Чому Кремль програв вибори у проросійській Гагаузії, але РФ все одно матиме там свою людину

Аналітика коротко
Вівторок, 2 травня 2023, 13:20

Гагаузія – маленький і геть проросійський регіон на півдні Молдови зі статусом автономії. У неділю тут пройшли вибори башкана Гагаузії – тобто, місцевого "президента".

Практично усі кандидати публічно декларували любов до РФ, але серед них був також прямий кандидат Кремля, якого відкрито підтримували з Москви. Утім, виявилося, що цього вже недостатньо для перемоги навіть у глибоко проросійській Гагаузії: він посів лише третє місце.

Детально про це важливе і насправді цікаве змагання друзів та агентів РФ читайте у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Росія програє башкана Додону: як Гагаузія стала полем битви агентів РФ у Молдові.

Гагаузія була створена як особливий регіон – автономія в рамках унітарної Молдови; цей статус був результатом болісного компромісу на початку 90-х (так, відразу виникає аналогія з Кримом, але вона не точна).

На папері ідея та мета цієї автономії – захист гагаузькій мові та гагаузького народу, представники якого справді формують переважну більшість мешканців Гагаузії. Але по факту цей регіон перетворився на оплот РФ та російської мови у Молдові.

У Кремлі вирішили, що лідером регіону, де більшість населення складають гагаузи, має стати місцевий політик на ім’я Віктор Петров, який довів часом безмежну лояльність до Москви.

Перед стартом виборчої кампанії на користь Петрова запрацювала російська машина – однак робила це чомусь не в повну силу.

Так, Віктор Петров став єдиним і безальтернативним коментатором усіх новин про Молдову в державних російських інтернет-ЗМІ, однак російський "телевізор" для нього не відкрили.

На підтримку Петрова задіяли російських важковаговиків, а також машину російської дипломатії, яка діяла традиційно незграбно. Так, посольство РФ у Молдові відповідало за приїзд до Кишинева Рустама Мінніханова, лідера Татарстану, який мав провести агітаційний форум на користь Петрова.

Незважаючи на це, Петров посів третє місце. З’ясувалося, що підтримка російської машини пропаганди і близько не гарантує перемогу.

Ще однією вагомою причиною невдачі з Віктором Петровим стало те, що зараз, на відміну від 2015 року, обранця Москви не підтримали місцеві політики.

Але, у Москві, схоже, вирішили не складати всі яйця в один кошик. Партія "Шор" – це зразок того, якою має бути політична сила популістів. Цю партію створив колишній мер міста Орхей, а згодом депутат Ілан Шор, що причетний до крадіжки мільярда євро з банківської системи Молдови.

"Шор" висунув кандидаткою на виборах башкана таку собі Євгенію Гуцул, що стала головною сенсацією виборів.

Людина, про яку в регіоні нічого не відомо; яка є безробітною домогосподаркою без керівного досвіду; яка не має ані програми, ані команди – ледь не перемогла у першому турі виборів глави автономії! Адже попередній підрахунок, оголошений Центрвиборчкомом уранці в понеділок, засвідчив, що Гуцул є лідером перегонів та на 41 голос обганяє кандидата, що посів друге місце, Григорія Узуна.

От тільки потім голоси несподівано перерахували, і апаратно більш досвідчений Узун виявився лідером з перевагою в 13 голосів (оце так демократія, оце так накал!).

Тож у другий тур вийшли пані Гуцул з Григорієм Узуном.

Григорій Узун – 36-річний представник Соцпартії експрезидента Молдови Ігоря Додона. До приходу в гагаузьку та молдовську національну політику Узун жив у Ямало-Ненецькому окрузі Росії, де в нього був і досі лишається бізнес, пов’язаний з вантажними перевезеннями.

Ця "деталь" є достатньою, щоби стверджувати: навіть після того, як провалився російський кандидат Віктор Петров, і навіть у разі, якщо провалиться кандидатка-маріонетка проросійського "Шора" Євгенія Гуцул, у Москві все одно можуть бути впевнені, що новий глава Гагаузії буде до них лояльним.

Усі деталі – у матеріалі Сергія Сидоренка Росія програє башкана Додону: як Гагаузія стала полем битви агентів РФ у Молдові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: