5 травня 2023

Статті
Король-реформатор: як Чарльз III змінює британську монархію та допомагає Україні
Як новий король Великої Британії позбувся клейма непопулярності? Чи буде тривалим його правління? І чому він не побоявся "прокляття Чарльзів"?
"Разом, доки вибори нас не розлучать": як Польща змінює ставлення до України за великої війни
Партнерство Києва та Варшави ніколи не було таким міцним, як зараз. Однак зернова криза нагадала: зовнішня політика Польщі може швидко змінюватися на потребу внутрішньої.
Колонки
Прозорість замість обмежень: як вирішити кризу навколо українського агроекспорту
Чи справді потрапляння українського зерна до країн Європи тільки шкодить їхнім виробникам та споживчим ринкам?
Новини
22:53
Суд Берліна дозволив українські прапори 8 і 9 травня, російські – під забороною
Берлінський адміністративний суд зняв заборону на показ українських прапорів на радянських меморіалах у районах Трептов, Тіргартен та Шенхольцер-Хайде, яку раніше оголосила поліція столиці Німеччини.
22:36
Президентка Молдови: ми в безпеці лише завдяки Україні, Росія прагне відродити СРСР
Молдовська президентка Мая Санду вважає, що Росія в разі успішного захоплення України продовжила б експансію – зокрема ввівши війська на територію Молдови.
22:19
Партнери "Грузинської мрії" в Європі обурились виступом прем’єра Грузії на з’їзді консерваторів
Партія європейських соціалістів (PES), членом якої є партія влади Грузії "Грузинська мрія", засудила виступ прем'єр-міністра Іраклія Гарібашвілі на Конференції консервативних політичних дій (CPAC) в Угорщині.
22:00
Польща отримає від США вісім ударних вертольотів Apache
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак у п’ятницю за підсумками переговорів із американським візаві Ллойдом Остіном оголосив про отримання Варшавою перших восьми ударних вертольотів Apache.
21:37
відеоЗеленський зустрівся з конгресменами США – зокрема Вікторією Спартц, яка критикувала ОП
Делегація американських конгресменів, до якої увійшла республіканка українського походження Вікторія Спартц, у п’ятницю прибула до України й провела зустріч із Володимиром Зеленським в Офісі президента.
21:14
Прем'єрка Франції готова перепросити в Італії через скандальні слова міністра
Прем’єр-міністерка Франції Елізабет Борн у п’ятницю заявила, що прагне налагодити "спокійний діалог" із Італією після того, як слова голови МВС Жеральда Дарманіна викликали обурення в Римі.
ДайджестПідготовка коронації Чарльза, Берлін заборонив прапор України, блокада КПП у Польщі: новини дня
20:54
Фахівці ЄС закликали притягти Росію до відповідальності за екоцид
Європейський соціально-економічний  комітет (СЕК) закликав ЄС запровадити кримінальну відповідальність за злочин екоциду, наголошуючи, що Росія скоїла його під час повномасштабного вторгнення в Україну.
20:50
відеоЕкспрем’єр Італії Конте отримав по обличчю від антивакцинатора
Колишній прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте зазнав фізичного нападу під час офіційного виступу в Тоскані з боку чоловіка, який був противником запроваджених в Італії локдаунів та інших заходів зі стримування пандемії коронавірусу, зокрема вакцинації.
20:37
Переговори щодо "зернової угоди" в п'ятницю не принесли прогресу – ООН
Учасники технічних переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи в Туреччині в п’ятницю не змогли досягти угоди про допуск нових суден для транспортування збіжжя з України.
20:26
В Італії вперше скликають спецкомісію через зростання цін на пасту
Міністр промисловості Італії Адольфо Урсо скликав на 11 травня перше засідання Комісії швидкого реагування через різке зростання цін на макаронні вироби.
20:16
Прем’єрка Литви про оборонні плани країн Балтії і Польщі: Солідні, але важливе втілення
Литовська прем'єр-міністерка Інгріда Шімоніте заявила, що нові оборонні плани країн Балтії та Польщі солідні, але наголосила, що не менш важливою буде їхня практична реалізація.
20:08
Новий керівник протоколу МЗС Франції протримався на посаді кілька годин
Директора державного протоколу Міністерства закордонних справ Франції Філіпа Касенаве звільнили через кілька годин після призначення через виявлену сумнівну історію з орендою дипломатичних приміщень.
19:46
Фінляндія відповіла на обурення РФ через "напад" на консульство
Міністерство закордонних справ Фінляндії у п’ятницю офіційно відповіло на ноту російського посольства через, як стверджувалось, акт вандалізму щодо консульства на Аландських островах.
19:45
Шмигаль і глава Міноборони Британії скоординували "кроки для контрнаступу"
Глава українського уряду Денис Шмигаль під час візиту в Британію скоординував з главою британского Міноборони Беном Воллесом кроки, необхідні для українського контрнаступу та для подальшого зміцнення обороноздатності України.
19:32
П'ять країн ЄС вимагатимуть продовження імпортних обмежень для України після червня
Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина проситимуть Європейську комісію продовжити тимчасове обмеження імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України, на яке вони погодились в обмін на фінансову допомогу.
19:22
Кулеба пояснив, що дасть Україні рішення ЄС про 1 млрд для спільної купівлі боєприпасів
Довгоочікуване схвалення Радою ЄС фінансування спільних закупівель боєприпасів на 1 млрд євро зміцнює довгострокові оборонні можливості та стійкість України для перемоги над російською агресією
19:18
Очільник МЗС Естонії – Столтенбергу: Україна має отримати "дорожню карту" вступу в НАТО
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом обговорив подальшу підтримку України з боку Альянсу та підготовку до Вільнюського саміту.
19:06
Поліція Німеччини підтвердила, що готується до візиту Зеленського
Берлінська поліція в п’ятницю оголосила, що здійснює підготовку до візиту президента Володимира Зеленського "в середині травня", хоча сам факт візиту ще не підтверджений.
19:06
Україна та Литва запроваджують спрощений обмін водійських посвідчень
Україна та Литва впроваджують спрощений обмін водійських посвідчень, без додаткових іспитів: відповідну угоду сьогодні схвалив український уряд.
18:52
Від підтримки до членства: Резніков озвучив очікування від саміту НАТО
Міністр оборони Олексій Резніков сподівається, що саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі в липні чіткіше окреслить перспективи членства України, а також військову підтримку до завершення війни з Росією.
18:50
Шольц виступив за постійне членство в Радбезі ООН країн Африки та Африканського Союзу – в G20
Канцлер Німеччини Олаф Шольц, перебуваючи з візитом у Кенії, запропонував підтримку африканським країнам, які прагнуть отримати постійне місце у Раді Безпеки ООН.
18:34
У Неаполі під час футбольних святкувань застрелили сина боса мафії
Під час святкувань перемоги футбольного клубу "Наполі" міста Неаполь у Серії А італійського чемпіонату невідомі застрелили 26-річного сина боса місцевої мафії Вінченцо Костанцо.
Аналітика короткоЯк проходитиме коронація Чарльза III і чого Україні чекати від його правління
18:25
відеоМіноборони України напередодні коронації Чарльза III жвавим відео подякувало Британії за підтримку
Міністерство оборони України напередодні коронації короля Чарльза III опублікувало відео з подякою Британії за допомогу під час війни.
18:15
Сійярто звинуватив посольство США в "пропаганді війни"
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вкотре різко розкритикував американського посла Девіда Прессмаана, заявивши, що той займається "пропагандою війни", тоді як Будапешт – на боці миру.
18:00
Білорусь ввела контроль на кордоні з Росією: кажуть, тимчасово
На в'їзді до Білорусі з Росії ввели тимчасовий прикордонний контроль. 
17:58
ЄС остаточно схвалив виділення 1 млрд євро на закупівлю боєприпасів для України
Рада Європейського Союзу в п’ятницю ухвалила рішення про виділення одного мільярда євро з Європейського фонду миру в межах своєї ініціативи із забезпечення України артилерійськими боєприпасами.
17:50
МЗС України направило ноту Польщі у зв'язку з блокуванням пункту пропуску на кордоні
Міністерство закордонних справ України направило польським колегам ноту у зв'язку з акцією протесту польських перевізників, які з 4 травня заблокували рух вантажних автомобілів через найбільший пункт пропуску "Дорогуськ – Ягодин".
17:48
Політична криза у Словаччині: голова МЗС іде у відставку – можливо, через незгоду з прем’єром
Виконувач обов’язків міністра закордонних справ Словаччини Растислав Качер у п’ятницю подав президентці Зузані Чапутовій заяву про відставку на тлі можливої незгоди з керівником уряду Едуардом Гегером і звільненням іншого міністра.
17:39
У Данії востаннє святкують День великої молитви, бо потрібно більше грошей на оборону
У Данії в п'ятницю, 5 травня, востаннє відзначають День великої молитви як державне свято – його скасували заради збільшення фінансування оборони.
17:30
У Швейцарії проходять навчання на танках Leopard 2, які просила купити Німеччина
У Швейцарії недалеко від французького кордону солдати 5 травня виконували вправи на танку Leopard 2 – броньованій машині, яка викликала дебати про роль Швейцарії в європейській обороні.
17:22
ЗМІ: Німеччина придбає для Бундесверу 50 БМП Puma, модель раніше провалилась на навчаннях
Німеччина планує замовити 50 бойових машин піхоти Puma у виробників – компаній Rheinmetall і Krauss-Maffei Wegmann – на суму 1,5 мільярда євро для поповнення запасів збройних сил країни.
17:14
Посол закликав скасувати заборону на українські прапори у Берліні на 8 та 9 травня
Посол України в Німеччині Олексій Макеєв прокоментував рішення поліції Берліна заборонити демонстрацію українських прапорів біля радянських меморіалів у Трептові, Тіргартені та Шенхольцер-Хайде на 8 та 9 травня.
17:13
Україна закликала Польщу розблокувати найбільш завантажений пункт пропуску
Віцепрем’єр-міністр із питань відновлення Олександр Кубраков закликав польську сторону розблокувати пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ", де через протести польських перевізників до червня прогнозується ускладнений рух.
17:08
Президент Хорватії не летить на коронацію Чарльза ІІІ: зламався літак
Президент Хорватії Зоран Міланович не поїде на церемонію коронації короля Чарльза III до Лондона через поломку літака.
16:54
У Rheinmetall заявили про плани виробляти для України до 600-700 тисяч снарядів на рік
Німецький концерн Rheinmetall хоче надати Україні значну кількість артилерійських боєприпасів і заявив про плани виробляти до 600 тисяч снарядів на рік.
16:44
До МЗС Польщі викликали посла Росії: вручили ноту протесту
Російського посла у Варшаві Сергєя Андрєєва викликали до польського МЗС через заяви колишнього омбудсмена з прав дитини РФ Павела Астахова із закликами до вбивства посла Польщі в Москві.
16:29
Сайт Сенату Франції атакували російські хакери
Зранку в п'ятницю, 5 травня, російські хакери вивели з ладу сайт Сенату Франції.
16:26
фотоБайден визначився з кандидатурою наступника топ-генерала США Міллі – ЗМІ
Президент США Джо Байден незабаром оголосить, що він обрав генерала Чарльза Брауна-молодшого, начальника штабу Військово-повітряних сил, на посаду найвищого військового офіцера країни.
16:08
У Німеччині розгорається скандал через звинувачення у кумівстві у Міністерстві економіки
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек стикається із тиском після звинувачень у кумівстві у його відомстві, які можуть призвести до його відставки.
15:59
Орбан назвав очікуваний контрнаступ "останньою великою можливістю" України
Прем’єр-міністр Угорщини віктор Орбан висловився щодо контрнаступу, який найближчим часом планують розпочати Українські війська. 
15:38
ФотоПосол Франції приїхав з візитом до Кривого Рогу
Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен у п'ятницю, 5 травня, приїхав до Кривого Рогу Дніпропетровської області.
15:35
Італія вимагає вибачень від Франції за образу "всіх італійців і прем'єр-міністра"
Італія очікує вибачень від Франції, щоб покласти край суперечці з приводу образливих, на думку Рима, зауважень щодо міграції.
15:11
Фото, відеоУ Польщі демонтували "пам’ятник подяки Червоній армії"
У польському місті Глубчиці демонтували "пам’ятник подяки Червоній армії", який був встановлений у 1945 році.
15:11
В Угорщині на тлі війни торік виготовили вдвічі більше паспортів, ніж раніше
У 2022 році в Угорщині значно зросла кількість виданих паспортів – зростання стало явним після початку повномасштабного вторгнення Росії.
14:53
фотоПрезидент Чехії подарував Зеленському легендарний пістолет CZ 75
Президент Чехії Петр Павел під час свого візиту до Києва подарував президенту України Володимиру Зеленському легендарний чеський пістолет CZ 75.
14:38
Танки Leopard 1 від Данії та Німеччини будуть в Україні до 1 червня - міністр
Танки Leopard 1, які передають Данія і Німеччина, будуть готові до розгортання в Україні до 1 червня.
14:36
На півдні Франції через дефіцит води забороняють продаж басейнів для двору
В одному з південних регіонів Франції заборонили продаж басейнів для двору у рамках заходів економії води. 
14:15
Молдова хоче ввести тимчасові обмеження на імпорт зернових з України
Молдова планує ввести тимчасові обмеження на імпорт зернових та олійних культур з України.
14:11
Австрія проти відходу від одностайності рішень ЄС щодо зовнішньої політики
Канцлер Австрії Карл Негаммер висловився проти ініціативи про відмову від принципу одностайності у голосуваннях ЄС щодо питань зовнішньої політики.
14:07
У містах країн ЄС організують літні табори для дітей з України
Комітет регіонів ЄС та Асоціація міст України організовують літні табори у країнах Євросоюзу для українських дітей.
13:36
фотоПонад 400 тисяч британців отримають пам’ятні медалі на честь коронації Чарльза ІІІ
У Британії понад 400 тисяч осіб отримають спеціальні пам’ятні медалі до коронації Чарльза ІІІ за їхній внесок у підготовку до церемонії чи заслуги перед Сполученим Королівством.
13:28
Німеччині слід долучитися до створення "морської коаліції" для України - Резніков
Міністр оборони Олексій Резніков закликав Німеччину долучитися до створення "морської коаліції" на підтримку України для забезпечення безпеки судноплавства в Чорному та Азовському морях.
13:10
Вучич заявив про плани масового роззброєння населення Сербії
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що в країні будуть посилені правила носіння та зберігання короткоствольної вогнепальної зброї.
Аналітика короткоЯк внутрішня політика Польщі руйнує історичний прорив у відносинах з Україною
12:58
У Шотландії поліцейським хочуть заборонити носити бороди, вони вже готують позови
Поліцейські Шотландії погрожують судовими позовами через плани заборонити носіння бороди на службі вже найближчим часом.
12:56
Вучич хоче відновити смертну кару в Сербії, але не робитиме цього
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що хотів би повернути у Сербії смертну кару для боротьби з найбільш кричущими злочинами, але, схоже, не намагатиметься реалізувати це. 
12:36
Експрезидент США Клінтон: У 2011 році я розумів, що напад Путіна на Україну - питання часу
Колишній президент США Білл Клінтон заявив, що у 2011 році зрозумів неминучість нападу президента РФ Владіміра Путіна на Україну.
12:30
В уряді Швеції хочуть посилити вимоги для отримання громадянства
Шведський уряд ініціює посилення вимог для отримання громадянства країни, а також дослідить, чи законно створювати процедуру позбавлення громадянства. 
12:30
ЄС засудив останні удари РФ по цивільних об’єктах в Україні: це не залишиться непокараним
Європейський Союз засудив останні атаки РФ на об’єкти цивільної інфраструктури в Україні і нагадав, що удари по цивільних об’єктах є воєнними злочинами.
12:21
Вірменія та Азербайджан у США досягли прогресу у врегулюванні конфлікту - Блінкен
У Вашингтоні пройшли переговори глав МЗС Азербайджану Джейхуна Байрамова Вірменії Арарата Мірзояна щодо нормалізації відносин між країнами.
12:06
У Берліні заборонили російські та українські прапори на 8 та 9 травня
Поліція Берліна заборонила демонструвати російські та українські прапори біля радянських меморіалів у Трептові, Тіргартені та Шенхольцер-Хайде на 8 та 9 травня.
11:57
У парламенті Грузії з’явилися свої "єврооптимісти"
У парламенті Грузії з’явилося об’єднання депутатів з назвою "Єврооптимісти" – як у попередньому скликанні Верховної Ради України.
11:21
Прем’єр Британії відреагував на провальні для його партії результати місцевих виборів
Прем'єр Британії Ріші Сунак заявив, що втрата Консервативною партією місць у місцевих радах за попередніми результатами виборів розчаровує, але ще рано говорити про остаточні результати.
11:18
Прем’єр України і перша леді прибули до Лондона: на зустрічі та церемонію коронації Чарльза ІІІ
Українська урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром прибула до Лондона, де проведе серію зустрічей, а також візьме участь у церемонії коронації Чарльза ІІІ.
11:03
Глава МВС Німеччини хоче обмежити кількість шукачів притулку
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер висловилася за курс на обмеження кількості шукачів притулку, яких приймає Євросоюз. 
10:49
фотоЗ Литви в Україну доставили перші 3 радари з 16, на які литовці зібрали 14 млн євро 
У четвер в Україну доставили перші три радари, куплені на пожертви жителів Литви в лютому.
10:29
Латвія може призупинити репатріацію через зростання громадян РФ серед репатріантів
З 2024 року планується скасувати норму, яка дозволяла нащадкам латишів і лівів, які є громадянами третіх країн, отримувати статус репатріанта в Латвії.
10:25
Віцепрем’єрка зустрілася з делегацією "Венеційки": розповіла про виконання умов ЄС
Делегація Венеційської комісії у Києві обговорила з віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною виконання рекомендацій ЄС щодо відбору суддів Конституційного суду України, зменшення впливу олігархів та законодавства щодо нацменшин.
09:58
Німецькі "Зелені" закликали турків у Німеччині голосувати проти Ердогана
Німецькі "Зелені" відкрито закликали громадян Туреччини у ФРН, які голосуватимуть на майбутніх турецьких виборах, підтримати опозицію задля "шансу на демократію".
09:57
В МЗС Польщі розповіли, чому не відкликають своїх дипломатів з Москви
Польща поки не розглядає відкликання своїх дипломатів з Росії і повного розриву стосунків з Москвою.
09:31
У Сербії затримали стрільця, який вбив 8 людей і поранив 13
Масового вбивцю, який минулої ночі вбив вісім і поранив 13 осіб, заарештували в околицях сербського Крагуєваца.
Аналітика короткоЧи зможе Україна цього року розпочати переговори про вступ до ЄС
09:16
Жителів Кишинева попередили про нові навчання із Black Hawk перед самітом європейських лідерів
Поліція Молдови попередила мешканців Кишинева та передмість про нову серію навчань, під час яких силовики готуються приймати саміт Європейської політичної спільноти.
09:11
Міністр оборони Польщі анонсував створення в країні "центру HIMARS" ще цього року
Наприкінці цього року в Польщі буде створено "центр HIMARS", який має стати "центром обслуговування і виробництва HIMARS не лише для потреб Польщі, але й для потреб європейських країн".
08:56
Розвідка Британії: РФ навряд чи зможе повністю захистити свої залізниці від диверсій
Інциденти на залізниці у прикордонних з Україною районах Росії вочевидь продовжаться, тому що охороняти таку велетенську мережу колій непросто. 
08:40
фотоОголені кліматичні протестувальники перекрили рух на жвавій трасі у Римі
У четвер кліматичні активісти топлес перекрили рух на жвавій вулиці в центрі Рима на знак протесту проти кліматичної політики італійського уряду.
08:15
Криза в Португалії: президент зробив попередження прем'єру, але парламент не розпустив
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соза зробив у четвер нове суворе попередження прем'єр-міністру після того, як розрив між ними поставив країну на межу повномасштабної політичної кризи, але утримався від використання своїх повноважень для розпуску парламенту.
07:53
Глава МЗС Естонії хоче обговорити з генсеком НАТО питання членства України
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна в п'ятницю зустрінеться в Брюсселі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.
07:42
Британські консерватори втрачають сотні місць на дострокових місцевих виборах
Консерватори британського прем'єр-міністра Ріші Сунака вже втратили десятки місць на місцевих виборах в Англії і можуть втратити загалом тисячу місць – так виборці покарали його партію за політичні скандали, повільне економічне зростання і високу інфляцію.
07:24
У Сербії друга смертельна стрілянина за тиждень: молодик вбив щонайменше 8 людей
Вісім людей загинули і щонайменше 10 отримали поранення в результаті стрілянини біля сербського міста Младеновац на південь від Белграда.