже давно викликають роми та араби.
10:10
ЗМІ: маршрут через РФ та Білорусь – один з основних для мігрантів, які потрапляють у Німеччину
Німецькі органи влади стурбовані зростанням нелегальної міграції до ЄС та відзначають, що однією з головних лазівок є маршрут через Росію та Білорусь. 
09:42
США дали добро на потенційний продаж Латвії протикорабельних ракетних систем
Державний департамент США схвалив потенційний продаж Латвії протикорабельної ракетної системи берегової оборони і пов'язаного з нею обладнання на суму близько 110 мільйонів доларів.
09:26
Посли ЄС знову обговорять спільну купівлю снарядів для України, є новий шанс на домовленість – ЗМІ
Посли країн Євросоюзу у середу знову спробують домовитися про підходи до спільної закупівлі боєприпасів для України; серед іншого, обговорять варіант, що має бути прийнятним для Франції і може покласти край суперечкам. 
09:23
Британська розвідка проаналізувала останні ракетні удари РФ по Україні
Типи об'єктів, уражених останніми російськими ракетними ударами, можуть свідчити про зміщення Росії з атак на енергетичну інфраструктуру України на удари по військових, промислових і логістичних об'єктах.
08:57
Військові кораблі РФ бували поблизу місць вибухів на "Північному потоці" перед інцидентом – ЗМІ
Спільне розслідування журналістів з Північної Європи стверджує, що російські кораблі принаймні тричі бували у районах вибухів на гілках російського газопроводу "Північний потік", а один з них – за п’ять днів до інциденту. 
08:47
Експрем'єру Молдови висунули звинувачення через концесію аеропорту
Колишньому прем'єр-міністру Молдови Юріє Лянке висунули звинувачення у зловживанні владою через концесію, яка передала контроль над головним аеропортом країни бізнесмену, який зараз перебуває у вигнанні.
08:33
За лічені дні до коронації короля біля Букінгемського палацу заарештували чоловіка
Біля Букінгемського палацу заарештували чоловіка, який кинув на територію палацу патрони від дробовика.
08:18
У Німеччині та Італії тривають масштабні рейди проти мафії, видано понад 100 ордерів
З самого ранку слідчі по всьому світу проводять заходи проти калабрійської мафіозної організації "Ндрангета", в тому числі і в Німеччині.
07:55
Белград і Приштина не змогли домовитися про зниження напруженості на півночі Косова
Лідери Косова і Сербії не змогли домовитися про те, як знизити напруженість у районах, де більшість населення становлять серби.
07:43
США оголосять про новий пакет допомоги Україні на $300 млн з ракетами Hydra-70 – ЗМІ
США надішлють Україні додаткову військову допомогу на суму близько 300 мільйонів доларів, включаючи велику кількість артилерійських снарядів, гаубиць, ракет класу "повітря-земля" та боєприпасів.
07:13
На кордоні Латвії і Білорусі троє мігрантів напали на латвійського прикордонника
На кордоні Латвії і Білорусі під час спроби незаконного перетину групою з близько 90 мігрантів троє громадян Індії напали на латвійського прикордонника, їх затримали.