Прем’єр Нідерландів: Росія має відповідати за всі свої злочини

Четвер, 4 травня 2023, 14:45

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наголосив, що Росія має бути притягнена до відповідальності за усі злочини, скоєні проти України, і його країна докладатиме зусиль для цього. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав на спільному брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським та прем’єром Бельгії Александром де Кроо.

Рютте пригадав свої слова під час виступу у Верховній Раді, коли пообіцяв підтримувати Україну "у кожному кроці" на подальшому шляху, та зазначив, що обіцянка залишається дійсною і зараз – тому що це "несправедлива війна проти всього, що важливе для нас – проти свободи, демократії та верховенства права у нашій частині світу".

Зеленський зустрівся з президентом Міжнародного кримінального суду у Гаазі

"Ви можете розраховувати на нашу непохитну підтримку. Росія не може перемогти у цій війні і має бути притягнена до відповідальності за усі злочини агресії та несправедливість, яку завдає українському народу у кожен день цієї жахливої війни… Нідерланди зроблять все, що у наших силах, щоби забезпечити справедливість для України, яким би довгим та складним не був цей процес", – наголосив Рютте.

Прем’єр зазначив, що 4 травня Нідерланди згадують загиблих у Другій світовій війні і тих, хто тоді віддав життя за вільний мирний світ, а 5 травня – звільнення своєї країни після нацистської окупації. 

"Після стількох років миру легко сприймати мир і свободу як щось таке, що у вас є за замовчуванням. Та кожен день війни в Україні нагадує нам, що верховенство права – це не щось, що буде саме по собі, – його потрібно відстоювати", – наголосив Рютте.

Глава МЗС Нідерландів раніше на спільному брифінгу із Зеленським заявив, що Нідерланди розуміють необхідність притягнення Росії до відповідальності для того, щоб мир після російсько-української війни був справді надійним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: