Правляча більшість у Швеції втратила депутатку після її участі у заході антивакцинаторів

Вівторок, 2 травня 2023, 12:25

Правляча коаліція у Швеції тепер зберігає більшість у парламенті з перевагою в одне місце – після відставки депутатки від "Шведських демократів", спровокованої її участю у заході прихильників теорії змови. 

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда". 

Депутатка від "Шведських демократів" Ельза Віддінг опинилася під хвилею критики після того, як взяла участь у заході антивакцинаторів, прихильників теорії змови, думки, що проблема зміни клімату вигадана, і тих, хто ставить під сумнів Голокост.

Серед інших її розкритикував міністр освіти Матс Перссон, зазначивши, що Віддінг "продемонструвала зневагу до знань, не гідну члена парламенту".

Депутатка і раніше вдавалася до заяв, у яких заперечувала проблему зі зміною клімату і наполягала, що для таких тверджень буцімто немає наукових доказів.

Після скандалу з її участю у заході Віддінг заявила, що стала "жертвою наклепів" з боку політиків Ліберальної партії та поскаржилась, що однопартійці не захищають її. 

"Лінію перейдено, я йду із партії", – заявила вона. 

"Шведські демократи" не є прямими учасниками урядової коаліції, до якої входять Помірковані, Ліберальна партія та християнські демократи, проте вони часто підтримують коаліцію у голосуваннях в обмін на те, що правляча більшість підтримує деякі пункти їхньої програми, зокрема щодо міграції. 

Віддінг поки зберігає депутатський мандат та заявила, що збирається і далі голосувати так, як "Шведські демократи". Проте у її партії вже лунають голоси, що вона мала би скласти мандат і поступитися наступній людині з партійного списку, якщо прийняла таке рішення. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: