4 травня 2023

Статті
"Майже готові" до переговорів про вступ: що показала оцінка України за 7 критеріями ЄС
Україна наближається до того, щоби вчасно виконати сім критеріїв, чи то умов, які ми отримали від ЄС разом зі статусом кандидата.
Європа готує снаряди: як ЄС планує підтримати контрнаступ України та посилити себе
ЄС пообіцяв Києву мільйон снарядів, але з втіленням обіцянки виникла проблема. Лище цього тижня з цього тупика було знайдено вихід.
Новини
23:09
фотоУ Німеччині напали на офіс першого темношкірого депутата Бундестагу
Перший у німецькому Бундестазі темношкірий депутат від Соціал-демократичної партії Карамба Діабі в четвер заявив, що його офіс у виборчому окрузі в Саксонії намагались підпалити невідомі.
22:44
У Швеції заочно арештували скандального активіста, який палив Корани – ЗМІ
Шведська прокуратура заочно арештувала крайнього правого активіста Расмуса Палудана, який став відомим через акції зі спалювання Корану в країнах Північної Європи на знак протесту проти небажання Туреччини схвалювати вступ Швеції в НАТО.
22:26
Болгарія анулювала вже 17 "золотих паспортів", четверо з них належали росіянам
Громадянства Болгарії після анулювання схеми так званих золотих паспортів у березні 2022 року були позбавлені загалом 17 іноземців, із них четверо – громадяни Росії.
22:14
Російські судна несподівано з’явились у Північному морі, у подальші місяці їх може бути більше
Сили оборони Норвегії підтвердили присутність кількох російських суден у міжнародній акваторії Північного моря й очікують зростання активності РФ у районі в наступні два місяці.
21:52
ЄС заохочує Кіпр активніше заморожувати статки підсанкційних росіян
Європейський комісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс у четвер допустив, що влада Кіпру може активніше працювати в напрямку заморожування активів підсанкційних російських осіб у зв’язку з війною в Україні.
21:33
Більшість жителів Румунії – проти об’єднання із Молдовою
54% громадян Румунії не підтримують ідею об’єднання з Молдовою і лише третина (33%) ставляться до такої ідеї прихильно.
ДайджестБійка з росдепутатами в Анкарі, Швеція робить крок до НАТО, трампісти у Орбана: новини дня
21:03
Замах на генпрокурора Болгарії: опозиція допустила інсценування
Опозиційні партії Болгарії припускають, що замах на генерального прокурора країни Івана Гешева на початку цього тижня міг бути підставним, оскільки до офіційної версії подій з’являється все більше питань.
20:52
Зеленський і прем'єр Нідерландів підтримали розміщення спецтрибуналу за злочин агресії РФ в Гаазі
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважають, що спеціальний трибунал, який розглядатиме злочин агресії Російської Федерації, повинен розміщуватись у Гаазі.
20:41
Судової реформи Угорщини недостатньо для розблокування коштів ЄС – Єврокомісія
Європейська комісія привітала ухвалення парламентом Угорщини законопроєкту про судову реформу, необхідного для розблокування коштів із фондів ЄС, але наголосила, що це лише перший крок на цьому шляху.
20:29
У Бельгії затримали групу чеченців, підозрюваних у плануванні теракту
Бельгійська поліція затримала сімох людей за підозрою у підготовці терористичної атаки.
20:22
Членів екстремістського руху Proud Boys визнали винними у справі про штурм Капітолія
Суд присяжних у четвер визнав винними лідера руху на підтримку вищості білої раси Proud Boys Енріке Тарріо та трьох учасників цього руху у справі про штурм Капітолія в січні 2021 року.
20:03
Перед виступом пропутінської співачки Нетребко в Гессені проведуть мітинг на підтримку України
У місті Вісбаден, що є центром німецької федеральної землі Гессен, у п’ятницю відбудеться "Мітинг солідарності Європа-Україна" на знак протесту проти виступу російської сопрано Анни Нетребко в Гессенському державному театрі.
20:03
фотоЗеленському у Нідерландах показали ЗРК Patriot, артилерію і бронемашини, які поїдуть в Україну
В рамках візиту до Нідерландів президент України Володимир Зеленський візуально ознайомився з військовою технікою, яку держава пообіцяла передати українським військам для протистояння російському вторгненню.
19:48
У Чехії констатували "смерть" формату діалогу між Китаєм та Європою
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський вважає, що формат "14+1", започаткований Китаєм для взаємодії з країнами Східної та Центральної Європи, фактично більше не існує.
19:46
У Тбілісі хочуть збудувати новий міжнародний аеропорт
У чинного аеропорту немає можливості розширюватися тією мірою, якою це необхідно країні. Тому на порядку денному стоїть будівництво нового аеропорту з більшою пропускною спроможністю.
19:32
Делегація "Венеційки" прибула в Україну, зустрілась із головою парламенту
Делегація Комісії Ради Європи "За демократію через право", відомої як Венеційська комісія, на чолі з головою Клер Базі Мазолі в четвер прибула до України та вже зустрілась із головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.
19:32
Застосування Росією ядерної зброї малоймовірне – глава розвідки США
Росія навряд чи завдасть ядерний удар, незважаючи на нещодавнє брязкання зброєю з боку Кремля і великі втрати в ході вторгнення в Україну.
19:19
Молдова закриє повітряний простір на час саміту європейських лідерів
Повітряний простір Молдови на початку червня буде обмежений у зв’язку з проведенням у Кишиневі саміту Європейської політичної спільноти.
19:00
У Боснії арештували підлітка, який погрожував повторити стрілянину в Белграді
Поліція Боснії і Герцеговини в місті Бихач у четвер затримала 18-річного хлопця, який у соцмережах заявив про намір повторити стрілянину в Белграді днем раніше, в результаті якої загинули дев’ятеро людей.
18:59
фото, відеоУкраїнські делегати спробували зірвати виступ делегації РФ на саміті ПАЧЕС, у кулуарах побилися через прапор
Депутати Верховної ради на саміті Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) в Анкарі спробували зірвати виступ російської делегації.
18:41
Уряд Польщі пропонує дозволити топити кораблі, які загрожують трубопроводу Baltic Pipe
Польський уряд у четвер схвалив проєкт закону, який дозволить військовим протидіяти ворожим кораблям, якщо ті загрожують Baltic Pipe – газопроводу, яким Польща отримує природний газ із Норвегії через Балтійське море.
18:27
фотоПраві в Європарламенті обурились фотовиставкою із апостолами в одязі "садо-мазо"
Представники правих груп Європейського парламенту публічно обурились фотовиставкою шведської художниці Елізабет Олсон, на якій відвторено сцени з життя Ісуса Христа й апостолів з додаванням ЛГБТ-тематики.
18:22
США досі не мають інформації для оцінки удару дронів по Кремлю – глава розвідки
Сполучені Штати досі не мають інформації, необхідної для оцінки ймовірної атаки безпілотника на Кремль цього тижня.
18:04
Ще одна країна Співдружності хоче проголосити незалежність від Британії
Прем’єр-міністр Белізу Хуан Антоніо Брісеньо вважає цілком імовірним проголошення країною незалежності від Сполученого Королівства уже у 2024 році через відмову голови британського уряду вибачатись через работоргівлю й колоніалізм.
17:51
На заході Німеччини потяг в'їхав у групу людей на колії: є загиблі та постраждалі
Двоє людей загинули і ще кілька зазнали психологічного шоку в результаті залізничної аварії поблизу західнонімецького міста Кельн у четвер.
17:47
МВС Чехії: крайні праві повторювали тези Кремля про війну в Україні
Деякі правоекстремістські організації в Чехії протягом минулого року почали орієнтуватись на прокремлівські наративи, а окремі проєкти, що маскуються під ЗМІ, – транслювати проросійську пропаганду.
17:34
Розвідка США: Росія навряд чи спроможна на "значний наступ" в Україні цього року
Росія, швидше за все, не зможе провести значну наступальну операцію в Україні цього року через нестачу боєприпасів і живої сили – незалежно від того, чи буде успішним український контрнаступ.
17:34
Італія образилась на Францію через критику міграційної політики: міністр скасував поїздку до Парижа
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в четвер скасував поїздку до Парижа після критики з боку французького міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманіна міграційної політики Рима.
17:32
Данія витратить $5,6 млрд на модернізацію військових об'єктів та збільшить чисельність армії
Уряд Данії хоче витратити 38 мільярдів крон (5,6 мільярда доларів) протягом наступних десяти років на модернізацію військових об'єктів, ремонт старих і напівзруйнованих будівель, збільшення чисельності армії і модернізацію застарілих комп'ютерних систем.
17:21
відеоФранцуз протаранив шлагбаум на польському кордоні: дуже хотів "нового життя" в Росії
Польські прикордонники затримали й оштрафували 36-річного громадянина Франції, який протаранив шлагбаум на кордоні Польщі та Росії, бо, за його словами, прагнув потрапити в останню для нового життя.
17:16
Польська заборона імпорту зерна коштувала Україні $143 млн – Мінекономіки
Рішення польського уряду заборонити імпорт українських сільськогосподарських товарів коштувало Києву $143 млн минулого місяця.
17:13
У ЄС минулого року попит на газ впав на 13%
У 2022 році внутрішній попит на природний газ в ЄС знизився на 13,2% до 13,72 млн тераджоулів.
17:07
фотоЗеленський вперше зустрівся з королем Нідерландів
Президент Володимир Зеленський в рамках візиту до Нідерландів провів зустріч з королем країни Віллемом-Александром. 
17:07
Bloomberg: ЄС обговорює механізм санкцій проти країн, через які РФ отримує заборонені товари
Європейський Союз обговорює новий санкційний механізм, спрямований на треті країни, які недостатньо запобігають ухиленню Росії від уже запроваджених обмежень, зокрема в питанні імпорту ключових товарів або технологій.
16:50
Шредер програв у суді справу проти Бундестагу про позбавлення привілеїв ексканцлера
Адміністративний суд Берліна постановив, що колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер не має права отримати назад свій офіс у Бундестазі, якого його позбавив бюджетний комітет німецького парламенту минулого року.
16:41
Зеленський про F-16 для України: Впевнений, що буде позитивний результат
Україна зараз працює із міжнародними партнерами для передачі Збройним силам винищувачів F-16 і розраховує на позитивний результат.
16:34
Нідерланди, Бельгія та Україна узгодили спільні дії щодо безпеки і просування до членства в НАТО – ОП
Україна підписала спільну декларацію з Бельгією та Нідерландами, які зобов’язалися підтримувати Київ на шляху євроатлантичної інтеграції та усіляко зміцнюватимуть військову спроможність нашої держави.
16:22
Поліція Берліна розпочала розслідування після витоку інформації про візит Зеленського в Німеччину
Поліція Берліна розпочала розслідування після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про візит президента Володимира Зеленського у Німеччину.
16:18
Прем'єр Грузії в Угорщині: Ми заслужили на кандидатський статус в ЄС
Прем’єр Грузії наполягає, що його країна заслуговує на статус кандидата на вступ до ЄС.
16:04
Нема жодних доказів, що Росія готова до серйозної дипломатії для припинення війни – Блінкен
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія зараз не готова до серйозних переговорів про припинення розв'язаної нею війни проти України.
15:52
У Словаччині почали збір понад 1 млн євро на танк для України
У Словаччині почали кампанію зі збору коштів на купівлю танка з боєкомплектом для української армії.
15:44
У Болгарії провалилися коаліційні переговори, можуть пройти шості за два роки вибори
Болгарські партії ГЕРБ, "Продовжуємо зміни" і "Демократична партія" не змогли домовитись про формування урядової коаліції, через що в країні можуть пройти шості за два роки парламентські вибори.
15:35
Кулеба: винищувачі F-16 допоможуть відновити глобальну продовольчу безпеку 
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у новому заклику надати Україні винищувачі F-16 заявив, що літаки здатні забезпечити безперебійний прохід зернових суден через Чорне море. 
15:23
Уряд Естонії вирішив подовжити термін строкової служби для частини призовників
На засіданні в четвер уряд Естонії ухвалив рішення продовжити термін строкової служби до 11 місяців.
15:21
фотоЧиновника мерії Кишинева затримали у справі про розкрадання фондів для біженців з України
У Молдові затримали главу управління охорони здоров'я та соцдопомоги Кишинева Бориса Гилке у справі про розкрадання фондів, призначених для допомоги біженцям з України.
15:10
Зеленський: ми розуміємо, що не вступимо в НАТО під час війни, але хочемо чіткий сигнал
Президент України Володимир Зеленський зазначив, що на саміті НАТО у Вільнюсі Київ сподівається отримати від союзників сигнал про осяжну перспективу свого вступу до Альянсу.
14:59
Бельгія готує новий пакет військової допомоги для України - прем'єр
Прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо анонсував новий пакет військової допомоги для України.
14:54
Прем'єр Нідерландів назвав "дуже чутливим" питання передачі F-16 Україні
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, коментуючи можливу передачу винищувачів F-16 Україні, заявив, що у цьому питанні немає табу.
14:53
Прем'єр Бельгії: заморожені активи Центробанку РФ необхідно віддати на підтримку України
Влада Бельгії вивчає механізми, які дозволять направити заморожені активи Центрального банку РФ на допомогу Україні.
14:45
Прем’єр Нідерландів: Росія має відповідати за всі свої злочини
Прем’єр Нідерландів Марк Рютте наголосив, що Росія має бути притягнена до відповідальності за усі злочини, скоєні проти України, і його країна докладатиме зусиль для цього. 
14:20
У Білому домі назвали безглуздими звинувачення Кремля у причетності США до атаки на Кремль
У Білому домі назвали "безглуздими" звинувачення з боку Росії в тому, що США дали вказівку Україні здійснити атаку дронами на Кремль.
14:10
Орбан: війни в Україні не було би за президентства Трампа
Прем’єр-міністр Угорщини заявив, що "якби Трамп був сьогодні американським президентом, то не було б російсько-української війни".
14:09
фотоЗеленський зустрівся з президентом Міжнародного кримінального суду у Гаазі
Президент України Володимир Зеленський у рамках візиту до Нідерландів зустрівся із топ-керівництвом Міжнародного кримінального суду, який розслідує скоєні в Україні воєнні злочини та вже видав ордер на арешт президента РФ. 
14:02
Макрон може знову почати телефонувати Путіну — глава МЗС Франції
Телефонних розмов між президентом Франції Еммануелем Макроном і главою Кремля Владіміром Путіним не було з осені 2022 року, однак вони можуть поновити контакти.
13:40
Плани ЄС з нарощування виробництва боєприпасів може ускладнити нестача робочої сили – ЗМІ
Додатковою перешкодою для намірів ЄС збільшити виробництво боєприпасів у країнах блоку може стати нестача робочої сили, оскільки проблеми відчутні і зараз.
13:40
Війна в Україні має стати останньою у світі - Зеленський під час виступу у Гаазі
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна зробить усе можливе, щоб розв`язана Росією війна стала останньою у світі.
13:26
У Молдові поліція штрафуватиме за георгіївську стрічку 9 травня
Поліція Молдови штрафуватиме за носіння георгіївської стрічки 9 травня, оскільки Росія використовує її як символ агресії проти України.
13:07
Зеленський у Гаазі розкритикував ідею "гібридного" спецтрибуналу за злочин агресії РФ
Президент України Володимир Зеленський, виступаючи у Гаазі, закликав створити повноцінний міжнародний трибунал щодо скоєного Росією злочину агресії, та розкритикував один із запропонованих форматів, так званий "гібридний" трибунал.
13:06
Директор ЦРУ провів закритий брифінг після атаки дрона на Кремль
Директор ЦРУ Вільям Бернс провів закритий брифінг для американських сенаторів з приводу атаки дрона на Кремль.
Аналітика короткоЯк Євросоюз буде втілювати “снарядний план” для України
13:05
ЄС схвалив надання Молдові і Грузії нелетальної безпекової допомоги на 70 млн євро
Рада ЄС ухвалила заходи допомоги в рамках Європейського фонду миру на підтримку Збройних сил Республіки Молдова та Сил оборони Грузії з метою посилення національної безпеки, стабільності та стійкості в оборонному секторі обох країн.
12:48
Глава дипломатії ЄС прокоментував атаку дронів на Кремль і заклики вбити Зеленського
Високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель закликав Росію не використовувати ймовірну атаку дронів на Кремль як виправдання для подальшої ескалації війни.
12:39
Зеленський у Гаазі: Всі ми хотіли б бачити тут іншого Владіміра
Президент України Володимир Зеленський в ході виступу у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі заявив, що "всі хочуть бачити тут іншого Владіміра", маючи на увазі главу Кремля Путіна.
12:35
Глава МЗС Нідерландів: не може бути миру без справедливості
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що Нідерланди розуміють необхідність притягнення Росії до відповідальності для того, щоб мир після російсько-української війни справді був надійним, і допомагатимуть у цьому.
12:25
У МЗС розповіли, в чому важливість візиту Зеленського до Фінляндії: є серйозні домовленості щодо зброї
У МЗС заявили, що візит президента України Володимира Зеленського до Фінляндії, який відбувся 3 травня, є надзвичайно важливим.
12:13
В ЄС створили групу, яка просуватиме відмову від одностайності в ухваленні ключових рішень
4 травня низка держав-членів ЄС започаткували інклюзивну Групу друзів для сприяння голосуванню кваліфікованою більшістю з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Євросоюзу.
12:05
Глава МЗС Франції стурбована закликами Медведєва до вбивства Зеленського після атаки дрона на Кремль
Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна висловила занепокоєння закликами секретаря Радбезу РФ Медведєва до вбивства президента України Володимира Зеленського після атаки дрона на Кремль.
11:56
Прем’єр Бельгії прямує в Гаагу на зустріч із Зеленським
Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо повідомив, що прямує до Гааги для зустрічі з нідерландським колегою Марком Рютте та президентом України Володимиром Зеленським.
11:35
фотоДо Києва вдруге приїхав мер Брюсселя: подарував дві "швидкі" та інше обладнання
До Києва вдруге за час повномасштабної війни приїхав мер Брюсселя Філіп Клоз із делегацією, Києву дарують два авто швидкої допомоги та колісні крісла для лікарень.
11:20
Норвегія на тлі війни РФ проти України активізує пошук родовищ у Баренцовому морі
Найбільші нафтогазові компанії Норвегії хочуть відновити пошук родовищ в Арктиці, зокрема у Баренцовому морі, аби за нових геополітичних обставин бути ключовим постачальником енергоресурсів до Європи. 
11:16
Болгарія скасує заборону на український агроімпорт
Національна заборона, яку Болгарія ввела на певні товари з України, буде скасована після того, як заходи ЄС щодо стабілізації ринку, узгоджені наприкінці квітня, набудуть чинності.
10:56
Кулеба вітає звіт ОБСЄ щодо викрадення Росією українських дітей: потужні докази
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав підготовлений ОБСЄ звіт щодо примусового вивезення українських дітей з окупованих територій в інші окуповані регіони України та до Росії. 
10:56
У Міноборони Британії вважають, що Україні невигідна атака дронів по Кремлю – ЗМІ
У Міноборони Британії кажуть, що атака дронів на Кремль не дає Україні військової переваги, хоча нічого не виключено.
10:36
Ямайка хоче провести в 2024 році референдум про вихід з Британської Співдружності
Міністр уряду Ямайки, яка входить до Британської Співдружності, заявила, що коронація короля Британії Чарльза ІІІ прискорила плани країни стати республікою  вже наступного року.
10:23
Зеленський почав візит у Нідерланди, відвідає Міжнародний кримінальний суд у Гаазі
Президент України Володимир Зеленський розпочав візит до Нідерландів, відомо, що він має відвідати Міжнародний кримінальний суд. 
09:59
Прем’єр Грузії поїхав до Будапешта на конференцію консерваторів
Прем’єр-міністр Грузії Гарібашвілі вирушив до Будапешта, де візьме участь у Конференції консервативної політичної дії (CPAC) та проведе серію двосторонніх зустрічей.
09:54
У Польщі прокоментували візит Зеленського до Фінляндії та Нідерландів
Керівник Офісу президента Польщі з питань міжнародної політики Марчин Пшидач "не здивований тим, що президент України Володимир Зеленський подорожує, щоб підігріти питання" війни.
09:45
фотоПовені в Італії: погода покращилась, але вода залишається високою
Дощі на півночі Італії припинилися і деякі заходи безпеки скасовують, але рівень води залишається високим і зберігається загроза зсувів.
09:34
фотоВ результаті пожежі у чеському Брно загинули вісім людей
Вісім людей загинули під час нічної пожежі в житлових контейнерах у чеському місті Брно.
09:08
Розвідка Британії: РФ доведеться змінити логістику пального через "бавовну" у прикордонні
Росії ймовірно доведеться змінювати систему постачання пального через регулярні удари по базах зберігання у прикордонних з Україною районах, вважає розвідка Британії.
08:51
Сайти мерій низки міст у Франції зазнали проросійських кібератак
За останні дні багато сайтів мерій низки міст Франції стали жертвами кібератаки з проросійськими повідомленнями.
08:32
відеоУ Будапешті поліція застосувала сльозогінний газ проти неповнолітніх мітингарів
Поліція застосувала сльозогінний газ проти підлітків, які брали участь у велелюдному мітингу в Будапешті проти нового закону, підтриманого урядом, який скасує статус державних службовців для вчителів та значно збільшить їхнє робоче навантаження.
08:08
Швеція посилила законодавство щодо тероризму заради членства в НАТО
Законодавці Швеції ухвалили в середу закон, який посилює антитерористичне законодавство країни, що, як очікується, допоможе переконати Туреччину схвалити заявку цієї північної країни на вступ до НАТО.
07:39
Лідерка партії в Нідерландах проігнорує візит Зеленського, бо він прибув у "недоречний" день
Каролін ван дер Плас, лідерка нідерландської партії BoerBurgerBeweging (BBB), не буде присутня на виступі президента Володимира Зеленського у парламенті через невдалу дату візиту.
07:21
У Берліні чоловік серйозно поранив ножем двох учениць початкової школи
Двоє учениць початкових класів у віці семи і восьми років отримали поранення в результаті нападу в школі в берлінському районі Нойкьольн.