3 листопада 2023

Статті
"Не буває членства другого сорту": про що домовилися на конференції щодо розширення ЄС
Украй важливо змінити саму процедуру вступу, позбавивши Угорщину чи Болгарію інструменту шантажу їхніх сусідів, кандидатів у члени ЄС...
Небезпечніша за ультраправих: чим загрожує нова партія лівої "подруги Путіна" у Німеччині
Сара Вагенкнехт виступає за припинення постачання зброї для України, негайні мирні переговори та відновлення імпорту дешевих енергоносіїв з Росії.
Новини
22:57
Біля берега Португалії перевернувся вітрильник: четверо загиблих
Вітрильник під прапором Данії уранці в п’ятницю перевернувся й затонув біля пляжу Формоза в Санта-Крузі, що в португальському муніципалітеті Торріщ-Ведраш.
22:41
ЄС проводить у Росії кінофестиваль, організатор якого пов’язаний з російським ВПК
Представництво Європейського Союзу в Росії з 1 по 15 листопада проводить онлайновий фестиваль європейського кіно, організатор якого пов’язаний із російським військово-промисловим комплексом, попри протести з боку України.
22:21
Шторм "Сіаран" забрав життя вже 14 людей у Європі
Станом на п’ятницю потужний шторм "Сіаран", який з минулого тижня шириться з півночі Європи, забрав життя щонайменше 14 людей і призвів до значних руйнувань та підтоплень.
21:54
Найпопулярніша партія Ірландії вимагає вислати посла Ізраїлю
Ірландська партія "Шинн Фейн", яка є найпопулярнішою в країні, в п’ятницю закликала вислати ізраїльського посла Дану Ерліх доти, доки Ізраїль і терористичне угруповання ХАМАС не домовляться про припинення вогню.
21:35
У Болгарії прокоментували вислання свого журналіста з РФ
Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Дєнков у п’ятницю прокоментував рішення Росії позбавити акредитації й вислати болгарського журналіста Ангела Григорова після вигнання із Софії російського пропагандиста.
21:17
У Байдена кажуть, що через Конгрес змушені надсилати Україні менші пакети допомоги
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, коментуючи сьогоднішнє оголошення військової допомоги для України, заявила, що США будуть виділяти менші пакети такої допомоги через відсутність рішення Конгресу щодо додаткового фінансування.
ДайджестПостачання зброї до 2030 року, Байден тисне на Ізраїль, пранкери ФСБ і Мелоні: новини дня
20:57
12 держав просять Єврокомісію підтримати встановлення малих ядерних реакторів у ЄС
12 держав-членів Європейського Союзу закликали Європейську комісію створити промисловий союз для малих модульних ядерних реакторів (ММР) – аналогів атомних електростанцій, які завдяки меншому розміру можуть встановлюватись у більшій кількості місць.
20:50
Німеччина додасть 9,3 млн євро гуманітарної допомоги Вірменії
До вже наданої з 2021 року гуманітарної допомоги Вірменії у 22 млн євро Німеччина додасть 9,3 млн євро для розв'язання викликів, що стоять перед Єреваном після приїзду з Нагірного Карабаху вірменських біженців.
20:34
Макрон анонсував "гуманітарну конференцію" для обговорення ситуації в Газі
Президент Франції Емманюель Макрон у п’ятницю анонсував проведення 9 листопада гуманітарної конференції для обговорення ситуації з війною Ізраїлю проти терористичного угруповання ХАМАС.
20:18
Литва витратить 3,1 млрд євро на поповнення військових запасів
Протягом наступного десятиліття Міністерство оборони Литви планує витратити понад 3,1 млрд євро на поповнення військових запасів.
20:13
Білорусь через день помітила "порушення" повітряного простору з боку Польщі
Міністерство закордонних справ Білорусі в п’ятницю викликало тимчасового повіреного у справах Польщі Мартіна Войцеховського через нібито інцидент із порушенням повітряного простору, який відбувся напередодні.
19:56
США викрили жінку-"гаманця" російських еліт
Сполучені Штати у п’ятницю запровадили санкції проти громадянки Росії Єкатеріни Жданової, яка допомагала російській еліті у відмиванні й переказі сотень мільйонів доларів за допомогою віртуальної валюти в обхід обмежень.
19:39
Зеленський підписав "євроінтеграційний" закон про національні спільноти
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю підписав закон щодо національних меншин, який є однією із семи вимог Європейської комісії для подальшого руху України до членства в ЄС.
19:35
Вірменія підтвердила свій намір зближуватися з ЄС
Керівництво Вірменії підтвердило свій інтерес у поглибленні відносин з Євросоюзом.
19:20
Уряд Італії підтримав конституційну реформу з прямими виборами прем'єра
Рада міністрів Італії на засіданні в п’ятницю схвалила проєкт конституційної реформи країни, покликаний зміцнити виконавчу владу й забезпечити більшу стабільність політичної системи країни.
19:15
Пентагон: США запускають дрони над Газою для пошуку заручників
Сполучені Штати задіяли розвідувальні безпілотники для допомоги Ізраїлю в пошуку понад 240 заручників, яких досі утримує терористичне угруповання ХАМАС.
18:53
У Варшаві затримали чоловіка, який напав на двох людей із мачете
Варшавська поліція оголосила про затримання зловмисника, якого розшукували за скоєння двох нападів із мачете в п'ятницю.
18:41
Нащадки Берлусконі припинили виплати учасницям його секс-вечірок
Сім'я Сільвіо Берлусконі припинила щомісячні виплати у розмірі 2500 євро, які покійний експрем'єр Італії гарантував кожній із 20 жінок, які відвідували його секс-вечірки, відомі під назвою "бунга-бунга".
18:29
У Вірменії відповіли РФ на претензії з приводу участі у зустрічі щодо української "Формули миру"
Заступник глави МЗС Вірменії Паруйр Ованесян прокоментував невдоволення Росією участю Єревана в саміті щодо української "Формули миру", який пройшов на Мальті.
18:18
Серед заручників ХАМАС – 6 громадян Румунії 
Серед захоплених бойовиками ХАМАС заручників під час нападу на Ізраїль – шестеро громадян Румунії.
18:15
США надсилають Україні допомоги на $125 млн і замовляють ще на $300 млн
Сполучені Штати у п'ятницю оголосили про відправлення в Україну чергового пакета військової допомоги на суму 125 мільйонів доларів.
18:11
Молдова знімає з місцевих виборів проросійську партію через загрозу нацбезпеці
Комісія з надзвичайних ситуацій уряду Молдови ухвалила рішення скасувати реєстрацію на місцевих виборах, які мають відбутись 5 листопада, всіх кандидатів від проросійського проєкту "Шанс", пов’язаного з олігархом-утікачем Іланом Шором.
17:59
Литва готова взимку допомагати енергетичному сектору України
Влада Литви готова продовжувати допомагати Україні у сфері енергетики, на яку найближчої зими очікуються нові атаки з боку РФ.
17:55
Фінляндія за попередній рік виробила рекордну частку енергії із "зелених" джерел та АЕС
У 2022 році Фінляндія не лише скоротила споживання електроенергії, а й виробила рекордну частку енергії всередині країни без використання викопних джерел. 
17:46
відеоВіцеспікеру парламенту Словаччини загрожує відставка через портрет Че Гевари у кабінеті
Віцеспікер парламенту Словаччини Любош Блаха, призначений на посаду від партії Smer-SD прем’єра Роберта Фіцо, потрапив у скандал після того, як у своєму кабінеті замінив портрет президентки Зузани Чапутової на Че Гевару.
17:32
Розвідка Естонії: ЗСУ завдають великих втрат РФ у районі Авдіївки
Розвідувальний центр Сил оборони Естонії заявив, що найближчими тижнями РФ продовжить підтримувати інтенсивність бойових дій з метою захоплення Авдіївки в Донецькій області до кінця року.
17:31
Сербська поліція заявила про сім арештів і сотні знайдених мігрантів
Поліція Сербії у п’ятницю оголосила, що за підсумками операції з боротьби з нелегальною міграцією протягом цього тижня затримали 7 осіб, підозрюваних у контрабанді людей. 
17:19
Орбан привітав Алієва з поверненням під контроль Карабаху
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п'ятницю уперше публічно прокоментував операцію Азербайджану в Нагірному Карабаху, привітавши президента Ільхама Алієва з поверненням регіону під контроль Баку.
17:12
PROMOTEDТовари з максимальною вигодою: техніка для кухні в Чорну п'ятницю
Black Friday – відомий день для шопоголіків та раціональних користувачів, які звикли планувати покупки.
17:04
виправленоРФ висилає болгарського журналіста через вигнання свого пропагандиста з Болгарії
Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю оголосило про вислання шеф-кореспондента Болгарського національного радіо (БНР) Ангела Григорова – це відповідь на вигнання з Болгарії російського пропагандиста Александра Гацака.
17:02
У Франції за жовтень зафіксували майже 900 антисемітських інцидентів
У Франції з моменту нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль зареєстрували майже 900 антисемітських інцидентів і затримали понад 400 осіб. 
16:58
Шольц по відеозв'язку обговорив із Сі війну РФ проти України
Федеральний канцлер Олаф Шольц провів відеоконференцію з головою КНР Сі Цзіньпіном, під час якої, серед іншого, обговорив загарбницьку війну Росії проти України.
16:53
ЄС "глибоко стурбований" військовою допомогою Росії з боку КНДР
Європейська служба зовнішніх справ у п’ятницю відреагувала на численні свідчення того, що Північна Корея передала Росії сотні тисяч артилерійських снарядів, а також інше військове обладнання для продовження агресії проти України.
16:41
Радник прем’єрки Італії звільнився після скандалу з дзвінком від російських пранкерів
Дипломатичний радник прем’єр-міністерки Італії Франческо Тало подав у відставку після того, як Джорджія Мелоні поговорила з російськими пранкерами Вованом і Лексусом.
16:39
Спецслужби Молдови: РФ витратила $55 млн на дестабілізацію в країні
Голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Олександр Мустяце заявив про те, що Росія витратила 1 млрд леїв (55,2 млн доларів) на дестабілізацію ситуації в країні.
16:27
Очільник спецслужби Сербії, який опинився під санкціями США, пішов у відставку
Очільник Агентства безпеки й інформації Сербії Александар Вулін, який нещодавно опинився під санкціями США, пішов у відставку.
15:50
ООН продовжила мандат миротворців ЄС у Боснії
Рада безпеки ООН на рік продовжила мандат миротворчих сил ЄС у Боснії і Герцеговині – місії EUFOR-Althea.
15:48
У Білому домі прокоментували статтю Залужного про війну в Україні
Білий дім підкреслив важливість продовження підтримки України після публікації статті головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного для журналу The Economist, де він заявив, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут.
15:22
Через потужний шторм в Європі загинув 5-річний український хлопчик
Внаслідок шторму "Сіаран" у Західній Європі загинули щонайменше 12 осіб, серед яких – п'ятирічний хлопчик з України.
15:09
ДокументОпозиція в Раді звинувачує владу у блокуванні міжнародних поїздок з політичних мотивів
Депутатка комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва від опозиційної "Європейської солідарності" Ірина Геращенко стверджує, що низка її міжнародних відряджень під загрозою через зволікання з дозволом від Ради, та вбачає у цьому політичні мотиви.
14:58
Глава МЗС Німеччини розповіла, як хоче помирити Вірменію та Азербайджан
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала Азербайджан і Вірменію до примирення.
14:47
Посол США в Україні зустрілася з новим спікером Палати представників: переконувала щодо зброї
Посол США в Україні Бріджит Брінк зустрілася з новообраним спікером Палати представників Майком Джонсоном та говорила з ним про підтримку України.
14:21
Близькі родичі прем’єра Шотландії змогли покинути заблокований сектор Гази
Перший міністр Шотландії Хумза Юсаф повідомив, що батьки його дружини-палестинки, які поїхали навідати своїх рідних у секторі Гази до нападу ХАМАС на Ізраїль, нарешті змогли покинути заблокований анклав.
14:07
Прем’єрка і міністр юстиції Данії свідчитимуть у парламенті щодо справи про витік таємниць
Прем’єр-міністерка Данії та міністр юстиції з’являться на термінові слухання у парламенті щодо справи про витік таємниць.
14:04
Блінкен: Ізраїль має право оборонятись, але важливо, як він це робить
Державний секретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом в Тель-Авіві в п'ятницю заявив, що його країна підтримує дії Ізраїлю проти ХАМАС, однак цивільне населення в Газі має бути захищене.
Аналітика короткоЩо відомо про нову “проросійську” партію у Німеччині і в чому її небезпека
13:32
Нідерланди пообіцяли Україні боєприпасів на 500 мільйонів євро
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен після візитів до Харкова та Києва пообіцяла виділити Україні 500 мільйонів євро на боєприпаси.
13:26
У Варшаві невідомий поранив мачете двох людей, його шукають
Польська поліція розшукує чоловіка, який поранив мачете щонайменше двох людей у варшавському районі Беляни.
13:26
Депутатки з грузинської опозиції закликали ЄС надати Грузії статус кандидата попри проблеми
Опозиційні депутатки парламенту Грузії звернулися до президентки Єврокомісії із закликом все ж надати країні статус кандидата на вступ до Євросоюзу.
13:11
Розвідка Британії пояснила, чому ні ЗСУ, ні окупанти не можуть прорвати оборону противника
Ні українські, ні російські війська не здатні прорвати лінію фронту в Україні через надійну протиповітряну оборону обох сторін і величезну лінію зіткнення, яку необхідно утримувати.
13:04
"Групу семи" та ЄС закликали передати Україні заморожені активи РФ
Група колишніх і чинних урядовців, дипломатів і науковців звернулась з відкритим листом до країн "Групи семи" і ЄС, в якому закликала дозволити Україні використовувати заморожені активи Росії.
12:58
Кулеба у Берліні зустрівся з керівником Rheinmetall: каже, що зброї стане більше
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у рамках візиту до Німеччини зустрівся з гендиректором оборонного концерну Rheinmetall та обговорив з ним розширення співпраці німецького та українського оборонпрому.
12:51
Кулеба: Близький Схід справді домінує в медіа, але підтримка України збережеться
Україна не відчуває зменшення міжнародної допомоги у боротьбі з Росією попри війну на Близькому Сході, однак увага медіа до українського питання знизилась, визнав глава МЗС Дмитро Кулеба.
12:41
ФотоВід потужного шторму у Франції постраждали пів сотні людей, сотні тисяч досі без світла
Внаслідок шторму "Сіаран" на північному заході Франції постраждали загалом пів сотні людей, сотні тисяч досі без світла, а залізниця поки не відновила роботу.
12:33
Кулеба: Схоже, Німеччині треба більше часу для рішення щодо Taurus
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна все ще розраховує отримати далекобійні ракети Taurus від Німеччини.
12:25
фотоВ Австрії розбився літак, що летів з Хорватії, є загиблі
Невеликий літак розбився в лісі в Австрії по дорозі із Загреба до Зальцбурга.
11:59
Німецький ультраправий депутат вийшов з партії, бо вона "занадто ворожа" до Росії
Депутат Бундестагу від землі Саксонія-Ангальт Роберт Фарле вийшов з лав партії "Альтернатива для Німеччини", бо вона, на його думку, занадто вороже ставиться до Росії.
11:50
Польські прикордонники затримали грузинів і українця за перевезення нелегалів
Польські прикордонники повідомили про затримання двох грузинів і українця за сприяння у незаконному перевезенні мігрантів.
11:30
Прем'єр Ірландії: Дії Ізраїлю в Газі нагадують помсту
Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар у п'ятницю жорстко розкритикував дії Ізраїлю в секторі Гази, назвавши їх чимось, що наближається до помсти.
11:28
фотоВ Італії через спричинені зливами повені загинули щонайменше 5 людей
Щонайменше п’ять людей загинули і кілька зникли безвісти після того, як річки вийшли з берегів через сильні дощі в Тоскані, в центральній Італії.
10:57
Німецький генерал: Військова підтримка України – завдання до 2030 року і далі
У Німеччині налаштовані надавати військову підтримку Україні до кінця цього десятиліття і далі.
10:53
США вважають, що група Вагнера планує передати "Хезболлі" систему ППО - WSJ
Сполучені Штати мають розвідувальні дані про те, що російська група найманців Вагнера планує забезпечити "Хезболлу", підтримувану Іраном, системою ППО.
10:36
Від початку великої війни Бундесвер підготував понад 8 тисяч українських солдатів
З початку повномасштабної російської агресії проти України понад 8 тисяч українських солдатів пройшли підготовку в Німеччині.
10:20
Сенатори-демократи закликали Ізраїль призупинити вогонь у Газі заради цивільних 
У США 13 сенаторів-демократів закликали до короткострокового припинення бойових дій у секторі Гази через високий ризик для цивільних осіб та доставки гуманітарної допомоги.
10:12
В Іспанії консерватори і ультраправі планують блокувати амністію каталонських сепаратистів  
Правоцентристська Народна партія та ультраправа VOX пообіцяли активно протистояти законними засобами ухваленню закону про амністію, який в.о. прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчес пообіцяв провести в парламенті в обмін на підтримку каталонських сепаратистів на другий термін.
09:59
США тиснуть на Ізраїль, аби той припинив бомбардування півдня сектора Гази - ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена у приватному порядку тисне на Ізраїль, щоб той обмежив свої авіаудари по південній частині сектора Гази.
09:46
Італія, Словенія, Хорватія посилюють співпрацю щодо нелегальної міграції
Італія, Словенія і Хорватія домовилися про посилення співпраці у боротьбі з нелегальною міграцією після зустрічі трьох міністрів внутрішніх справ у Трієсті в четвер після відновлення прикордонних перевірок у жовтні.
09:29
В Іспанії планують обмежити авіарейси на короткі відстані
Коаліційна угода Соціалістичної робітничої партії прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса з крайньою лівою партією Sumar включає обіцянку обмежити короткомагістральні авіарейси всередині країни.
09:12
Блінкен втретє від нападу ХАМАС прибув до Ізраїлю
Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю в п'ятницю для зустрічей з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу та іншими ізраїльськими високопосадовцями.
08:58
Грецький острів Евбея сколихнув землетрус магнітудою 5,2, який відчувався в Афінах
На грецькому острові Евбея, розташованому на північний схід від Афін, стався землетрус попередньою магнітудою 5,2 бала.
08:58
У Франції повідомили, що подружжя з Молдови наносило зірки Давида на замовлення особи в Росії
Французька радіостанція Europe 1 повідомила, що подружжя з Молдови, заарештоване за те, що наносило зображення зірок Давида на стіну в 10-му окрузі Парижа, спонсорувала "особа в Росії".
Аналітика короткоНавіщо влада Сербії оголосила про дострокові вибори і чим вони загрожують Вучичу
08:32
Опитування41% німців вважають, що боротьба Ізраїлю проти ХАМАС зайшла надто далеко
Підтримка військових дій Ізраїлю проти ХАМАС, згідно з опитуванням, лише незначно переважає в німецьких настроях.
08:29
Франція відправляє другий вертольотоносець до узбережжя Гази
Франція відправить свій другий вертольотоносець до узбережжя сектора Гази, щоб надати медичну допомогу людям, які постраждали від ізраїльських бомбардувань.
08:06
фотоЖертвами шторму "Сіаран" у Європі стали шість людей
У четвер Західну Європу накрив шторм "Сіаран", внаслідок якого загинули шість осіб, були закриті школи, аеропорти і залізничне сполучення.
07:48
У Польщі опозиційні партії не обговорюють питання абортів під час коаліційних переговорів
Три опозиційні партії, які бажають сформувати новий польський уряд, створили спеціальну переговорну групу, яка наразі працює над коаліційною угодою, що включатиме підвищення зарплат у державному секторі та відшкодування витрат на екстракорпоральне запліднення, не згадуючи про право на аборт – делікатне питання, яке розділяє політсили.
07:31
Сейм Латвії у першому читанні підтримав створення зареєстрованих партнерств
У четвер Сейм Латвії у першому читанні підтримав розроблений Міністерством юстиції пакет законопроєктів, за допомогою яких планується запровадити в Латвії інститут партнерства.
07:18
Палата представників США схвалила допомогу Ізраїлю окремо від України
У четвер американська Палата представників схвалила пакет військової допомоги Ізраїлю на суму майже 14,5 мільярдів доларів, окремо від допомоги для України.