1 вересня 2023

Статті
Підручником по Орбану. Як пропаганда у школах РФ створила проблеми союзнику Путіна в Європі
Публічне обурення через російську книгу об’єднало усі партії Угорщини - за одним, але дуже великим винятком. Віктор Орбан мовчить, бо боїться критикувати РФ...
Новини
23:00
Париж уперше обробляли від тигрових комарів, які поширюють небезпечні хвороби
Органи охорони здоров'я в Парижі вперше здійснили фумігацію районів французької столиці проти тигрових комарів – переносників небезпечних хвороб, які почали ширитись північною Європою через зміни клімату.
22:42
ЄС засудив російські псевдовибори на окупованих територіях України
Речник Європейської комісії Петер Стано в п’ятницю засудив проведення Росією "виборів" на окупованих територіях України.
22:25
відеоВ Італії обурюються вбивством популярної бурої ведмедиці, що втекла з парку
В італійському регіоні Абруццо прокуратура порушила справу за фактом убивства марсиканської бурої ведмедиці Амарени, чий вид охороняється законом – тварина втекла з національного парку й була застрелена перехожим.
21:58
фотоУ Греції врятували 25 мігрантів, які потрапили в лісову пожежу
Грецькі пожежники в п’ятницю врятували групу з 25 мігрантів, які опинилися в пастці лісової пожежі в північно-східному регіоні Еврос, яка триває вже майже два тижні.
21:37
Варшава прокоментувала заяви Білорусі про польський вертоліт-порушник
Польська сторона проаналізує інформацію про нібито порушення її військовим вертольотом повітряного простору Білорусі, але ставиться до неї з великою обережністю.
21:25
Стрілянина на кордоні Азербайджану та Вірменії: ЄС закликав до деескалації
Речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано у п’ятницю ввечері закликав Азербайджан та Вірменію повернутись до діалогу після чергової стрілянини на кордоні, після якої обидві сторони заявили про постраждалих.
ДайджестРакети AMRAAM Україні, прогрес у контрнаступі, імпічмент для президентки Грузії: новини дня
21:05
РФ небагатослівно обурилась скороченням чисельності посольства в Данії
Речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова в п’ятницю ввечері коротко прокоментувала рішення Данії урівняти чисельність російських дипломатів у Копенгагені й данських – у Москві.
20:56
У США розповіли про підсумки візиту керівників антикорупційних інституцій України 
Впродовж кількох останніх днів керівники антикорупційних інституцій України здійснили візит до Вашингтона, де провели низку зустрічей.
20:54
В ООН "майже підтверджують" приїзд Зеленського в Нью-Йорк у вересні
Президент Володимир Зеленський, імовірно, особисто візьме участь у засіданні Ради безпеки ООН у вересні, присвяченій повномасштабній війні Росії проти України.
20:33
Данія планує збільшити допомогу Україні до понад 200 млн євро
Данія планує збільшити допомогу Україні на цивільні цілі з 1,2 мільярда до 1,5 мільярда данських крон (понад 200 млн євро).
20:30
фото, відеоУ Європі розгромили балканський наркокартель і конфіскували 2,7 тонни кокаїну
Правоохоронці Бразилії та семи європейських держав здійснили спільну операцію проти наркокартелю, підозрюваного в контрабанді кокаїну з Південної Америки до Європейського Союзу.
20:11
відеоБілорусь звинуватила польський вертоліт у порушенні кордону
Державний прикордонний комітет Білорусі заявив, що польський військовий гелікоптер удень у п’ятницю, 1 вересня, нібито перетнув білоруський кордон.
19:50
У Британії росте невдоволення тим, що прем'єр дуже часто літає на гелікоптері
Більшість британців вважають, що прем’єр-міністр країни Ріші Сунак повинен користуватись громадським транспортом, а не приватним гелікоптером чи літаком, для пересування, навіть якщо це призводить до затримок.
19:50
фотоФінська пошта випустила марку на честь вступу до НАТО
У Фінляндії з наступного тижня можна буде придбати поштову марку на честь вступу країни до НАТО. 
19:33
Польська опозиція зняла з виборів кандидатку, яка відмовилась назвати Путіна злочинцем
Польська селянська партія відкликала свою кандидатку на вибори до Сенату Малгожату Зих після того, як вона відмовилась називати російського президента Владіміра Путіна воєнним злочинцем.
19:13
Білий дім прокоментував збільшення кількості ударів України по території РФ
У Білому домі відреагували на збільшення кількості українських ударів по обʼєктах, які розташовані на території РФ далеко від кордону України. 
19:11
Болгарія з початку року не пустила понад 100 тисяч нелегальних мігрантів
З початку року болгарські прикордонники запобігли спробі незаконного перетину кордону з боку Туреччини понад 100 тисяч разів.
18:55
відеоУльтраправі в Австрії втрапили в скандал із відео, яке прославляє нацистське минуле
Австрійська партія свободи (FPO), яка перебуває в топі соціологічних опитувань, наразилась на критику через ролик молодіжного крила партії, в якому прославляє фашистських мислителів і містить покликання на нацистське минуле країни.
18:38
У Німеччині напали на 10-річного українця: скинули з мосту через українську мову
Прокуратура німецького Геттінгена розпочала попереднє розслідування за фактом замаху на вбивство 10-річного українського хлопчика: чоловік напав на групу дітей, бо вони розмовляли українською мовою.
18:30
Сійярто відгукнувся про російський підручник, де революцію 1956 року називають "фашистською"
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто став першим угорським посадовцем, який прокоментував російський пропагандистський підручник, де учасників Угорської революції 1956 року називають "фашистами".
18:08
фотоФінські соціал-демократи обрали наступника Санни Марін
Члени Соціал-демократичної партії Фінляндії на з’їзді в п’ятницю більшістю голосів обрали новим лідером очільника парламентської фракції Антті Ліндмана.
18:03
Білий дім побачив "помітний прогрес" контрнаступу на півдні
У Білому домі оцінили, що українські війська за останні дні досягли "помітного прогресу" проти російських військ у своєму контрнаступі на півдні України. 
17:58
Нове опитування демонструє різке падіння підтримки уряду Німеччини
У Німеччині урядова коаліція на чолі із канцлером Олафом Шольцом не в змозі повернути підтримку виборців попри зусилля, спрямовані на демонстрацію єдності.
17:52
Путін підтвердив зустріч із Сі
Російський президент Владімір Путін у п’ятницю підтвердив, що найближчим часом планує зустріч із лідером Китаю Сі Цзіньпіном.
17:42
Боснійські серби обіцяють блокувати дороги через кримінальні справи проти Додіка
У Республіці Сербській у п’ятницю анонсували блокування ключових доріг між двома ентитетами Боснії і Герцеговини після висунення президенту РС Мілораду Додіку двох кримінальних звинувачень.
17:37
Чеський експрем’єр-мільярдер на вимогу нового закону продає медіабізнес 
У Чехії повідомили про продаж медіабізнесу, який контролює чеський мільярдер і лідер опозиції Андрей Бабіш, напередодні початку дії нового законодавства, що забороняє політикам володіти деякими новинними і телевізійними активами.
17:29
ВідеоУ Грузії служба безпеки не дала розгорнути прапор України на концерті Imagine Dragons
У грузинській столиці Тбілісі служба безпеки концертного залу на стадіоні Міхаіла Месхі, де проходив концерт американського гурту Imagine Dragons, не дала глядачці розгорнути прапор України.
17:23
Данія урізає чисельність посольства Росії
Міністерство закордонних справ Данії в п’ятницю оголосило про скорочення штату посольства Росії в Копенгагені за принципом взаємності.
17:14
Україна завершила другий етап первинної оцінки законодавства на відповідність праву ЄС
В Україні завершився другий етап первинної оцінки стану імплементації актів права Європейського Союзу – йдеться процес аудиту, відомий як "селф-скринінг".
17:12
Кулеба: Партнери України розуміють, що відбувається з контрнаступом
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що партнери України знають реальну ситуацію про контрнаступальні дії, а твердження про його нібито повільні темпи знеохочують українських військовослужбовців.
17:10
У Німеччині 98-річного охоронця концтабору звинуватили у співучасті у вбивствах
У Німеччині 98-річному чоловіку висунули звинувачення у співучасті у вбивствах понад 3300 осіб у нацистському концтаборі під час Другої світової війни.
16:54
У Празі засудили до 21 року громадянина Чехії, який воював проти України
Суд у Празі засудив до 21 року ув’язнення чеського громадянина, який воював проти України на боці російських бойовиків.
16:45
Глава Євроради зустрівся з президенткою Грузії, якій загрожує імпічмент, і "високо оцінив" її
Глава Євроради Шарль Мішель зустрівся з президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі, яка вирушила в євротурне на підтримку кандидатського статусу на вступ до ЄС без дозволу уряду, що призвело до наміру партії влади відсторонити її. 
16:33
Президент Литви відреагував на скандал з викраденою і вивезеною в РФ дівчинкою
Президент Гітанас Науседа прокоментував ситуацію з викраденням неповнолітньої дівчинки, яку батько, у якого є громадянство РФ, вивіз до Калінінградської області.
16:22
Нещодавня спека загрожує сильним таненням льодовиків у Швейцарії
Тепле раннє літо в поєднанні зі минулотижневою спекою можуть спричинити сильне танення льодовиків у Швейцарії, що загрожує зробити 2023 рік другим найгіршим роком за втратою льоду після минулорічного рекрду.
15:43
У Фінляндії компанію з Гельсінкі підозрюють у порушенні санкцій проти РФ
Фінська Центральна кримінальна поліція (KRP) спільно з іншими відомствами провела розслідування щодо закупівельних і логістичних операторів, підозрюваних у причетності до експорту високих технологій в Росію через Фінляндію.
15:35
У Швеції назріває бойкот нобелівської церемонії через запрошення Росії
Запрошення посла Росії на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій у Стокгольмі викликало жорстку критику з боку політиків у Швеції: деякі планують бойкотувати захід.
15:18
В Ірландії українських біженців розміщуватимуть у наметах
В Ірландії з наступного тижня українських біженців можуть розміщувати у наметах через брак житла, який уряд країни назвав "суттєвим".
15:11
Кремль підтвердив дату зустрічі Путіна і Ердогана 
У Кремлі підтвердили, що зустріч президентів Росії і Туреччини в Сочі відбудеться 4 вересня.
15:04
Глава МЗС Естонії обурюється запрошенням росіян і білорусів на вручення Нобелівської премії
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна різко обурився запрошенню представників РФ та Білорусі на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій у Стокгольмі.
14:40
Єврокомісар: У жовтні представимо пропозиції щодо розширення ЄС
Єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї розповів про підготовку пропозицій щодо розширення ЄС, які планують представити у жовтні.
14:21
У Латвії одна з партій відмовилася створювати широку коаліцію
Партія "Об'єднаний список" (ОС) відмовилася приєднуватися до майбутнього уряду, сформованого "Союзом зелених і селян", "Національною єдністю" і "Прогресивними".
14:17
У Польщі заявили, що готові "повністю відрізати" Білорусь від Європи
Глава польського МВС Маріуш Камінський заявив, що у разі виникнення серйозних інцидентів на кордоні з Білоруссю Польща разом з країнами Балтії готова до серйозних кроків.
13:45
Розвідка Естонії: ЗСУ зуміли виснажити підрозділи РФ, які тримають оборону на півдні
Розвідувальний центр Сил оборони Естонії зазначає, що найважливіші події зараз розгортаються на околицях Роботиного, що на Оріхівському напрямку в Запорізькій області.
13:41
Єврокомісія схвалила нову вакцину проти COVID-19 на тлі зростання інфікованих
Європейська комісія схвалила оновлену, вже третю версію вакцини проти COVID-19, розроблену компанією BioNTech-Pfizer.
13:25
Фото, відеоНа заході Німеччини пронісся торнадо
Напередодні увечері торнадо пронісся по околиці міста Вупперталь, що у західній частині країни, зірвавши покрівлю з дахів і вирвавши з корінням дерева.
13:14
Прем'єр Греції пояснив лісові пожежі в країні глобальним потеплінням
Величезні масштаби лісових пожеж, які вирують в Греції, можна насамперед пояснити глобальним потеплінням.
13:14
У США двом учасникам штурму Капітолія присудили 15 і 17 років в’язниці
У США двох колишніх лідерів праворадикального руху Proud Boys засудили до 15 і 17 років в’язниці за їхню роль у штурмі Капітолія 6 січня 2021 року, коли прихильники тодішнього президента Дональда Трампа увірвалися туди під час виборчих процедур.
13:06
У Швеції сподіваються, що Туреччина ратифікує їхню заявку на вступ в НАТО у жовтні
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом досі сподівається, що Туреччина схвалить заявку його країни на вступ до НАТО у жовтні, як і було домовлено.
12:49
Литва попросила командувача ВПС НАТО посилити оборону Балтії
Заступник міністра оборони Литви Жилвінас Томкус зустрівся в четвер з командувачем повітряних сил НАТО генералом Джеймсом Хеккером і попросив посилити оборону країн Балтії.
12:46
Україна засудила запрошення на вручення Нобелівської премії послів РФ та Білорусі
Міністерство закордонних справ України різко засудило рішення Нобелівського фонду запросити російських і білоруських дипломатів на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій цьогоріч у Стокгольмі.
12:39
Глава МЗС Нідерландів, номінований до Єврокомісії, офіційно пішов у відставку
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра, який останні місяці на цій посаді працював у статусі виконувача обов’язків, офіційно подав у відставку у зв’язку з номінацією до Єврокомісії.
