Дуда: Напад Росії на Україну нагадує поділи Польщі понад 200 років тому

Середа, 3 травня 2023, 17:29

Польський президент Анджей Дуда в середу провів паралелі між повномасштабним вторгненням Росії в Україну та трьома поділами Речі Посполитої наприкінці XVIII століття, здійсненими Російською, Австрійською та Прусською імперіями.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо", Дуда сказав під час виступу з нагоди Національного свята Польщі.

"Якщо десь є асоціація з тими роками XVIII століття, то ця асоціація спрямована до України. Якщо подивитися на 2014 рік, коли Росія, по суті, уперше напала на Україну, захоплюючи частину її земель, а потім на 2022 рік, коли вдалася до лобової атаки, то це виглядає як колишні поділи Польщі, скоєні царською Росією", – зазначив польський президент.

"Спочатку захоплення частини землі, потім знову частини, а потім знову, спільно з іншими грабіжниками", – додав він.

Національне свято в Польщі припадає на річницю ухвалення Сеймом у 1791 році Конституції, яка через дату ухвалення увійшла в історію як Конституція 3 травня.

Три поділи Речі Посполитої, як відомо, відбулись у 1772, 1793 і 1795 роках між тодішніми Російською, Австрійською і згодом – Прусською імперіями. У результаті поділів Річ Посполита як держава припинила існування аж до початку XX століття.

Раніше Анджей Дуда пообіцяв, що Польща докладе всіх зусиль під час головування в Раді Європейського Союзу в першій половині 2025 року, аби Україна й Молдова стали членами об’єднання.

Також він заявив, що допомога Україні в захисті від російської агресії – в інтересах самих поляків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: