Україна приховує від союзників деталі контрнаступу – ЗМІ

Середа, 3 травня 2023, 12:38

Київ засекречує деталі свого весняного контрнаступу, намагаючись запобігти витоку конфіденційної інформації, яка може скомпрометувати українські позиції на полі бою.

Про це повідомили виданню Politico два європейських посадовці, які підтримують зв'язок з українським військовим керівництвом, передає "Європейська правда".

За словами посадовців, їхні українські колеги називають витік секретних документів від гвардійця ВПС штату Массачусетс Джека Тейшейри однією з причин, чому Київ утримується від надання інформації про контрнаступ, зокрема про його терміни, про те, де і скільки військ вони планують перемістити на позиції для проведення операції.

Витік документів містив детальну інформацію про війну в Україні, зокрема про позиції українських військ, їхні запаси озброєнь та оцінки втрат. У наступні дні після витоку офіційні особи США намагалися запевнити Україну та інших європейських союзників у тому, що вони вживають заходів для запобігання подібних витоків у майбутньому.

Але посадовці в Києві все ще перебувають у стані підвищеної готовності. Хоча Україна, ймовірно, все ще ділиться деякими базовими розвідувальними даними зі США та іншими європейськими країнами, які підтримували її зброєю протягом минулого року, посадовці всередині країни працюють над тим, щоб запобігти широкому розповсюдженню деталей, пов'язаних з плануванням бойових дій, кажуть європейські посадовці.

Український депутат, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні питання, сказав, що високопосадовці в Києві також приховують деталі контрнаступу від інших столичних політиків.

Представник американського оборонного відомства заявив, що жодних змін не відбулося, і що Вашингтон і Київ все ще мають однаковий рівень обміну інформацією. Не було жодних ознак того, що Україна щось приховує від США, сказав він.

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, відповідаючи на запитання газети NatSec Daily, чи побоюється американська адміністрація, що українці триматимуть її в невіданні, сказав, що мовчання напередодні наступу не буде несподіванкою. "Вони не зобов'язані повідомляти нас або говорити нам заздалегідь", – сказав він журналістам у понеділок, додавши, що "часто ми, безумовно, відчуваємо це, тому що ми перебуваємо в щоденному спілкуванні з ними".

США, як і раніше, підтримують українські операції, надаючи інформацію та розвідувальні дані в режимі реального часу, продовжив Кірбі. "Ми зосереджені не на тому, чи отримаємо ми якесь попередження. Ми зосереджені на тому, щоб переконатися, що вони мають все необхідне для того, щоб бути готовими до дій", – сказав він.

Інші представники адміністрації Байдена наполягають на тому, що Україна ніколи не була повністю відкритою зі Сполученими Штатами щодо своїх військових планів. Хоча Вашингтон і Київ перебувають у тісному контакті, вони, природно, не діляться всім, і тому ніколи не було очікування, що Україна зателефонує до Білого дому і скаже, що контрнаступ починається в день Х в час Y.

Раніше повідомлялося, що США надішлють Україні додаткову військову допомогу на суму близько 300 мільйонів доларів, включаючи велику кількість артилерійських снарядів, гаубиць, ракет класу "повітря-земля" та боєприпасів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: