Чому ЄС досі не наклав санкції на ядерну енергетику РФ і які наслідки це матиме

Аналітика коротко
Середа, 3 травня 2023, 18:30

Атомна енергетика залишається тією сферою, де Росія досі відчуває себе захищеною від дії санкцій. РФ продовжує спокійно розвивати свій атомний бізнес.

Та чим довше Захід чекає із санкціями в атомній сфері проти Росії, з тим складнішими викликами йому доведеться зіткнутися пізніше пише президентка DiXi Group Олена Павленко у статті Санкції ядерної сили: як Європі позбутися залежності від атомної енергетики РФ.

Потреба у схваленні санкцій проти російської ядерної промисловості уже перезріла.

Про це неодноразово наголошували на рівні Європейського парламенту та окремих країн-членів ЄС, але на практичний рівень – включення "Росатому" та багатьох його компаній у санкційні списки – ці заклики так і не перейшли.

Одним із найбільших адвокатів включення атомного сектора до санкцій є Німеччина – країна, яка сама відмовилась від ядерної енергетики і тепер підтримує ініціативи, які у майбутньому дозволять зменшити вплив ядерної енергетики у світі.

Зрозуміло, що найбільшими опонентами виступають Угорщина, що завершує будівництво атомної станції, яку обслуговуватиме "Росатом", і Франція, яка має плідну і багаторічну співпрацю з РФ в ядерній енергетиці, а деякі французькі компанії продовжують розвивати спільні плани, незважаючи на війну.

Як ЄС може позбутися залежності від російської "ядерки"? Особливо зважаючи на те, що ядерні санкції майже напевно будуть заветовані Угорщиною.

Проте і в такій ситуації ЄС може зробити чимало.  

Перше, що варто і треба робити вже зараз: необхідно усувати росіян і російські компанії з усіх науково-дослідних проєктів у ядерній сфері.

Наступний крок у санкційній політиці в атомній сфері – позбуватися російського впливу на керівництво у профільних міжнародних організаціях.

Звісно, набагато складніше буде викреслити Росію з ринків збагачення урану та постачання ядерного палива.

Тут потрібні швидкі рішення й додаткові інвестиції для тих компаній, які можуть замінити "Росатом" в існуючих і майбутніх проєктах.

Замінити російське ядерне паливо на паливо інших виробників цілком можливо – досвід України засвідчує це.

Тим більше, для того, щоб стимулювати країни ЄС відмовлятись від співпраці з Росією, навіть не треба вводити санкції – достатньо внести зміни до плану REPowerEU, якими задекларувати перехід від російських ядерних технологій до альтернативних у чітко визначеній часовій перспективі.

Додатково до існуючих зобов’язань Росія активно розширяє географію свого впливу шляхом підписання меморандумів про співпрацю, де планується будівництво атомних станцій.

Станом на сьогодні "Росатом" планує побудувати за кордоном більше 30 ядерних реакторів.

Але і в таких проєктах можна замінити Росію, якщо вчасно почати процес заміни одного підрядника на іншого.

Насправді Франція вже почала це робити – домовленості країни з Китаєм, Угорщиною є одним із прикладів, які Росію намагаються витіснити з міжнародного ринку.

Чи може Європейський Союз зупинити "Росатом" у його існуючих і майбутніх проєктах, особливо в третіх країнах? Так, саме ЄС може це зробити.

Можна на рівні ЄС заборонити європейським компаніям постачати обладнання на ті проєкти, де серед підрядників є або російські компанії, або російський персонал, або де проглядається російське фінансування.

Насправді Німеччина вже почала згортати таку співпрацю.

Докладніше – у матеріалі Олени Павленко Санкції ядерної сили: як Європі позбутися залежності від атомної енергетики РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: