Німеччина продовжить участь у миротворчій місії в Косові

Середа, 3 травня 2023, 17:42

Федеральний уряд Німеччини в середу схвалив продовження ще на один рік участі країни в міжнародній миротворчій місії НАТО в Косові (KFOR).

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило Міноборони ФРН.

"Федеральний кабінет міністрів вирішив, що участь Бундесверу в міжнародній безпековій присутності в Косові буде продовжена ще на один рік", – йдеться в повідомленні.

Рішення уряду Німеччини ще має схвалити Бундестаг, де коаліційні партії мають комфортну більшість. У першому читанні голосування відбудеться протягом 10-12 травня, а в остаточному другому – 26 травня.

Сили KFOR у частково визнаному Косові розгорнуті з 1999 року, відтоді ж до них залучені й німецькі збройні сили у складі до 400 військовослужбовців.

Вучич заявив, що місія НАТО не дозволила Сербії направити її сили безпеки в Косово

Місія НАТО була створена на основі резолюції Ради безпеки ООН для підтримання стабільності й забезпечення громадського порядку на тлі тодішньої сербсько-косовської війни.

Як зазначає німецьке Міноборони, в останні роки ситуація в регіоні Західних Балкан стабілізувалась, а Сербія й Косово нині ведуть переговори про нормалізацію відносин.

Але "через наявний потенціал ескалації в регіоні присутність Бундесверу у складі сил KFOR у Косові все ще необхідна як гарант безпеки та доповнення до структур безпеки", додають там.

Водночас прем’єр-міністр Косова Альбін Курті вважає, що присутність Північноатлантичного Альянсу в країні потрібно, навпаки, збільшити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: