Від підтримки до членства: Резніков озвучив очікування від саміту НАТО

П'ятниця, 5 травня 2023, 18:52

Міністр оборони Олексій Резніков сподівається, що саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі в липні чіткіше окреслить перспективи членства України, а також військову підтримку до завершення війни з Росією.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Голос Америки", про це Резніков заявив у відеозверненні до учасників дискусії в межах аналітичного центру Atlantic Council у п’ятницю.

Очільник Міноборони розповів учасникам дискусії про сім пунктів, які, на його думку, мають бути присутні в підсумковому документі Вільнюського саміту НАТО, особливо наголосивши на більш чіткій перспективі членства.

"Альянс має запропонувати Україні до кінця 2023 року чіткий алгоритм членства", – вважає міністр. За словами Резнікова, до вступу України в Альянс той повинен надати гарантії безпеки.

Крім того, міністр очікує, що лідери НАТО підтримають "формулу миру", вперше озвучену президентом України на саміті "Групи двадцяти" у листопаді.

Зеленський: ми розуміємо, що не вступимо в НАТО під час війни, але хочемо чіткий сигнал

Серед інших очікувань міністр оборони згадав подальшу відданість НАТО забезпечувати нагальні оборонні потреби України, зокрема ППО, далекобійну артилерію, боєприпаси, танки та бойові літаки, й збереження цієї підтримки до повного відновлення суверенітету України.

Резніков також сподівається, що саміт НАТО ухвалить механізм кризових консультацій із Україною в межах статті 4 Північноатлантичного Статуту й створить формат Ради НАТО-Україна у форматі "32" замість "31+1", як у нинішній Комісії Україна-НАТО.

Нагадаємо, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна очікує від вільнюського саміту своєрідного "графіка вступу в НАТО", та навів свої аргументи, чому членство України вигідне і Києву, і самому Альянсу. 

За інформацією німецького агентства DPA, деякі ключові члени НАТО, зокрема Німеччина і США, поки не хочуть конкретних рішень у питанні членства України в Альянсі.

Читайте також: НАТО, а не "гарантії безпеки": чому Києву варто зосередитися на одній меті

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: