6 травня 2023

Новини
22:26
Україна готує заборону імпорту з Молдови
У відповідь на обмеження, введені Молдовою проти українського агроекспорту, в уряді готують постанову про заборону молдовського імпорту.
19:55
У Франції відсторонили двох популярних викладачів філософії через "нестриманість" у соцмережах
Міністерство освіти Франції ухвалило рішення відсторонити на три місяці доцентів філософських факультетів університетів у містах Руан і Марсель – Франкліна Нямсі та Рене Шиш – через "неодноразові" та "суперечливі" коментарі в соцмережах.
19:14
фотоУ Празі на акцію за "вихід із ЄС і НАТО" зібрались кількасот людей
Кількасот людей у суботу вийшли на Вацлавську площу в Празі, аби висловити протести проти чинного уряду і війни в Україні, а також вимагати виходу Чехії з Європейського Союзу і НАТО.
18:51
У Польщі почались найбільші національні військові навчання Anakonda-23
У Підкарпатському воєводстві у південно-східній Польщі в суботу вдень розпочалися військові навчання Anakonda-23 – найбільші навчання Війська Польського, що відбуваються раз на три роки.
18:34
фотоФанатка Путіна зібрала 200 людей на проросійську акцію в німецькому Леверкузені
Проросійська активістка Єлена Колбаснікова в суботу організувала акцію в місті Леверкузен у німецькій землі Північний Рейн-Вестфалія із закликом припинити військову підтримку України.
18:02
відеоУшпиталений Берлусконі вперше за місяць виступив зі зверненням
86-річний лідер партії "Вперед, Італіє!" Сільвіо Берлусконі, госпіталізований через лейкемію минулого місяця, записав звернення до однопартійців, яке показали на з’їзді в суботу.
17:46
Косово отримало перші "Байрактари"
Сили безпеки частково визнаного Косова отримали перші п’ять ударних безпілотників Bayraktar TB2 турецького виробництва – через майже сім місяців після підписання контракту.
17:20
Північна Македонія не пустила до себе болгарського євродепутата, Софія обурена
Міністерство закордонних справ Болгарії в суботу висловило протест Північній Македонії після того, як вона не дозволила в’їзд депутату Європейського парламенту Андрею Ковачеву і ще кільком болгарам.
16:50
Поліція Берліна не оскаржуватиме рішення суду дозволити українські прапори 8 і 9 травня – посол
Посол України в Німеччині Олексій Макєєв повідомив, що після розмови з керівництвом поліції Берліна там вирішили не оскаржувати дозвіл на показ українських прапорів 8 і 9 травня, який ухвалив адміністративний суд.
16:33
Молдова приєднається до рішення ЄС про обмеження на імпорт продовольства з України
Міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля в суботу поінформував українського візаві Миколу Сольського про намір Кишинева приєднатись до рішення Європейського Союзу щодо імпорту сільгосппродукції з України.
16:13
Президент Чехії: Захід входить в епоху стратегічної конкуренції з Росією і Китаєм
Чеський президент Петр Павел вважає, що у світі почалась епоха стратегічної конкуренції між демократією з одного боку та автократичними правителями – з іншого.
15:24
Турецька опозиція в разі перемоги обіцяє швидко ратифікувати вступ Швеції в НАТО
Опозиція в Туреччині в разі перемоги на виборах 14 травня обіцяє пришвидшити розгляд заявки Швеції на вступ до Північноатлантичного Альянсу, який гальмує чинна турецька влада.
14:45
Польща вимагатиме санкцій ЄС щодо російських сільськогосподарських товарів
Польща вимагатиме включення в наступний, одинадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії заборони на імпорт російської сільськогосподарської продукції до Європи.
14:32
відеоЧарльза ІІІ коронували
Британського монарха Чарльза ІІІ коронували у Вестмінстерському абатстві в суботу під час першої за останні сімдесят років подібної церемонії.
14:09
Стрілянина в школі Белграда: поранена дівчина в критичному стані, опозиція готує протести
Одна з учениць школи Белграда, де в середу сталась смертельна стрілянина, перебуває в критичному стані в лікарні, ще двоє поранених хлопців були виписані.
