Союзники України планують ліквідувати лазівки в санкціях проти РФ і посилити тиск на Путіна

Середа, 3 травня 2023, 11:58

США, Європа та інші ключові союзники України готують нові санкції проти Росії, щоб спробувати затягнути зашморг на російській економіці більш ніж через 14 місяців після початку повномасштабної війни.

Про це, як пише "Європейська правда", агенції Bloomberg стало відомо від людей, знайомих з цим питанням.

За їхніми даними, пакети заходів будуть впроваджуватися окремо, але скоординовано. Ключова мета – закрити лазівки в існуючих санкціях і боротися з загальним обходом санкцій.

Плани будуть оприлюднені під час зустрічі лідерів країн G7 в Японії наприкінці цього місяця.

Як повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, 11-й пакет санкцій ЄС щодо Росії, ймовірно, буде представлений країнам-членам ЄС наступного тижня з метою його прийняття до кінця місяця.

Численні раунди санкцій та інших економічних обмежень, накладених на Москву після її вторгнення в Україну, завдали удару по російській економіці, але не завдали нокаутуючого удару, тоді як Путін не демонструє жодних ознак припинення війни. Доходи Росії від продажу енергоносіїв близькі до перевищення запланованого рівня, незважаючи на обмеження цін на нафту, запроваджене партнерами з G7 та Європейського Союзу, що допомагає уряду стабілізувати бюджет, навіть попри різке зростання військових видатків.

Банк Росії спрогнозував у п'ятницю, що економіка зросте на 2% в цьому році, оскільки вплив санкцій слабшає, а валовий внутрішній продукт досягне довоєнного рівня до кінця 2024 року, набагато раніше, ніж прогнозували багато економістів. У 2022 році ВВП Росії знизився на 2,1% порівняно з попереднім роком, що суперечить прогнозам на початку війни про те, що обмеження призведуть до глибокого спаду економіки.

Саміт G7 стане форумом для обговорення того, що спрацювало досі і які залишаються варіанти подальшого тиску на російську економіку. Але з огляду на те, що значна частина російського торговельного і фінансового секторів вже перебуває під санкціями, знайти нові сфери, де можна суттєво обмежити можливості Путіна фінансувати війну, нелегко.

За словами посадовців, 11-й пакет санкцій ЄС в основному зосередиться на лазівках у вже запроваджених санкціях. Пропозиції включають заборону на транзит багатьох товарів через Росію і націленість на судна, яким відключають навігаційні системи.

Заходи, які потребують підтримки всіх країн-членів ЄС, також передбачають запровадження нових санкцій проти близько трьох десятків осіб.

США і Японія готують свої власні пакети заходів. Канада працює над заходами, пов'язаними з правами людини, включаючи ймовірне викрадення українських дітей, а також над санкціями проти російської оборонної промисловості.

Хоча кожен пакет може відрізнятися за своїм змістом, частково через регуляторні системи в кожній країні, союзники координують свої відповідні заходи напередодні саміту.

Значна частина уваги G7 зосереджена на боротьбі з можливостями Москви ухилятися або обходити існуючі заходи, з акцентом на сотні обмежених товарів і технологій, що використовуються у військових цілях.

Ці зусилля включають застосування дипломатичного тиску на інші країни, через які зросла торгівля з Росією, посилений моніторинг ключових товарів і націленість на компанії, які можуть допомагати Москві – навмисно чи ні – обходити обмеження.

Очікується, що лідери G7 ще більше посилять ці зусилля на своїй зустрічі в Хіросімі, а також розширять обмеження на технології та обладнання, що використовуються російськими військовими і промисловими підприємствами.

Напередодні саміту країни G7 також обговорюють можливість перевернути існуючий режим санкцій, заборонивши весь експорт без винятків, як раніше повідомляло агентство Bloomberg.

Однак це вважається особливо проблематичним для ЄС, оскільки в кінцевому підсумку Євросоюз потребуватиме підтримки всіх країн-членів. Якщо нові критерії будуть схвалені лідерами G7, винятки, ймовірно, стосуватимуться сільськогосподарських товарів, продуктів харчування та медикаментів.

Очікується, що лідери G7 також досягнуть прогресу щодо механізму відстеження російських алмазів через кордони, що зрештою може прокласти шлях до обмежень на цю торгівлю.

Раніше ЗМІ повідомлялося, що наступний пакет санкцій ЄС проти Росії за її агресію проти України перебуває на стадії обговорення та може бути ухвалений не раніше ніж у другій половині травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: