31 серпня 2023

Статті
Міністр, що прихистив родину з України: хто такий Грант Шаппс, новий глава Міноборони Британії
Один з найвідданіших друзів України, міністр Бен Воллес, пішов у відставку. Його замінив невідомий українцям Грант Шаппс. Чи є загрози для британської військової підтримки?
Колонки
Як стягнути компенсацію збитків з РФ: виклики для України та Заходу
Конфіскація заморожених російських активів може стати непростим прецедентом, що не має аналогів у сучасній історії міжнародних відносин.
Новини
22:23
США оголосили санкції причетним до розробки зброї масового знищення КНДР
Міністерство фінансів США спільно з Японією та Південною Кореєю в четвер запровадили санкції проти двох громадян Росії та КНДР, причетних до незаконної розробки Пхеньяном зброї масового знищення та балістичних ракет.
21:59
Через смертельну аварію в Італії залізничники влаштують страйк
Італійські транспортні профспілки у п’ятницю протягом пів доби проведуть загальнонаціональний страйк на залізниці після аварії, в якій потяг насмерть збив п'ятьох працівників під час заміни ділянки колії.
21:38
Кулеба – критикам контрнаступу: Ви плюєте в обличчя українському солдату, стуліть пельку
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в четвер різко розкритикував коментаторів, які говорять про нібито повільні темпи українського контрнаступу.
21:20
Греція використовуватиме дрони й датчики для попередження лісових пожеж
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у четвер оголосив, що уряд використовуватиме безпілотники й встановить датчики температури в лісах для поліпшення превентивного гасіння пожеж.
Дайджест10 можливих членів ЄС, новий міністр оборони Британії, виробництво західних гаубиць: новини дня
21:01
фотоЗатриманий у Швеції шпигун допомагав з експортом підсанкційних товарів до РФ
Шведське слідство вважає, що затриманий за підозрою у шпигунстві 60-річний Сергєй Скворцов організував постачання підсанкційних товарів до Росії через фінські фірми.
20:46
Тема війни в Україні відійшла на задній план у німців – опитування
У Німеччині тема війни Росії проти України поступилася питанням економіки та міграції. 
20:45
У Європі викрили мережу контрабанди річкових вугрів до Азії
Правооохоронці 32 європейських держав здійснили масштабну операцію з викриття мережі контрабанди захищених річкових вугрів – ангуласів – і їхніх мальків до Азії, де вони вважаються делікатесом.
20:24
Послів РФ і Білорусі знову запросять на вручення Нобелівської премії в Стокгольмі
Нобелівський фонд у четвер оголосив про намір запросити дипломатів усіх держав, акредитованих у Швеції – тобто російських і білоруських теж – на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій цього року у Стокгольмі.
20:15
У Берліні вимагають скасувати виступ росіянки Нетребко у державній опері
Петиція із закликом скасувати виступ російської оперної співачки Анни Нетребко у Берлінській державній опері набрала понад 27500 підписів.
20:03
Боррель: ЄС потрібен орієнтовний час вступу нових членів, їх може бути 10
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель висловив підтримку встановленню орієнтовного часу вступу до Євросоюзу нових членів.
19:44
фотоПрезидент Сербії провів "чесну й відверту" розмову з послом України
Сербський президент Александар Вучич у четвер розповів про зустріч із українським послом у Белграді Володимиром Толкачем.
19:44
Угорське вето: У ЄС знову не дійшли згоди щодо 500 млн євро з фонду, який допомагає Україні зброєю
Глави МЗС ЄС не неформальній зустрічі в Толедо не змогли дійти згоди щодо виділення восьмого траншу у розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру для фінансування військових потреб України.
19:20
фотоВ Україні загинув 22-річний доброволець із Британії
Міністерство закордонних справ Великої Британії в четвер підтвердило загибель 22-річношго Семюеля Ньюї в боях на сході України, де він воював на боці українських військових.
19:10
"Село почне бунтувати": голова парламенту Словаччини підтримав заборону зерна з України
Спікер словацького парламенту Борис Коллар звернувся до уряду із закликом, аби Словаччина спільно з Польщею і Угорщиною продовжила заборону на ввезення агропродукції з України після 15 вересня.
19:01
"Кляте лайно": Макрон обурився обмеженням строків президента у Франції
Французький президент Емманюель Макрон під час зустрічі з представниками опозиційних політичних партій у середу розкритикував запроваджене у 2008 році обмеження президентських строків.
18:39
Втручання у вибори у Джорджії: Трамп не визнає провини, до суду не приїде
Колишній президент США Дональд Трамп не визнав себе винним у справі про втручання у вибори 2020 року у штаті Джорджія та відмовився приїжджати для офіційного оголошення звинувачень до суду.
18:35
Профільний єврокомісар підтримав продовження заборони українського агроекспорту 
Комісар ЄС із питань сільського господарства Януш Войцеховський, який представляє Польщу, 31 серпня підтримав продовження тимчасової заборони на імпорт українського зерна
18:23
Голова МЗС Туреччини в Москві закликав до відновлення "зернової угоди"
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан, що перебуває з візитом у Москві, на пресконференції після зустрічі з російським візаві Сергеєм Лавровим закликав до відновлення Чорноморської зернової ініціативи.
18:07
Експосадовець Німеччини, звільнений за нібито зв'язки з РФ, подає до суду через "цькування"
Колишній керівник німецького Федерального відомства з інформаційної безпеки (BSI) Арне Шенбом подав до суду на керівництво Міністерства внутрішніх справ Німеччини, вимагаючи відшкодувати збитки за своє звільнення.
17:59
ЄС попередив Польщу після затвердження складу скандальної комісії з розслідування впливу РФ
Брюссель відреагував на призначення Сеймом Польщі членів скандальної комісії з розслідування російського впливу, попередивши про наслідки, якщо комісія почне вживати будь-які дії перед осінніми виборами. 
17:43
У Норвегії фіксують різке зростання біженців із України
Норвезький директорат із питань імміграції (UDI) за останній тиждень зареєстрував 1084 заяви про надання притулку від громадян України, що разом із іншими прибулими відповідає рівням початку повномасштабного вторгнення РФ.
17:28
Частину шкіл по всій Англії закриють через загрозу обвалу
Уряд Британії на початку нового навчального року наказав школам по всій Англії, які містять елементи, виготовлені з ненадійного типу бетону, закритися, поки не будуть вжиті заходи безпеки.
17:18
США вперше передають Тайваню зброю за програмою для суверенних держав
Адміністрація президента США Джо Байдена схвалила фінансування першого в історії передання американського військового обладнання Тайваню в межах програми, яка зазвичай використовується для суверенних держав.
17:01
ЄС закликає держави-члени припинити закупівлю скрапленого природного газу в РФ
Європейська комісія, коментуючи дані про зростання закупівель скрапленого природного газу (СПГ) із Росії державами-членами, повторила заклик до них припинити цю практику.
16:57
Литва побудує школу та дитсадок в Бучі 
Литва побудує школу та дитсадок в Бучі та інвестує загалом 18 мільйонів євро у освітню інфраструктуру в місті.
16:39
В Ісландії знову дозволили забивати китів
Уряд Ісландії в четвер оголосив про відновлення полювання на китів-фінвалів попри занепокоєння зоозахисників, водночас вимоги до такого полювання обіцяють посилити.
16:32
У Фінляндії чотирьох неонацистів звинуватили у підготовці нападів на расовому ґрунті 
У четвер прокуратура Фінляндії висунула звинувачення чотирьом фінським чоловікам, які входять до радикалізованої групи, у плануванні нападів на мігрантів, критичну інфраструктуру та їхніх політичних опонентів.
16:21
У Німеччині оголосили вирок винному в замаху на опозиціонера з Чечні
Вищий земельний суд у Мюнхені в четвер засудив до 10 років ув’язнення Валіда Дадакаєва, винного в організації в Німеччині замаху на чеченського опозиціонера Мохмада Абдурахманова, брата відомого блогера Тумсо Абдурахманова.
16:04
Фінляндія відправила Україні обладнання для очищення стічних вод та іншу допомогу
Фінляндія наприкінці серпня відправила в Україну велику кількість обладнання для очисних споруд. 
15:38
МЗС розраховує, що Туреччина зупинить спроби РФ домовитись про альтернативи "зерновій угоді"
МЗС України виступило із коментарем у зв’язку із появою інформації про спроби РФ налагодити експорт зернових у Чорному морі без відновлення експорту українських зернових із українських портів.
15:27
Наступний "Рамштайн" відбудеться 19 вересня
Нове, п’ятнадцяте засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться 19 вересня у форматі офлайн.
15:21
У водах поблизу Великої Британії помітили російські кораблі
Британські військові сили відстежили російські кораблі у водах поблизу Великої Британії в рамках узгодженої операції з моніторингу.
15:15
Новий глава Міноборони Британії пообіцяв продовжувати підтримувати Україну
Новопризначений у четвер на посаду міністра оборони Великої Британії Грант Шеппс у своєму першому повідомленні в соцмережі Twitter після вступу на посаду заявив про наміри продовжувати підтримку України.
14:57
У Литву збільшилася контрабанда після закриття пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю
У Литву збільшилася кількість контрабандних вантажів після того, як країна закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю.
14:18
Багаторічна речниця НАТО, що йде з посади, передала повноваження наступнику
Багаторічниця речниця НАТО Оана Лунгеску завершує роботу на цій посаді та передає повноваження Ділану Вайту, який до цього був її заступником.  
14:09
Кулеба розповів про задачі України та ЄС, які планують виконати до грудня
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на неформальній зустрічі з міністрами ЄС в Толедо вдалося домовитися про рішення, яких потрібно досягнути до грудня.
13:57
Кулеба просить у партнерів ППО, щоб прикрити новий "зерновий коридор" у водах України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попросив європейських колег подумати над способами захистити торгові судна, які йдуть альтернативним "зерновим коридором", доки вони у територіальних водах України – зокрема, за допомогою ППО.
13:36
У Литві підготували нову концепцію цивільної оборони
МВС Литви представило уряду нову концепцію зміцнення цивільної оборони, де визначено основні напрямки розвитку цивільної оборони до 2030 року.
13:31
Глава МЗС Литви: прорив до Азовського моря матиме стратегічне значення для перемоги України
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що прорив українських Збройних сил до Азовського моря і отримання контролю над лініями постачання матиме стратегічне значення для перемоги України у війні.
13:24
Кулеба на зустрічі з міністрами ЄС назвав пріоритети у допомозі: зброя і броньовані медеваки
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів європейським колегам, що пріоритетними військовими потребами України залишаються артснаряди, бронетехніка і медеваки – броньовані "швидкі" для евакуації поранених.
13:22
Уряд Фінляндії погодив антирасистську політику заради збереження коаліції
Уряд Фінляндії погодив спільну політику боротьби з нетерпимістю.
12:51
Глава МЗС Естонії: час визначатися з трибуналом щодо верхівки РФ за злочин агресії
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна розповів, що порушить тему спецтрибуналу щодо керівництва РФ за злочин агресії на неформальній зустрічі глав МЗС Євросоюзу в Іспанії, і що вже час визначитися з форматом такого суду.
12:49
Італія найближчими днями почне відбудову собору в Одесі, що ракетами атакувала РФ
Найближчими днями до України завітає делегація з Італії для початку відбудови Спасо-Преображенського собору в Одесі, який постраждав внаслідок ракетного удару окупаційних військ РФ.
12:42
Глава МЗС Литви: Час відмовитися від фрази про підтримку України так довго, як буде потрібно
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Захід має відкрито поставити собі за мету перемогу України у війні, а не говорити про "підтримку так довго, як буде потрібно".
12:24
Британська оборонна компанія вироблятиме гаубиці в Україні
Британська компанія BAE Systems відкрила офіс в Україні для виробництва гаубиці L119, яка має калібр 105 мм натівського стандарту.
12:12
Кулеба: Україна і після F-16 зацікавлена у французьких Rafale та інших західних літаках
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що і після довгоочікуваної згоди союзників передати Україні винищувачі F-16 Київ залишається зацікавленим в інших моделях.
12:11
Боррель: небажання Путіна продовжувати "зернову угоду" послабило позицію Росії
Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що участь значної кількості країн у перемовинах у Саудівській Аравії свідчить про все більшу ізоляцію Росії.
Аналітика короткоЩо гальмує конфіскацію Заходом активів РФ
11:49
Сунак назвав ім'я нового міністра оборони Британії
Грант Шеппс став новим міністром оборони Великої Британії після відставки Бена Воллеса.
11:49
Сильна буря у Литві: зірвані дахи і сотні зламаних дерев
Потужний буревій у Литві завдав значної шкоди у кількох районах країни, тисячі споживачів залишаються без світла.
11:29
Швейцарія посилює законодавчу боротьбу з відмиванням грошей
Федеральна рада Швейцарії винесла на консультації законопроєкт щодо посилення боротьби з відмиванням грошей.
11:03
В Італії потяг на повній швидкості збив п’ятьох ремонтників колії 
На півночі Італії потяг уночі опинився на колії, де велися ремонтні роботи, та збив п’ятьох працівників бригади.
10:58
Розвідка США: війна в Україні підірвала продовольчу безпеку бідних країн
Повномасштабне вторгнення РФ в Україну спричинило глибокі перебої в глобальному постачанні продовольства, підвищивши ціни та збільшивши ризик продовольчої безпеки в бідних країнах Близького Сходу та Північної Африки.
10:39
У Чорногорії протестують проти уряду без просербських сил
У Чорногорії учасники протесту дві години блокували автомагістралі у різних частинах країни, протестуючи проти уряду без просербських партій.
10:20
Воллес оголосив про відставку з посади міністра оборони Британії
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес оголосив, що йде зі своєї посади, його відставку прийняв прем'єр Ріші Сунак.
10:00
Глави МЗС Китаю і Британії обговорили у Пекіні війну в Україні
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі провів двосторонні зустрічі з віцепрезидентом КНР Хань Чженом та своїм китайським колегою Ван Ї під час свого візиту до Пекіна.
10:00
Кулеба перебуває з візитом в Іспанії: говорили про вступ до ЄС і військову допомогу 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув з візитом до Іспанії.
Аналітика короткоЯкі аргументи у прихильників заборони українського агроекспорту
09:28
Прокурорка Нью-Йорка закликала визнати Трампа шахраєм ще до початку суду
Прокурорка штату Нью-Йорк Летиція Джеймс закликала суддю штату оголосити ще до початку судового процесу, що експрезидент США Дональд Трамп вчинив шахрайство, подавши неправдиві заяви банкірам і страховикам.
09:17
Британська розвідка: Росії після останньої "бавовни" доведеться посилювати ППО на аеродромах
Розвідка Британії вважає, що Росія змушена буде посилювати протиповітряну оборону на своїх аеродромах для протидії атакам безпілотників на зразок тих, що відбулися останніми днями.
08:56
Президентка Грузії починає "турне за кандидатський статус" у Європі, попри відсутність згоди уряду
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі починає перший із запланованих візитів до Європи, попри те, що уряд відмовився надавати згоду на її поїздки.
08:35
"Катаргейт": під час обшуків у сина депутатки Європарламенту знайшли 280 тисяч євро готівкою
Бельгійські слідчі під час обшуку виявили 280 тисяч євро готівкою у сина бельгійської депутатки Європарламенту, яку вважають причетною до скандалу "Катаргейт"
07:57
Генсек НАТО про контрнаступ: українці вже перевершували очікування
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав не квапитися з висновками про контрнаступальні операції України влітку 2023 року, нагадавши, як Україна вже не раз перевершувала очікування.