12:28
Президент Литви засудив слова Папи Римського про "велику Росію"
Президент Литви Гітанас Науседа засудив скандальну заяву Папи Римського Франциска про "велику Росію", зазначивши, що такі слова зачіпають почуття багатьох людей, особливо тих, хто захищає Україну від російської агресії.
12:25
ЗМІ: Туреччина та Греція планують місяць інтенсивних зустрічей для покращення відносин
Вересень стане місяцем інтенсивного дипломатичного руху у турецько-грецьких відносинах, які останнім часом набрали позитивної динаміки.
12:12
Прем'єр Польщі: Німеччина має виплатити нам репарації для нормальних відносин
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у 84-ту річницю початку Другої світової війни заявив, що його країна продовжить вимагати від Німеччини виплати репарацій.
11:56
Санна Марін – останній день на чолі своєї партії, наступника оберуть до вечора
Експрем'єрка Фінляндії Санна Марін у п’ятницю залишить посаду очільника Соціал-демократичної партії (SDP), ім’я її наступника або наступниці стане відомим до кінця дня.
11:50
ЗМІ: у Британії базуватимуться винищувачі США F-35, що здатні нести ядерну зброю
Нові винищувачі Сполучених Штатів, що здатні нести ядерну зброю, базуватимуться у Великій Британії вже цього року.
11:26
Глава МЗС Литви застеріг від замирювання Путіна за рахунок України
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав неприпустимими сценарії, за яких Україні доведеться домовлятися про перемир’я і Кремль отримає якісь здобутки від агресії. 
11:14
У Польщі хочуть виробляти південнокорейську військову техніку
31 серпня у Варшаві відбулися переговори між міністром оборони Польщі Маріушем Блащаком та його південнокорейським колегою Лі Чжон Сопом.
10:35
доповненоПравляча партія Грузії запускає процедуру імпічменту президентки
Правляча партія Грузії "Грузинська мрія" починає процедуру імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі через те, що вона поїхала у візити, не погоджені урядом.
10:29
На Кіпрі за запитом США арештували росіянина за контрабанду електроніки
Громадянина РФ та Німеччини Артура Петрова заарештували на Кіпрі за незаконний експорт до Росії чутливої американської мікроелектроніки військового призначення в порушення експортного контролю США.
10:20
Польща запровадить повернення тари від напоїв за відшкодування
Польща з 2025 року впровадить повернення тари від напоїв за відшкодування її вартості.
09:57
ЗМІ: Гаазький трибунал відпустив соратника Мілошевича за станом здоров'я
Екскерівника Служби державної безпеки Сербії під час югославських війн Франко Сіматовича достроково звільнили від відбування покарання за вироком механізму трибуналів у Гаазі, що є наступником Кримінального трибуналу щодо колишньої Югославії через поганий стан здоров'я.
09:53
У Польщі за місяць перевірять членів комісії з розслідування впливу РФ для доступу до таємниці – ЗМІ
Четверо з дев’яти членів новоствореної комісії з розслідування російського впливу у Польщі досі не мали доступу до таємної інформації, на їхню перевірку для отримання доступу дали один місяць.
Аналітика короткоЧому в Британії змінився міністр оборони і які ризики для України це несе
09:25
Пентагон: РФ шукає режими-ізгої для отримання зброї та боєприпасів
У Міністерстві оборони США закликали Північну Корею не вести переговори з Росією і не надавати їй зброю для війни проти України.
09:11
Британська розвідка розповіла, як РФ намагається захистити від атак Кримський міст
Росія прикриває Кримський міст за допомогою фізичного бар'єра, ППО та низки інших засобів, сподіваючись захистити його від нових українських ударів.
08:56
Консульство Польщі припинило роботу в російському Смоленську
Міністерство закордонних справ Польщі повідомило, що з 31 серпня припинило роботу свого консульського представництва в Смоленську.
08:46
Половина німців побоюються за економіку країни
Половина німців вважають, що ФРН у найближчі десятиліття може втратити статус однієї з провідних економік світу.
08:22
Пентагон замовив ракети AMRAAM на 192 млн доларів, ймовірно для України
Пентагон замовив у американської компанії неназвану кількість ракет AMRAAM "повітря-повітря", щонайменш частина з яких – для України.
07:53
У Швейцарії знайшли рештки британського альпініста, зниклого 52 роки тому
У Швейцарії завершили ідентифікацію останків людини, виявлених в альпійському льодовику внаслідок його танення – загиблий виявився британцем, що зник у 1971 році. 
07:27
Париж став першою у Європі столицею без прокатних самокатів за рішенням референдуму
У Парижі з 1 вересня остаточно припинили роботу усі сервіси прокату електросамокатів на виконання результатів референдуму, де за це висловилася більшість містян.