13:21
Понад половина українських дітей у Польщі не вчаться в місцевих школах – дослідження
Кількість українських дітей біженців, які навчаються в польських школах, постійно зменшується і з жовтня 2022 року скоротилась на 10 тисяч.
13:01
Рекордний вирок учаснику штурму Капітолія: понад 14 років за напад на поліцейських
Американця Пітера Шварца зі штату Кентуккі в п’ятницю засудили до 14 років і двох місяців ув’язнення за напад на поліцейських із перцевим балончиком і стільцем під час штурму Капітолія 6 січня 2021 року, що стало найбільшим вироком у цих справах.
12:42
Шмигаль у Лондоні обговорив із головою Єврокомісії відновлення України й проблеми з експортом
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який перебуває в Лондоні на коронації Чарльза ІІІ, провів переговори з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.
12:26
фотоУ Лондоні починається коронація Чарльза ІІІ
Король Сполученого Королівства Чарльз ІІІ і його дружина, королева-консорт Камілла в суботу беруть участь у першій за останні 70 років церемонії коронації у Вестмінстерському абатстві.
12:04
Швеція засудила страту свого громадянина в Ірані
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом засудив у суботу страту шведсько-іранського дисидента Хабіба Чааба, якого влада Ірану засудила за "тероризм".
11:44
Уряд Німеччини більше не братиме участі в масштабній виставці вогнепальної зброї у США
Міністерство економіки та захисту клімату Німеччини вирішило більше не брати участі у торговельній виставці вогнепальної зброї в США Shot Show, де майже 25 років допомагало з організацією та частковим фінансуванням німецького павільйону.
11:16
У Британії перед коронацією Чарльза ІІІ арештували лідера республіканського руху
Поліція Лондона в суботу вранці, за кілька годин до церемонії коронації Чарльза ІІІ, арештувала Грема Сміта – керівника "Республіки", провідного британського руху за скасування монархії.
10:56
Зеленський звернеться до парламенту Швейцарії
Обидві палати парламенту нейтральної Швейцарії дозволили президенту Володимиру Зеленському виступити зі зверненням, яке, як очікується, буде присвячене війні в Україні.
10:39
У Латвії пропонують продовжити до кінця року підтримку українських біженців
Сейм Латвії обговорити поправки до закону про підтримку цивільних жителів України, які передбачають продовження початкової допомоги, а також компенсацій за розселення жителів України в Латвії до кінця року.
ВідеоКоронація Чарльза ІІІ: відповідаємо на головні "королівські" питання
10:18
У Канаді, яку формально очолює король Британії, більшість виступає за ліквідацію монархії
Дві третини громадян Канади підтримують скасування монархії – країна входить до Співдружності Націй, а її формальним головою є британський монарх.
09:57
У центрі Гааги вартість вуличного паркування для туристів підняли до 50 євро на день
Міська влада Гааги в межах пілотного проєкту підняла вартість паркування для відвідувачів на вулицях у районі Схевенінген і центральній частині міста до 50 євро на добу – незалежно від того, як довго паркується авто.
09:34
80-річний Байден пояснив, чому його мають переобрати: "Я достобіса мудрий"
Президент США Джо Байден пояснив, чому його поважний вік не повинен стати на заваді його переобранню у 2024 році.
09:09
США вперше передадуть Тайваню зброю за прискореною процедурою, як Україні – ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена готує для Тайваню пакет озброєнь вартістю 500 мільйонів доларів, використовуючи механізм прискореного надання зброї, який застосовує для допомоги Україні.
09:00
Британська розвідка розповіла, чому РФ скасовує паради до 9 травня
Скасування заходів до так званого Дня перемоги в Росії в низці регіонів може свідчити про все більше відчуття загрози серед російського керівництва у зв’язку з останніми атаками безпілотників.
08:34
Лейбористи вперше за 20 років мають найбільше мандатів в органах влади в Англії
Лейбористська партія Великої Британії за результатами місцевих виборів у 230 місцевих органах влади в Англії стала найбільшою партією на місцевому рівні, тоді як консерватори – партія влади у Вестмінстері – зазнали повної поразки.
08:11
Зеленський зустрівся з делегацією Венеційської комісії: обговорили реформу Конституційного Суду
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю провів зустріч із делегацією Європейської комісії "За демократію через право", відомою як Венеційська комісія, що перебувала в Україні з візитом.